Revista care te menține sănătos

Știri

Hipertensiunea arterială creşte riscul de boală cerebrovasculară

Natalia Talmacec; sursa: medicalxpress.com
17 decembrie 2020
Share
Hipertensiunea arterială creşte riscul de boală cerebrovasculară

Se ştie de mai multă vreme că hipertensiunea arterială poate duce la accident vascular cerebral (AVC), iar de curând aceasta a fost asociată şi cu boala Alzheimer.

O cercetare recent apărută în jurnalul Hypertension, publicaţia oficială a Asociaţiei Americane a Inimii, a stabilit ce anume cauzează acest lucru. Oamenii de ştiinţă au analizat datele a 1.686 de adulţi monitorizaţi timp de mai multe zeci de ani, cărora li s-au făcut măsurători periodice ale tensiunii arteriale, precum şi examene RMN pentru observarea modificărilor în structura creierului.

Studiul a arătat că persoanele care au avut hipertensiune (HTA) pe perioade mai lungi înregistrau probabilitatea cea mai mare de a prezenta semne de deteriorare a vaselor cerebrale mici. Acesta este cel mai frecvent tip de boală cerebrală întâlnit la persoanele cu accident vascular cerebral şi demenţă. „Rezultatele sunt importante, deoarece oferă dovezi care conectează calea dintre hipertensiunea arterială, boala vaselor cerebrale mici, AVC şi demenţa. Înainte de acest studiu aveam ipoteze, dar acum avem dovezi”, a explicat dr. Deborah A. Levine, profesor la Universitatea din Michigan, SUA.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.