Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Avem OK pentru DOZA 3! Un „boost” pentru anticorpii anti-COVID

Dr. Ramona Ghișe, medic specialist boli infecțioase, medic primar medicină generală, Hyperclinica MedLife Genesys (Arad)
26 decembrie 2021
Share
Avem OK pentru DOZA 3! Un „boost” pentru anticorpii anti-COVID

Știm deja că cea mai eficientă metodă de a ne proteja împotriva virusului SARS-CoV-2, respectiv a bolii COVID-19, este vaccinarea, ponderea persoanelor imunizate care ajung să fie spitalizate fiind mult mai mică, în comparație cu cei neimunizați. Imunitatea umorală (anticorpii) dezvoltată după vaccinare se menține la un titru înalt de protecție timp de 6 luni – 1 an.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Naturalis ImunoSuport ULTRA. Acesta contribuie la funcţionarea normală a sistemului imunitar, datorită combinaţiei de vitamina D, vitamina C şi zinc, care acţionează sinergic.

Ca urmare a acestui fapt, protecția împotriva infecției cu SARS-CoV-2 necesita o doză de rapel/„booster”, doza a 3-a de vaccin, recomandată tuturor celor care au cel puțin 6 luni de la administrarea schemei complete de vaccinare, indiferent dacă au sau nu istoric de trecere prin boală. În egală măsură, trebuie să țineți cont că vaccinarea anti-COVID nu protejează de infecția cu virusul gripal, de aceea vaccinarea antigripală este recomandată, chiar dacă v-ați vaccinat împotriva COVID-19.

Pandemia COVID-19. Valuri, Variante și Vaccinuri

SARS-CoV-2, COVID-19, anti-COVID, antigripal, vaccin, booster, doza 3, anticorpii,

Doza de rapel – doar cu ARN mesager

Doza de rapel cu numărul 3 se va efectua numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, și anume Pfizer/BioNTech și Spikevax/Moderna, indiferent de schema inițială (administrarea celor două doze de vaccin, conform schemei).

Se consideră două doze atât pentru persoanele care au făcut doza I și doza a II-a cu unul dintre vaccinurile Pfizer, Moderna sau AstraZeneca, cât și pentru acelea care au făcut doza I cu unul dintre cele trei vaccinuri, iar doza a II-a, în funcție de recomandările medicale, cu un alt tip de vaccin dintre cele menționate.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid, care conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Doza „booster” se adresează, în special:

  • persoanelor cu risc mare de a dezvolta forme severe de boală, vulnerabile, cu vârste de peste 65 de ani, cu afecțiuni cronice asociate – diabet, boli cardiovasculare, boli oncologice, boli pulmonare (indiferent de vârstă);
  • persoanelor din centrele medico-sociale și alte categorii prevăzute în strategia națională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere, precum educatorii, profesorii etc.

Dar și tuturor celorlalte categorii, deoarece doza a 3-a stimulează imunitatea de tip umoral (crește titrul de anticorpi), protejează în continuare împotriva infectării, însă, cel mai important, protejează împotriva îmbolnăvirii. Este o mare diferență între infectare și îmbolnăvire!

SARS-CoV-2, COVID-19, anti-COVID, antigripal, vaccin, booster, doza 3, anticorpii,

De ce să vă vaccinați?

O persoană vaccinată se poate infecta cu virusul, care se cantonează la nivelul căilor respiratorii superioare, dezvoltând o simptomatologie minoră de infecție acută de căi respiratorii superioare. Anticorpii dezvoltați ca urmare a vaccinării neutralizează virusul și nu permit multiplicarea acestuia și dezvoltarea formelor severe de COVID-19. Persoana vaccinată și infectată, poate, în schimb, să răspândească această infecție, dar cantitatea de virus transmisă este mult mai mică, comparativ cu persoanele nevaccinate.

Prin comparație, o persoană nevaccinată, cu sau fără comorbidități, infectată cu acest virus, are riscuri mari de contagiozitate și de a dezvolta sindrom respirator acut sever, de multe ori letal.

Vaccinarea antigripală: adio, gripă sezonieră!

Anti-COVID și antigripal? Da!

Administrarea vaccinului antigripal se poate face simultan cu administrarea dozei a 3 -a de vaccin anti-COVID, dar în brațe diferite (la copii există şi vaccin antigripal nazal). Se recomandă ca inocularea cu vaccinul antigripal să se realizeze la începutul sezonului rece, astfel încât atunci când începe sezonul gripal, imunitatea umorală să fie dezvoltată și să asigure protecția necesară. Însă, sigur că atât timp cât gripa circulă, nu este niciodată prea târziu să vă vaccinați.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.