Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Polenul din aer ar putea creşte riscul îmbolnăvirii cu COVID-19

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
25 martie 2021
Share
Polenul din aer ar putea creşte riscul îmbolnăvirii cu COVID-19

Nivelurile ridicate ale polenului din aer ar putea favoriza infectarea cu virusul SARS-CoV-2. Descoperirea le aparţine cercetătorilor de la Helmholtz Zentrum München şi Technical University of Munich. Persoanele care au un risc crescut de îmbolnăvire se pot proteja prin urmărirea calităţii aerului, a prognozei de polen şi prin purtarea măştilor de protecţie.

Ipoteza a pornit de la faptul că, în primăvara anului 2020, izbucnirea pandemiei de coronavirus pare să fi coincis cu sezonul polenului din emisfera nordică. Aceste observații i-au determinat pe oamenii de ştiinţă să investigheze dacă, într-adevăr, există vreo legătură demonstrabilă între cele două situaţii urmărite.

Polenul, un factor de mediu care influenţează ratele de infectare

În cadrul studiului, 154 de cercetători au analizat datele despre polen preluate de la 130 de staţii de monitorizare, din 31 de ţări, de pe cinci continente. Sub coordonarea lui Athanasios Damialis, unul dintre autorii studiului, oamenii de ştiinţă de la Technical University of Munich au colectat date despre concentrațiile de polen din aer; condițiile meteorologice; numărul infectărilor cu SARS-CoV-2; variația ratelor de infecție de la o zi la alta şi numărul total de teste cu rezultate pozitive. De asemenea, au mai luat în considerare factori importanţi precum densitatea populaţiei şi măsurile de siguranţă impuse de autorităţi.

Cercetătorii au ajuns la concluzia că polenul din aer poate reprezenta, în medie, 44% din variația ratei de infectare. De asemenea, în unele cazuri, umiditatea și temperatura aerului joacă un rol semnificativ în răspândirea virusului. În perioadele fără restricţii legate de deplasare, ratele de îmbolnăvire au fost, în medie, cu 4% mai mari la fiecare creștere de 100 de particule de polen într-un metru cub de aer. În unele orașe germane, au fost înregistrate concentrații zilnice de până la 500 de particule de polen pe metru cub de aer, ceea ce a dus la o creștere a ratei de infectare de peste 20% în zonele respective.

Cum să faceţi faţă singurătăţii în timpul pandemiei de coronavirus

Polenul, interferonul şi „covidul”

Atunci când un virus intră în organism, celulele infectate trimit de obicei proteine mesager, cunoscute sub numele de interferoni, cu scopul de a semnala celulelor din apropiere pentru a-și intensifica apărarea antivirală şi a ține invadatorii la distanță. Când concentrațiile de polen din aer sunt mari și granulele de polen sunt inhalate odată cu particulele de virus, sunt genaraţi mai puţini interferoni. Prin urmare, în zilele cu o concentrație mare de polen în aer, poate exista o creştere a numărului de cazuri de boli respiratorii. Acest lucru este valabil și pentru COVID-19, indiferent dacă oamenii sunt sau nu alergici la polen.

„Când se analizaţi cauzele răspândirii virusului SARS-CoV-2, trebuie luați în considerare factorii de mediu, cum ar fi polenul. Conștientizarea sporită a acestor efecte este un pas important în prevenirea și atenuarea impactului COVID-19.”, consideră Athanasios Damialis.

Din păcate, expunerea la polen nu poate fi evitată. Sfatul specialiştilor este să stăm acasă atunci când atunci când nivelurile concentraţiilor de polen din aer sunt ridicate. Dacă este nevoie să ieşim, e necesar să purtăm mască de protecţie. Din fericire, particulele de polen sunt suficient de mari încât aproape orice astfel de mască, purtată corect, poate să le ţină departe de organism.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.