Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Automedicatia la copii, intre riscuri si constientizare

12 aprilie 2012
Share

Potrivit unui studiu realizat in luna martie a acestui an de catre Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM), se pare ca peste 60% dintre parinti le dau copiilor medicamente fara a consulta inainte un medic. Cele mai frecvente afectiuni pentru care se administreaza medicamente copiilor fara sfatul medicului sunt febra, tusea, durerile in gat sau nasul infundat.

De preferat ar fi ca niciun medicament sa nu fie administrat fara avizul medicului, insa in cate dintre cazuri se intampla acest lucru? Uneori, parintii pot da dovada de inconstienta, punand in pericol vietile propriilor copii.

Analgezicele, antitusivele si antibioticele, precum si vitaminele sunt principalele categorii de medicamente pe care parintii le dau copiilor. Din studiul realizat de ARPIM, cel mai invocat motiv pentru care parintii nu merg la medic mereu este experienta anterioara, iar pe locul al doilea se situeaza lipsa timpului. De asemenea, parintii nu inteleg ca automedicatia poate avea efecte negative, prezentand riscul aparitiei efectelor adverse.

Care sunt riscurile?

Automedicatia fara a consulta in prealabil un medic de familie, un medic pediatru sau un medic specialist poate fi extrem de daunatoare, putand duce la mascarea diagnosticului, avand efecte hepatotoxice, cardiace si chiar renale. In urma aceluiasi studiu, s-a demonstrat ca 35% dintre copii au luat antibiotice fara sa fi fost consultati de catre un medic si 41% dintre copii au primit medicamente preventiv, pentru intarirea sistemului imunitar. In ceea ce priveste profilul membrilor familiei care recurg la automedicatie, mamele sunt cele mai active la acest capitol, la polul opus aflandu-se bunicii. O alta greseala frecvent intalnita este ca, dupa incheierea tratamentului, unii pastreaza medicamentele ramase. Nimic mai gresit! In niciun caz nu trebuie pastrate si depozitate in conditii improprii.

Atunci cand medicamentele sunt folosite in exces fara avizul medicului, se poate impiedica descoperirea la timp a unor boli grave, iar utilizarea cu precadere a antibioticelor a dus la dezvoltarea unor generatii de virusuri rezistente la actiunea acestora. Automedicatia este o practica din ce in ce mai intalnita in lumea moderna, insa nu ar trebui sa se apeleze deloc la ea, mai ales in ceea ce priveste copiii.

Cercetarea despre automedicatie, realizata de ARPIM in colaborare cu Unlock Market Research, a fost efectuata la nivel urban, pe 601 respondenti – parinti cu copii intre 2 si 14 ani. Studiul are o marja de eroare de 4%. Pentru ca parintii sa constientizeze riscurile automedicatiei, ARPIM si Ministerul Sanatatii au lansat campania „Medicamentele nu sunt bomboane”, care se va desfasura in perioada aprilie-decembrie 2012.

Ruxandra Raica

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.