Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Diabetul zaharat şi sarcina: ce trebuie să ştiţi

Dr. Iuliana Paşcu, medic specialist endocrinologie şi nutriţie, Clinica de Nutriţie KiloStop
8 martie 2024
Share
Exclusiv online
Diabetul zaharat şi sarcina: ce trebuie să ştiţi

Dacă aveţi diabet zaharat şi intenţionaţi să aveţi un copil, ar trebui să încercaţi să vă apropiaţi nivelul glicemiei de intervalul ţintă înainte de a rămâne însărcinată. De asemenea, este important să menţineţi glicemia în intervalul ţintă şi în timpul sarcinii, interval care poate fi diferit de cel din perioada precedentă sarcinii.

Glicemia crescută poate dăuna fătului în primele săptămâni de sarcină, chiar înainte de a şti că sunteţi gravidă. Dacă aveţi diabet şi sunteţi deja însărcinată, consultaţi medicul cât mai curând pentru a face un plan pentru a vă gestiona diabetul. Colaborarea cu medicul diabetolog şi respectarea planului de gestionare a diabetul ui vă poate ajuta să aveţi o sarcină şi un copil sănătos.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar GlucoSuport; care contribuie la menţinerea glicemiei sub control.

Poate fi bebe afectat de diabet?

Organele unui copil, cum ar fi creierul, inima, rinichii şi plămânii încep să se formeze în primele 8 săptămâni de sarcină. Nivelurile ridicate ale glicemiei pot fi dăunătoare în această etapă timpurie şi pot creşte riscul de a avea un copil cu malformaţii la naştere, cum ar fi malformaţii cardiace, ale creierului sau ale coloanei vertebrale.

Nivelurile ridicate ale glicemiei în timpul sarcinii pot creşte, de asemenea, riscul ca naşterea să se declanşeze prea devreme, nou-născutul să cântărească prea mult la naştere sau să aibă probleme de respiraţie, ori pot creşte riscul de avort spontan.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Dermastil. Prima gamă pediatrică, cu omega-3, 6 şi 9, provitamina B5 şi vitamina E, ce protejează filmul hidrolipidic al pielii nou-născuţilor şi copiilor

Cum mă poate afecta diabetul în sarcină?

Modificările hormonale şi alte schimbări la nivelul corpului în timpul sarcinii afectează nivelul glicemiei, astfel încât este posibil să fie nevoie să schimbaţi modul în care vă gestionaţi diabetul. Chiar dacă aţi avut diabet de ani buni, este posibil să fie nevoie să vă schimbaţi planul de masă, rutina activităţii fizice şi medicamentele. Dacă luaţi un medicament oral pentru diabet zaharat, poate fi necesar să treceţi la insulină. Pe măsură ce vă apropiaţi de data naşterii, modul de abordare a diabetului se va modifica şi el.

Sarcina poate agrava anumite complicaţii cronice ale diabetului, cum ar fi problemele oculare şi boala renală diabetică, mai ales dacă nivelul glicemiei este prea mare.

De asemenea, aveţi un risc mai mare de a dezvolta preeclampsie, uneori numită toxemie, situaţie în care dezvoltaţi hipertensiune arterială. Preeclampsia poate provoca complicaţii grave, care pot pune în pericol atât viaţa dumneavoastră, cât şi pe cea a copilului. Singurul tratament pentru preeclampsie este naşterea. Dacă aveţi preeclampsie şi aţi ajuns la 37 de săptămâni de sarcină, este posibil ca medicul dumneavoastră să vă spună că trebuie să naşteţi mai devreme. Înainte de 37 de săptămâni de sarcină, dumneavoastră, împreună cu medicul care vă urmăreşte sarcina, puteţi lua în considerare alte opţiuni pentru a ajuta copilul să se dezvolte cât mai mult înainte de a se naşte.

Afectiuni care pot complica evolutia unei sarcini

diabetul si sarcina, sarcina un diabet, nivelul glicemiei, glicemia crescuta, glicemia in sarcina,

Cum mă pregătesc pentru o sarcină dacă am diabet?

Dacă aveţi diabet zaharat, menţinerea glicemiei cât mai aproape de normal, înainte, dar şi în timpul sarcinii este importantă pentru a rămâne sănătoasă şi a avea un copil sănătos. Efectuarea controalelor înainte şi în timpul sarcinii, urmând planul de alimentaţie pentru diabet, fiind activă fizic conform recomandărilor medicilor şi administrarea medicamentelor pentru diabet, dacă este necesar, vă poate ajuta să ţineţi sub control diabetul. Renunţarea la fumat şi administrarea de vitamine, după cum vă recomandă medicul, vă pot ajuta pe dumneavoastră, dar şi pe bebe să rămâneţi sănătoşi.

Nivelul glicemiei ţintă înainte de sarcină

Când intenţionaţi să rămâneţi însărcinată, obiectivele zilnice ale glicemiei pot fi diferite faţă de cele anterioare. Întrebaţi medicul care vă monitorizează diabetul care sunt obiectivele potrivite pentru dumneavoastră.

Puteţi ţine evidenţa nivelului glicemiei folosind un jurnal. Puteţi utiliza, de asemenea, un sistem electronic de urmărire a glicemiei pe computer sau dispozitivul mobil. Înregistraţi rezultatele de fiecare dată când vă verificaţi glicemia. Înregistrările de glicemie vă pot ajuta pe dumneavoastră, dar şi pe medici să decidă dacă planul de gestionare a diabetului funcţionează. Totodată, puteţi nota în jurnal dozele de insulină şi orele la care le administraţi. Luaţi-vă jurnalul cu dumneavoastră la toate consultaţiile pe care le efectuaţi şi arătaţi-l medicului.

Controlul medical, obligatoriu

Faceţi o verificare completă înainte de a rămâne însărcinată sau imediat ce aflaţi că sunteţi gravidă. Medicul dumneavoastră ar trebui să verifice:

  • tensiunea arterială crescută
  • afectarea ochilor
  • boli ale inimii şi vaselor de sânge
  • leziuni ale nervilor
  • boala cronică de rinichi
  • boala tiroidiană

Sarcina poate agrava unele aspecte ale diabetului. Pentru a preveni acest lucru, medicul dumneavoastră vă poate recomanda ajustarea tratamentului înainte de a rămâne gravidă.

Concluzia, o monitorizare corectă să gestionaţi diabetul în sarcină.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.