La câteva clipe după naștere, echipa medicală urmărește modul în care nou-născutul se adaptează la viața din afara uterului. Una dintre evaluările realizate în aceste prime minute este scorul Apgar. Deși este numit adesea „prima notă a vieții” nu este un examen pe care copilul îl trece sau îl cade și nu reprezintă o notă pentru sănătatea sa viitoare.
Ce este scorul Apgar?
Scorul Apgar este o metodă standardizată de evaluare a stării nou-născutului imediat după naștere. A fost propus în 1952 de medicul Virginia Apgar și este utilizat și astăzi pentru a descrie rapid adaptarea copilului după naștere.
Pentru stabilirea scorului Apgar sunt evaluate cinci elemente: frecvența cardiacă, respirația, tonusul muscular, răspunsul reflex la stimulare și culoarea pielii.
Fiecare primește 0, 1 sau 2 puncte, iar totalul poate fi cuprins între 0 și 10.
Scorul Apgar se consemnează la 1 minut și la 5 minute după naștere. Dacă valoarea de la 5 minute este mai mică de 7, evaluarea se repetă la intervale de 5 minute până la 20 de minute.
Ce anume se evaluează pentru scorul Apgar?
Cele cinci componente evaluate sunt:
- Frecvența cardiacă: absența activității cardiace primește 0 puncte; o frecvență sub 100 de bătăi pe minut 1 punct; iar o frecvență de cel puțin 100 de bătăi pe minut 2 puncte.
- Respirația: absența respirației primește 0 puncte; respirația lentă sau neregulată ori un plâns slab 1 punct; iar respirația bună și plânsul viguros 2 puncte.
- Tonusul muscular: un nou-născut flasc primește 0 puncte; o anumită flexie a membrelor 1 punct; iar mișcările active 2 puncte.
- Răspunsul reflex la stimulare: absența reacției primește 0 puncte; o reacție discretă 1 punct; iar un răspuns viguros 2 puncte.
- Culoarea pielii: paloarea sau colorația albăstruie generalizată primește 0 puncte; corpul roz cu extremități albăstrui 1 punct; iar corpul complet roz 2 puncte.
Prin însumarea acestor valori se obține scorul Apgar însă cifra finală nu trebuie interpretată în afara contextului clinic.
Scorul Apgar și resuscitarea
Un lucru important pentru părinți este că echipa medicală nu așteaptă calcularea scorului Apgar pentru a ajuta un copil care are nevoie de resuscitare. Dacă nou-născutul nu respiră eficient sau are nevoie de alte intervenții acestea sunt începute imediat înainte de stabilirea valorii de la 1 minut.
Scorul Apgar descrie starea copilului și poate contribui la aprecierea răspunsului la intervențiile efectuate, dar nu este folosit pentru a decide dacă resuscitarea trebuie începută sau ce manevre sunt necesare.
Dacă scorul Apgar este mai mic de 7 la 5 minute evaluarea continuă la intervale de câte 5 minute până la 20 de minute. Pot fi astfel consemnate valori la 1, 5, 10, 15 și 20 de minute.
Scorul Apgar poate prezice viitorul copilului?
Aceasta este una dintre cele mai importante întrebări pentru părinți. Scorul Apgar nu a fost conceput pentru a prezice inteligența, dezvoltarea psihomotorie sau evoluția neurologică a unui anumit copil.
Valorile persistent foarte scăzute se asociază în studiile efectuate pe populații mari cu un risc mai mare de mortalitate și de evoluție neurologică nefavorabilă. Totuși, scorul Apgar singur nu poate spune care va fi evoluția unui anumit nou-născut, iar majoritatea copiilor cu valori mici nu vor dezvolta paralizie cerebrală.
Pentru aprecierea prognosticului medicul ia în considerare contextul nașterii, starea clinică, necesitatea și durata resuscitării, examenul neurologic, analizele și investigațiile suplimentare atunci când sunt indicate. Scorul Apgar nu trebuie așadar transformat într-un verdict pentru viitor.
Cum se interpretează scorul Apgar la prematuri?
Scorul Apgar se utilizează și la prematuri însă vârsta gestațională poate influența rezultatul. Imaturitatea poate determina tonus muscular mai redus, particularități respiratorii sau de culoare chiar în absența unei asfixii.
Din acest motiv, scorul Apgar al unui prematur trebuie interpretat ținând cont de vârsta gestațională și de întreaga situație clinică.
Prima notă a vieții – o fotografie a primelor minute
Scorul Apgar rămâne un instrument rapid și standardizat prin care echipa medicală descrie starea nou-născutului imediat după naștere și adaptarea sa în primele minute de viață.
Pentru părinți mesajul esențial este simplu: scorul Apgar este mai degrabă o „fotografie” a stării copilului într-un anumit moment decât o notă pentru întreaga viață. O valoare de 8 sau 9 nu înseamnă că bebelușul este mai puțin sănătos, iar o valoare scăzută nu reprezintă singură un diagnostic și nici nu stabilește prognosticul copilului.
„Prima notă a vieții” poate rămâne o amintire din ziua nașterii. Medical însă copilul este întotdeauna mai important decât cifra: contează cum respiră, cum se adaptează, cum răspunde atunci când are nevoie de ajutor și cum evoluează după naștere.
Foto: shutterstock.com







