Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Artrita reumatoidă juvenilă, tot ce trebuie să știți

Ecaterina Lupaşcu; Surse: webmd.com, arthritis.org, hopkinsmedicine.org
7 mai 2025
Share
Artrita reumatoidă juvenilă, tot ce trebuie să știți

Artrita reumatoidă juvenilă este o afecțiune inflamatorie cronică ce afectează articulațiile la copii și adolescenți. De obicei, aceasta se manifestă înainte de vârsta de 16 ani și poate implica articulațiile mari, cum ar fi genunchii, gleznele sau încheieturile, dar și articulațiile mici, cum ar fi cele ale mâinilor și picioarelor.

Cauza exactă a artritei reumatoide juvenile nu este pe deplin înțeleasă, dar se crede că este o combinație de factori genetici și de mediu care declanșează o reacție autoimună.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Gelul emulsionat ArtroSuport. Este recomandat în caz de durere şi rigiditate musculară, inclusiv durerea din lumbago, torticolis sau durerile musculare din răceală şi gripă, febră musculară, dureri reumatice acute. Recomandat adulților și copiilor peste 12 ani.

Artrita reumatoidă juvenilă – cauze și factori de risc

În mod normal, sistemul imunitar ajută la combaterea substanțelor dăunătoare, cum ar fi bacteriile sau virusurile, însă, în caz de artrită reumatoidă juvenilă, acesta atacă celulele și țesuturile sănătoase ale corpului. Rezultatul este inflamația, marcată de roșeață, căldură, durere și umflare.

Cercetătorii nu au descoperit încă toate cauzele exacte ale disfuncției sistemului imunitar la copiii care dezvoltă artrită reumatoidă juvenilă, dar se presupune că procesul implică două etape. În primul rând, factorii genetici pot predispune un copil la dezvoltarea artritei, apoi, un factor de mediu, precum o infecție virală, poate declanșa apariția bolii.

În general, antigenul HLA-DR4 este asociat cu un risc crescut de a dezvolta artrită reumatoidă juvenilă, deoarece face parte dintr-un complex de proteine care sunt implicate în răspunsul imunitar. Persoanele care au acest antigen au un risc mai mare de a dezvolta boala, dar prezența antigenului HLA-DR4 nu garantează că o persoană va dezvolta artrită reumatoidă juvenilă – este doar un factor de risc genetic.

Artrita reumatoidă juvenilă – simptome

Printre simptomele comune ale artritei reumatoide juvenile se numără:

  • Durere articulară, umflare și rigiditate;
  • Roșeață și căldură în jurul articulațiilor afectate;
  • Oboseală;
  • Febră sau erupții cutanate;
  • Pierdere în greutate sau apetit scăzut.

În unele cazuri, artrita reumatoidă juvenilă poate afecta și alte părți ale corpului, cum ar fi ochii, inima și plămânii.

artrita reumatoida juvenila simptome, tipuri de artrita reumatoida juvenila, artrita reumatoida juvenila tratament, artrita reumatoida juvenila sfaturi

Artrita reumatoidă juvenilă – clasificare

Artrita reumatoidă juvenilă poate fi clasificată în mai multe tipuri, în funcție de simptomele, numărul de articulații afectate și severitatea bolii. Cele mai întâlnite forme de artrita reumatoidă juvenilă includ:

Artrita reumatoidă juvenilă oligoarticulară

Afectează un număr mic de articulații (de obicei, 4 sau mai puține). Este cel mai frecvent tip de artrita reumatoidă juvenilă și tinde să afecteze articulațiile mari, cum ar fi genunchii. De obicei, prognosticul este mai bun, iar copiii cu această formă pot ajunge să aibă o evoluție favorabilă.

Artrita reumatoidă juvenilă poliarticulară

Afectează 5 sau mai multe articulații, atât articulațiile mari, cât și articulațiile mici. Poate fi similară cu forma de artrită reumatoidă observată la adulți. Aceasta poate fi mai severă și poate afecta simetric articulațiile (de exemplu, în ambii genunchi sau ambele încheieturi). Poate fi mai dificil de tratat și uneori duce la complicații pe termen lung.

Artrita reumatoidă juvenilă sistemică

Este cea mai rară și severă formă de artrită reumatoidă juvenilă. Afectează, pe lângă articulații, și alte părți ale corpului, cum ar fi organele interne. Simptomele includ febră mare, erupții cutanate, inflamația organelor interne și oboseală extremă. Poate duce la complicații grave și necesită tratament intensiv.

Artrita reumatoidă juvenilă entezită

Se caracterizează prin inflamația la nivelul inserției tendoanelor și ligamentelor pe os (entze). De obicei, afectează articulațiile mari, cum ar fi șoldurile, genunchii și gleznele. Poate fi asociată cu simptome de tipul spondilitei, afectând coloana vertebrală.

Artrita reumatoidă juvenilă cu manifestări mixte

Această formă combinată poate prezenta trăsături din mai multe tipuri de artrită reumatoidă juvenilă. Simptomele pot include o combinație de manifestări specifice formelor oligoarticulară, poliarticulară și sistemică, ceea ce poate face diagnosticarea și tratamentul mai complexe.

tipuri de artrita reumatoida juvenila, artrita reumatoida juvenila tratament, artrita reumatoida juvenila sfaturi,

Artrita reumatoidă juvenilă – diagnostic

Diagnosticul artritei reumatoide juvenile se face printr-o combinație de analize de sânge (pentru a detecta markeri inflamatori sau anticorpi specifici), imagistică medicală (precum radiografii pentru a evalua deteriorarea articulațiilor) și evaluarea clinică a simptomelor.

Adesea, este necesar să se consulte un reumatolog pediatru.

Tratamentul pentru artrita reumatoidă juvenilă

Scopul tratamentului pentru artrită reumatoidă juvenilă este de a reduce durerea și rigiditatea și de a ajuta copilul să păstreze un stil de viață cât mai normal posibil. Tratamentul va depinde de simptomele copilului, vârsta și starea generală de sănătate. Va depinde și de gravitatea bolii.

Acesta poate include:

Medicație

Medicamentele sunt adesea folosite pentru a reduce inflamația și durerea în cazurile de artrită reumatoidă juvenilă. Acestea pot fi analgezice, antiinflamatoare nesteroidiene (AINS), sau, în cazurile mai severe, medicamente modificatoare (DMARDs), care ajută la controlul activității bolii și previn deteriorarea articulațiilor.

Corticosteroizi

În anumite cazuri, corticosteroizii pot fi administrați pentru a reduce rapid inflamația. Aceștia pot fi folosiți pe termen scurt pentru a controla simptomele artritei reumatoide juvenile. Utilizarea pe termen lung poate avea efecte secundare.

fizioterapie

Fizioterapie și exerciții fizice

Fizioterapia poate ajuta la menținerea mobilității articulațiilor și la reducerea rigidității. Exercițiile fizice regulate sunt recomandate pentru a ajuta copilul să-și păstreze forța și flexibilitatea. Trebuie efectuate sub supravegherea unui specialist în artrita reumatoidă juvenilă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena ArtroSuport gel rece. Este recomandat în ameliorarea durerilor musculare şi articulare şi reducerea inflamaţiei din entorse, luxaţii sau alte traumatisme minore, febră musculară sau episoade acute ale afecţiunilor reumatice. Recomandat adulților și copiilor peste 12 ani.

Tratament biologic

Pentru cazurile mai severe de artrită reumatoidă juvenilă pot fi recomandate medicamentele biologice. Acestea sunt tratamente mai noi care vizează componente specifice ale sistemului imunitar, ajutând la reducerea inflamației și prevenirea deteriorării articulațiilor.

Suport psihologic

Artrita reumatoidă juvenilă poate afecta nu doar corpul, ci și starea emoțională a copilului. De aceea, consilierea și sprijinul psihologic sunt importante pentru a ajuta copilul să facă față provocărilor mentale și emoționale ale bolii cronice.

În cazuri severe, intervențiile chirurgicale pot fi necesare pentru a corecta deformațiile articulațiilor.

artrita reumatoida juvenila sfaturi,

Artrita reumatoidă juvenilă – prognostic

Prognosticul pentru copiii cu artrită reumatoidă juvenilă variază în funcție de severitatea bolii și de răspunsul la tratament. Aproape jumătate dintre copiii cu artrita reumatoidă juvenilă se recuperează complet. Cu toate acestea, alții pot avea simptome persistente de-a lungul anilor. Unii vor experimenta erupții cutanate, febră sau artrită care se poate agrava în timp.

În cazul copiilor, pe termen lung, pot apărea și probleme precum creșterea lentă și subțierea oaselor (osteoporoză), din cauza inflamației cronice și a tratamentelor utilizate. În cazuri rare, artrita reumatoidă juvenilă poate afecta organe interne, cauzând probleme cu rinichii, inima sau sistemul endocrin. Monitorizarea atentă a stării de sănătate a copilului și ajustarea tratamentului sunt extrem de importante pentru a preveni aceste complicații.

Cum să getionați artrita reumatoidă juvenilă. Ajutați-vă copilul să treacă mai ușor prin boală!

Gestionarea artritei reumatoide juvenile nu se oprește la cabinetul medicului. Sprijinul zilnic din partea părinților face o diferență uriașă.

Încurajați exercițiul fizic ușor și terapia fizică. Găsiți modalități distractive de mișcare, astfel încât copilul să rămână activ fără eforturi prea mari. În perioadele de durere, echilibrul dintre activitate și odihnă este foarte important, pauzele dese ajută la protejarea articulațiilor și reduc oboseala.

Terapia cald-rece poate fi și ea de ajutor: compresele calde sau băile relaxante calmează articulațiile rigide, în timp ce gheața ajută la reducerea durerii și inflamației.

Fiți în permanentă legătură cu școala, pentru a adapta cerințele și programul copilului. Sprijinul educațional și social este important pentru a-l ajuta să se simtă inclus.

Nu în ultimul rând, alimentația joacă și ea un rol: deși nu există o dietă specială, unele alimente cu efect antiinflamator (precum peștele gras, legumele, fructele de pădure sau nucile) pot susține sănătatea generală.

Cu răbdare, informare și susținere, și copilul diagnosticat cu artrită reumatoidă juvenilă poate avea o viață cât mai aproape de normal. 

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.