Revista care te menține sănătos

Coronavirus

De ce sunt bărbaţii mai afectaţi de noul coronavirus

Alin Claudiu Popescu; sursa: everydayhealth.com
9 noiembrie 2020
Share
De ce sunt bărbaţii mai afectaţi de noul coronavirus

Noul coronavirus este mai letal în cazul bărbaţilor, iar oamenii de ştiinţă au căutat explicaţia acestui fenomen, pe care se pare că au şi găsit-o. La începutul apariţiei focarului de COVID-19, în Wuhan, China, autorităţile raportau că numărul bărbaţilor infectaţi este de 60%, în timp ce al femeilor, de doar 40%.

Un alt studiu, publicat în aprilie în Frontiers in Public Health, arată că numărul de infectări la sexul masculin şi cel feminin este egal, dar că numărul deceselor este mai mare în cazul bărbaţilor. Care este explicaţia?

Estrogenul şi cromozomii ar putea avea un rol important

Estrogenul, principalul hormon feminin, poate fi răspunsul-cheie la întrebarea „de ce sunt bărbaţii mai afectaţi de noul coronavirus decât femeile”. Explicaţia, estrogenul se găseşte inclusiv în celulele care joacă roluri-cheie în combaterea agenților patogeni, cum ar fi bacteriile și virusurile. Acesta ar putea avea un rol extrem de important în creşterea imunităţii. O altă cercetare, publicată în Journal of Biological Regulators and Homeostatic Agents, arată că diferenţele cromozomilor între bărbaţi şi femei sunt importante. Dacă bărbaţii au cromozomii XY, femeile au XX. Prezenţa a doi cromozomi X permite organismului ca cel puţin unul dintre aceştia să ajute sistemul imunitar în lupta cu agenţii patogeni. Concluzia acestui studiu relevă faptul că cei doi cromozomi X ajută nu doar la scăderea riscului de infecţie cu SARS-CoV-2, ci şi la prevenirea simptomelor COVID-19.

Bărbaţii mai afectaţi sau doar mai cercetaţi?

Un alt studiu realizat în China şi publicat în British Medical Journal arată că în cazul bărbaţilor perioada de eliminare a coronavirusului din plămâni şi din sistemul respirator este mai lungă decât în cazul femeilor. Cercetările continuă, însă oamenii de ştiinţă atrag atenţia că rezultatele acestor analize sunt influenţate şi de rapoartele primite din întreaga lume. Se pare că, în anumite ţări, bărbaţii sunt incluşi mai mult în studiile medicale referitoare la coronavirus. Ceea ce face de la sine înţeleasă concluzia că bărbaţii sunt mai afectaţi de noul coronavirus.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.