Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Recuperare post-COVID-19: pierderea mirosului poate persista mai mult de 5 luni

Mădălina Cristea; sursă: healthline.com
8 martie 2021
Share
Recuperare post-COVID-19: pierderea mirosului poate persista mai mult de 5 luni

Încă de la începerea pandemiei, pierderea mirosului este un semn distinctiv al infecţiei COVID-19. Anosmia (pierderea mirosului) reprezintă un indicator mai fiabil al bolii decât tusea sau febra. Chiar şi când a fost vorba despre formele uşoare ale bolii, oamenii au remarcat că nu au miros şi, ulterior, au rămas şi fără gust. În unele cazuri, deşi au trecut mai mult de cinci luni de la vindecare, există persoane care încă nu şi-au recăpătat aceste simţuri, anunţă cercetătorii de la American Academy of Neurology.

Concluziile au fost trase în urma unui studiu efectuat pe un eşantion de 813 angajaţi din domeniul sănătății care au avut rezultate pozitive în urma testării COVID-19. Dintre aceştia, 580 de indivizi și-au pierdut mirosul în momentul declanşării bolii. Din păcate, cinci luni mai târziu, problema încă persită pentru 300 de persoane.

De asemenea, din numărul total al participanţilor, s-au înregistrat 527 de cazuri de pierdere a gustului. Cinci luni mai târziu, 200 de persoane încă nu şi-au recăpătat acest simţ.

De ce se pierd simţul mirosului şi al gustului?

Pierderea temporară a mirosului, cunoscută sub numele de anosmie, este un simptom neurologic și reprezintă unul dintre primii și cel mai frecvent raportați indicatori ai COVID-19.

Cu toate acestea, este important de menţionat faptul că pierderea mirosului poate fi cauzată şi de o răceală banală sau de o alergie.

„Simțul gustului este strâns legat de cel al mirosului. (…) Cei mai mulți dintre noi cred că gustul este legat de limbă și gură, dar mirosul contribuie la identificarea gustului hranei pe care o consumăm. Dacă îți pierzi simțul mirosului, îți vei pierde şi simțul gustului. Chiar sunt inseparabile.”, explică doctor David Goldberg, specialist în cadrul departamentului de boli infecţioase de la Presbyterian Medical Group Westchester, New York.

7 semne că aţi avut COVID-19 fără să vă dați seama

Leziunile îngreunează recuperarea

„Deteriorarea nervului olfactiv afectează simțul mirosului. (…) Când există leziuni ale nervilor, indiferent dacă este vorba despre pierderea mirosului din cauza COVID-19 sau a unui accident vascular cerebral, recuperarea este lentă. Toate daunele neurologice presupun o recuperare lentă care se poate desfăşura pe durate lungi, precum luni sau chiar ani”, completează Goldberg.

O altă ipoteză de luat în calcul este cea a medicului Robert Glatter de la Lenox Hill Hospital. Acesta consideră că virusul care provoacă boala poate pătrunde într-o zonă mică a creierului numită bulb olfactiv şi provoaca moartea unor celule, fapt care explică recuperarea lentă a simţurilor.

Pe lângă absenţa mirosului şi a gustului, simptomele care mai pot persista în timpul recuperării post-COVID-19 sunt următoarele: oboseală, tulburări de memorie, dificultăţi de concentrare sau lipsă de productivitate.

Ce înseamnă ARN mesager. Cum funcţionează vaccinul bazat pe această tehnologie

Încă nu a fost descoperit un medicament care să combată sau amelioreze piederea mirosului şi a gustului cauzată de infecţia cu coronavirus. Deşi sunt simptome care, în mod normal, nu pun existenţa în pericol, au un impact semnificativ asupra calitatăţii vieţii.

„Este groaznic să nu vă puteţi bucura de mâncare. Mulţi oamenii sunt chinuiți de acest lucru. Este o complicație îngrozitoare!”, consideră Goldberg.

Totodată, să nu uităm că există situaţii în care absenţa simţului olfactiv poate pune în pericol viaţa oamenilor. De la mâncare stricată la miros de gaz în locuinţă, sunt zeci de situaţii care ar putea atenta la siguranţa indivizilor.

Deși nu există nicio modalitate de a accelera procesul de vindecare, specialiştii consideră că 80-90% dintre persoanele afectate de simptomele COVID-19 se vor recupera, în cele din urmă, chiar dacă trebuie să aibă răbdare o perioadă îndelungată de timp.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.