Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Informații despre Centaurus, ultima variantă SARS-CoV-2

19 august 2022
Share
Informații despre Centaurus, ultima variantă SARS-CoV-2

Omicron BA.5 are trei mutații cheie ale proteinei sale, lucru care îl face foarte contagios. În iulie 2022, această variantă le-a depășit pe celelalte mai vechi și a devenit cauza dominantă a COVID-19 în Statele Unite, în mai puțin de două luni. Aceasta a reușit să provoace aproape două din trei noi îmbolnăviri de COVID-19.

Ultima variantă de Omicron, BA.2.75 sau Centaurus, cum mai este aceasta numită, se răspândește extrem de repede, având mult mai multe mutații decât predecesorul său BA.5. Fiind extrem de contagioasă, cea mai nouă variantă de SARS-CoV-2 poate să îmbolnăvească inclusiv persoanele care au mai puțin de șase luni de la ultima infectare.

Îngrijorări privind Centaurus

BA.2.75 are cel puțin încă opt mutații la proteina spike pe lângă cele trei găsite la BA.2, două dintre acestea prezentând semne de îngrijorare. Cele două mutații „periculoase” sunt G446S și R493Q. Prima este asociată cu potențialul său de evitare a anticorpilor, iar cea de-a doua, pare să mărească capacitatea virusurilor de a se atașa de celulele umane, crescând eficiența cu care infectează celulele. Astfel a și apărut această mutație în India, în luna mai a acestui an. Astăzi, Centaurus a ajuns să fie predominantă în această parte a Asiei.  

centaurus, transmitere covid, simptome ultima varianta covid, manifestari covid 2022,  BA.2.75, septocalmin,

Simptomele variantei Centaurus (BA.2.75)

Deși este mai infecţioasă, varianta Centaurus nu prezintă simptome agresive, acestea fiind asemănătoare cu cele ale Omicronului, durere de cap; dureri musculare; frisoane; durere în gât și tuse. Există și cazuri rare în care simptomele sunt moderate, iar vaccinul, deşi experții cred că nu are aceeași eficacitate ca în cazul variantelor mai vechi, reușește, totuși, să ne protejeze de posibile complicații apărute ulterior.

Spre deosebire de BA.5, Centaurus – BA.2.75 a devenit predominant în India și Marea Britanie. Ulterior, această variantă a fost depistată și în Statele Unite, Australia, Olanda și Germania. Peste tot pe unde a fost depistată această formă de coronavirus, până în acest moment, simptomele sale nu par a fi atât de grave.

Prevenție și tratament

Pentru a preveni infectarea cu coronavirus, inclusive cu varianta BA.2.75, trebuie respectate regulile sanitare stabilite de OMS. Purtarea măștii în spațiile publice, păstrarea distanței de minimum 1,50m între persoane și dezinfectarea frecventă a mâinilor și spațiului de lucru pot ține la distanță coronavirusul.

De asemenea, companiile Pfizer şi BioNTech, care au dezvoltat unul dintre cele mai eficiente seruri anti-COVID-19 până în prezent, au dat asigurări că vaccinul lor Comirnaty este „în continuare eficient”, chiar și împotriva variantei Omicron, după administrarea celor trei doze.

În cazul îmbolnăvirii de COVID-19, se recomandă izolarea, minimum cinci zile, purtarea măștii în prezența altor persoane, dezinfectarea constantă a spațiului în care s-a izolat persoana bolnavă, folosirea unui singur rând de veselă și tacâmuri și se respectă tratamentul recomandat de medicul de familie.

Pe lângă tratamentul specific, ca adjuvanți pentru durerile în gât și calmarea tusei, se mai poate lua siropul Naturalis BronhoSuport adulți și suplimentul alimentar Naturalis Septocalmin Forte.

centaurus, transmitere covid, simptome ultima varianta covid, manifestari covid 2022, BA.2.75, bronhosuport,

Remedii pentru durere în gât și tuse

Naturalis BronhoSuport este un sirop de tuse, fără zahăr, expectorant, calmant și protector al mucoasei bronșice. Asocierea substanțelor bioactive din extractul de pătlagină și din tincturile de cimbru de cultură, ciuboțica cucului, grindelia și tal de lichen de piatră, asociate cu mierea polifloră are efect benefic asupra sănătății sistemului respirator.

Septocalmin Forte, sub formă de drajeuri de supt, fără zahăr, este un supliment alimentar special conceput pentru a calma gâtul iritat. Are la bază o combinație unică de opt substanțe bioactive, cu rolul de a asigura o ameliorare rapidă a durerii de gât. Simptomul este frecvent întâlnit în cazurile de faringită, a cărei cauză este de cele mai multe ori o infecție virală, răceală, gripă sau coronavirus. Produsele Naturalis se pot achiziționa din farmaciile Catena.

Nota pentru articolul «Informații despre Centaurus, ultima variantă SARS-CoV-2»:5.00/ 5 (1 vot)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.