Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Femeile însărcinate, predispuse la forme grave de COVID-19

Mădălina Cristea; sursă: sciencedaily.com
14 aprilie 2021
Share
Femeile însărcinate, predispuse la forme grave de COVID-19

Femeile însărcinate sunt predispuse la un risc crescut de a dezvolta forme grave ale bolii în urma infestării cu virusul SARS-CoV-2. Riscul lor de a ajunge la terapie intensivă sau de a avea nevoie de ventilație invazivă este mai mare decât în cazul femeilor de vârstă reproductivă care nu sunt gravide. Concluzia aparţine unei echipe internaţionale de cercetători de la Universitatea din Birmingham şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

Riscul dezvoltării unor forme severe de coronavirus crește la femeile însărcinate odată cu existenţa unor boli preexistente, precum obezitate, hipertensiune arterială şi diabet, dar şi în situaţiile în care pacientele fac parte din rândul minorităţilor etnice.

Cercetarea, realizată recent, face parte dintr-o revizuire sistematică unică și o meta-analiză continuă a datelor care au fost strânse din 192 de studii, urmărite încă din aprilie 2020.

În urma analizei s-a constatat că una din 10 femei însărcinate care a ajuns la spital din diferite motive, a fost diagnosticată cu COVID-19. Cele mai întâlnite simptome sunt tusea (41% dintre cazuri) şi febra (40% dintre cazuri). Spre deosebire de femeile de vârstă reproductivă care nu sunt însărcinate, pacientele care aşteaptă un copil sunt mai susceptibile a fi asimptomatice.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

Factori de risc

Principalii factori de risc din cauza cărora femeile însărcinate sunt predispuse la a dezvolta forme severe de COVID-19 sunt următorii: vârsta maternă înaintată, apartenenţa la un grup etnic, comorbidităţi preexistente, inclusiv hipertensiunea arterială și diabetul zaharat.

Deşi există dovezi emergente că anumite condiții specifice sarcinii, cum ar fi preeclampsia și diabetul gestațional, pot fi asociate cu o formă severă de coronavirus, autorii studiului consideră că sunt necesare mai multe date pentru a evalua, în mod robust, legătura dintre factorii de risc specifici sarcinii și COVID-19.

„Femeile gravide ar trebui să fie facă parte din grupul cu risc ridicat de a dezvolta forme severe de COVID-19, în special cele care sunt identificate ca predispuse la factori de risc suplimentari. De asemenea, viitoarele mame ar trebui să fie liniștite, căci bebeluşii sunt expuşi la riscuri foarte mici”, explică unul dintre autorii studiului, Dr. John Allotey.

„Specialiştii din domeniul sănătății trebuie să ia în considerare riscurile suplimentare cu care se confruntă pacientele însărcinate în faţa ameninţării COVID-19 şi să le ajute să ia cele mai bune decizii cu privire la administrarea vaccinurilor, evoluţia şi managementul sarcinii”, consideră Shakila Thangaratinam, autor prin corespondenţă al studiului.

Nota pentru articolul «Femeile însărcinate, predispuse la forme grave de COVID-19»:5.00/ 5 (2 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.