Revista care te menține sănătos

Știri

Vaccinurile ARNm nu produc efecte secundare grave

Mădălina Cristea; sursă: sciencealert.com
5 noiembrie 2021
Share
Vaccinurile ARNm nu produc efecte secundare grave

De la data de 14 decembrie 2020, o echipă de cercetători a început să monitorizeze evoluţia stării de sănătate a milioane de americani care s-au vaccinat împotriva COVID-19 cu un ser de tip ARNm.

În demersul lor, oamenii de ştiinţă şi-au propus să investigheze dacă există vreo legătură între vaccinurile Moderna şi Pfizer şi eventuale efecte adverse grave care îi ingrijorează pe indivizi. Astfel, specialiştii au căutat situaţii în care să se fie identificate manifestări precum convulsii; infarct miocardic; accident vascular cerebral; embolie pulmonară şi anafilaxie. După ce au urmărit înregistrările medicale a 6,2 milioane de persoane imunizate cu o doză și 5,7 milioane de persoane care şi-au făcut rapelul cu ser ARNm, cercetătorii au constatat că nu există nicio dovadă care să ateste prezenţa unor efecte adverse grave.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar ViroProtect Rapid. Conţine 9 ingrediente active, ce contribuie la menţinerea sănătăţii sistemului imunitar.

Cercetătorii vor continua să monitorizeze americanii vaccinați în următorii doi ani, dar, între timp, rezultatele intermediare ar trebui să asigure publicul că aceste noi vaccinuri sunt foarte sigure.

Studiul a fost publicat în revista The Journal of the American Medical Association.

Îngrijorările publicului, priorităţile cercetătorilor

Pentru a construi încrederea în vaccinuri, studiul de siguranță în curs a abordat direct preocupările emergente ale publicului. Îngrijorările recente legate de vaccinurile COVID-19 și cheagurile de sânge, de exemplu, i-au determinat pe cercetători să studieze rezultatele tromboembolice în vaccinurile ARNm.

Spre deosebire de vaccinul AstraZeneca, care se bazează pe un virus modificat al răcelii pentru a provoca un răspuns imun la SARS-CoV-2, cercetătorii nu au găsit în cele din urmă nicio dovadă care să lege vaccinurile ARNm, precum Pfizer sau Moderna, cu un risc crescut de cheaguri de sânge.

5 lucruri de ştiut despre varianta Delta

La fel, inflamația inimii de la vaccin a apărut recent ca o îngrijorare, în special în rândul tinerilor care se vaccinează. O analiză a tuturor vârstelor vaccinate până acum nu a găsit însă nicio asociere semnificativă între miocardită sau pericardită și vaccinurile ARNm.

Nota pentru articolul «Vaccinurile ARNm nu produc efecte secundare grave»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.