Revista care te menține sănătos

Știri

OMS: 12 superbacterii reprezinta cel mai mare pericol la adresa umanitatii

16 martie 2018
Share
OMS: 12 superbacterii reprezinta cel mai mare pericol la adresa umanitatii

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a facut publica denumirea agentilor patogeni prioritari, care sunt rezistenti la antibiotice si care reprezinta, conform specialistilor, cea mai mare amenintare pentru omenire.

Lista este conceputa pentru a veni in ajutorul departamentelor de cercetare si dezvoltare din intreaga lume, pentru descoperirea de antibiotice eficiente.

Superbacteriile au devenit rezistente la antibiotice

Lista realizata de reprezentantii OMS este impartita pe trei categorii, care sugereaza ordinea necesitatii in privinta descoperirii de tratamente.

  1. Categoria prioritate critica

Cel mai periculos grup de bacterii se manifesta in special in medii precum spitalele sau azilurile de batrani si afecteaza pacientii care au nevoie de ventilare mecanica si de catetere. Acinetobacter baumannii (provoaca  infectii nosocomiale), Pseudomonas aeruginosa, numit si bacilul piocianic, si enterobacteriile (Escherichia coli, Klebsiella, Serratia, Proteus) sunt pe lista cea mai periculoasa.

  1. Categoria prioritate ridicata

Enterococcus faecium, Staphylococcus aureus, Helicobacter pylori, Campylobacter spp., Salmonellae, Neisseria gonorrhoeae fac parte din aceasta categorie.

  1. Categoria prioritate medie

Ultima categorie a listei OMS cuprinde Streptococcus pneumoniae, Haemophilus influenzae si Shigella spp.

„Aceasta lista este un instrument nou pentru a ne asigura ca dezvoltarea si cercetarea raspund mai rapid nevoilor urgente de sanatate publica. Rezistenta la antibiotice este in continua crestere si noi ramanem prea repede fara optiuni de tratament. Daca lasam totul doar pe umerii unora, noile antibiotice de care avem nevoie urgenta nu vor fi dezvoltate la timp”, a declarat dr. Marie-Paule Kieny, director general adjunct in cadrul Directiei pentru Sisteme de Sanatate si Inovare, OMS.

Reprezentantii OMS atrag atentia ca procesele de cercetare trebuie grabite, altfel riscam declansarea unor adevarate epidemii, care ar putea avea consecinte dramatice pentru intreaga omenire.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.