Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Purtarea măştii reduce riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19

Dora Chelariu; sursa: healthline.com
15 decembrie 2020
Share
Purtarea măştii reduce riscul dezvoltării unei forme severe de COVID-19

Dacă până acum purtarea măştii a fost recomandată ca o măsură de siguranţă pentru cei din jur, studii noi arată faptul că aceasta ar putea influenţa de fapt cât de severă va fi boala şi pentru purtător, în eventualitatea contractării virusului SARS-CoV-2. Altfel spus, masca nu îi ajută doar pe cei din jur, ci şi pe cel care o poartă. Expunerea la o cantitate mai mică a virusului datorată purtării măştii, se poate traduce printr-o formă mai uşoară a simptomelor.

Purtarea măştii reduce cantitatea de virus care ajunge în organism

De la începutul pandemiei de COVID-19 specialiştii au fost de acord că masca îi protejează pe cei din jur. Însă noi studii indică faptul că aceasta poate fi benefică şi pentru purtător, pentru că reduce cantitatea de virus care ajunge în organism.

Răspândirea virusului SARS-CoV-2 poate fi inevitabilă, însă măsurile de protecţie pot ajuta la dezvoltarea unei forme mai blânde, fără ca organismul să fie grav afectat.

Numărul mare de forme uşoare a bolii din ultima perioadă ar putea fi influenţat şi de impunerea de a se purta mască în spaţiile aglomerate.

Cu cât cantitatea de virus care ajunge în corp este mai mare, cu atât simptomele vor fi mai severe, iar masca are un rol esenţial în acest context. Totodată, mai multe teste efectuate în spitale au scos la iveală faptul că, deşi multe dintre cadrele medicale au fost testate pozitiv, acestea au prezentat simptome foarte blânde sau au fost asimptomatice, datorită măştii.

Şi ţările în care purtarea măştii a fost respectată în proporţie mai mare, au raportat cazuri mai uşoare, având mai puţine cazuri de mortalitate.

Cum îi protejează masca pe cei din jur

Pentru că virusul SARS-CoV-2 se transmite în special la contactul cu o persoană infectată, prin picături din tractul respirator, eliminate atunci când persoana bolnavă vorbeşte, strănută sau tuşeşte, purtarea măştii creează o barieră fizică între noi şi ceilalţi.

Măştile obişnuite, de unică folosinţă, pot asigura o protecţie de până la 60%, în timp ce măştile chirurgicale N95 pot bloca până la 95% dintre particule.

Până la descoperirea unui vaccin, purtarea măştii rămâne o măsură de protecţie esenţială, atât pentru purtător, cât şi pentru cei din jur. Nu uitaţi, când două persoane care vin în contact poartă masca, riscul de transmitere al virusului este de 1-1,5 %. Însoţiţi purtarea măştii de respectarea celorlalte măsuri de prevenire a COVID-19, respectiv păstraţi o distanţă de 1,5-2 m faţă de ceilalţi şi spălaţi-vă frecvent pe mâini. De asemenea, aerisiţi des încăperile în care vă petreceţi timpul şi dezinfectaţi obiectele folosite frecvent.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.