Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Corticosteroizii, posibil standard de tratament în cazurile grave de COVID-19

Elena Coroianu; sursa: healthline.com
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Corticosteroizii, posibil standard de tratament în cazurile grave de COVID-19

Concluzia comună a șapte studii clinice este că steroizii pot fi folosiţi pentru tratarea cazurilor grave de COVID-19. Analiza a evaluat rezultatele a trei steroizi utilizați pentru tratarea a peste 1.700 de persoane și a concluzionat că medicamentele au redus riscul de deces la pacienții spitalizați.

Spre deosebire de alte opțiuni de tratament experimentale, corticosteroizii sunt ieftini, disponibili pe scară largă în toată lumea și ușor de administrat.

Rezultate încurajatoare

După ce Jurnalul Asociației Medicale Americane (JAMA) a publicat concluziile, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și-a actualizat ghidul de tratament şi recomandă corticosteroizii pentru cazurile severe și critice de COVID-19.

În iunie, cercetătorii din Regatul Unit au anunțat că au găsit un medicament care poate reduce drastic decesul la persoanele grav bolnave de COVID-19. Potrivit cercetătorilor, dexametazona – un steroid utilizat în mod obișnuit pentru tratarea inflamației – a redus decesele cu aproximativ o treime la persoanele cu COVID-19 conectate la ventilatoare pulmonare și cu o cincime la persoanele care aveau nevoie de administrare de oxigen. Medicamentul nu a avut un efect benefic asupra persoanelor fără probleme respiratorii severe. În cadrul studiului au fost evaluate peste 6.000 de persoane cu COVID-19.

Dexametazona, care este ieftină și disponibilă pe scară largă, este primul medicament demonstrat că ajută să supraviețuiască persoanele cu COVID-19 sever și ar trebui să devină – potrivit cercetătorilor – standard de îngrijire pentru persoanele foarte bolnave.

Sistemul imunitar slăbit şi Covid-19: ce trebuie să ştiţi

Folosirea corticosteroiziilor stârneşte controverse

De menţionat că există şi experți în sănătate care sunt sceptici cu privire la aceste descoperiri, din cauza faptului că nu se urmează traseul obişnuit al descoperirilor ştiinţifice. În mod normal, rezultatele unor astfel de cercetări ar fi publicate şi supuse dezbaterii în cadrul comunităţii ştiinţifice.

Noul studiu a analizat corticosteroizii, care ajută la scăderea inflamației în organism. Aceştia includ dexametazonă, hidrocortizon și metilprednisolon. Medicii folosesc corticosteroizi pentru a trata astmul, reacțiile alergice, unele tipuri de artrită și anumite tipuri de cancer. Dar utilizarea steroizilor a fost adesea controversată. Un motiv fiind posibilele efecte secundare: creșterea tensiunii arteriale, a nivelul de zahăr din sânge (glicemia) și a riscului de infecții bacteriene secundare. De aceea. medicii trebuie să fie selectivi cu privire la pacienții care primesc steroizi.

Cercetătorii atrag atenţia că nu există studii privind capacitatea dexametazonei de a preveni infectarea cu SARS-CoV-2. Şi că nimeni nu ar trebui să folosească steroizi de teama COVID-19.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.