Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Deshidratarea la copii

4 iulie 2007
Share

Sindromul acut de deshidratare este consecinta pierderii bruste a unei cantitati mari de apa si electroliti depasind 5-10% din greutatea corpului. Cauzele sunt diverse, mai frecvent fiind vorba de o afectiune digestiva.

 

Sindromul acut de deshidratare este o afectiune severa, mult mai grava la nou-nascuti si sugari in primul trimestru de viata, deoarece acestia au o cantitate mai mica de apa in organism pe kilogram corp, miscarea apei este mai rapida si prezinta imaturitate renala neputandu-si astfel economisi apa.

Factorii de risc pentru aparitia sindromului acut de deshidratare sunt: prematuritatea, varsta sub 3 luni, igiena precara, alimentatia artificiala, malnutritia preexistenta, colectivitatile de sugari.

 

Forme clinice

Sindromul acut de desidratare poate prezenta trei forme clinice:

usoara: fara semne de deshidratare; pierderi sub 5% din greutatea corporala; medie: manifestari digestive si semne de deshidratare acuta; pierderi peste 5%, dar sub 10% din greutatea corporala; grava: pierderi peste 10% din greutatea corporala; semne digestive si de deshidratare severa; semne neurologice (agitatie, convusie si coma). 

Tipuri de deshidratare

deshidratare prin pierdere predominant de apa – este rar intalnita in tara noastra. Apare in conditii de aport insuficient sau prin pierdere excesiva de apa (boli febrile, varsaturi); deshidratare prin pierdere predominant de sare. Este cel mai frecvent tip de deshidratare din tara noastra si apare frecvent in diareile acute severe, varsaturi, diabet etc.


Cauze

Principalele cauze de pierderi excesive de apa si electroliti sunt:

pierderi digestive – gastroenterocolitele acute, care pot fi virale (cel mai frcevent rotavirusul), bacteriene (coli, salmonela, shigela), parazitare (giardia lamblia). Acestea se manifesta prin varsaturi frecvente, aspiratii gastrice, intoleranta alimentara cea mai frecventa la lactoza. pierderi renale (insuficienta renala, diabetul zaharat si insipid, administrarea excesiva de diuretice); pierderi cutanate si pulmonare (arsuri, caldura excesiva, hipertermie, bronhopneumonie, soc caloric); insuficienta de aport (erori dietetice prin supra sau subalimentatie, sugar neglijat postoperator, coma neglijata).

 

Tabloul clinic

Principalele semne de deshidratare acuta sunt: starea generala ce se altereaza progresiv, febra este adesea prezenta; pielea si mucoasele sunt uscate, aspre, uneori reci; buzele si limba par arse; tegumentele au o culoare cenusie-pamantie; facies caracteristic: incercanat, incruntat, ochii infundati in orbite, nas ascutit, obrajii escavati, fontanela anterioara deprimata. De asemenea, un semn caracteristic este pliul cutanat latero-abdominal, care devine lenes sau chiar persistent (pielea care nu isi revine dupa ce este ciupita).

Tabloul clinic devine tot mai complex pe masura agravarii sindromului de deshidratare acut. Astfel, pe langa problemele digestive (anorexie, buze uscate, rosii carminate, limba aspra, varsaturi frecvente abundente, scaune diareice in jet cu continut predominanat lichid, verzui), sunt sever afectate toate organele si sistemele: facies imobil anormal de linistit, privire fixa, extremitati cianotice reci, polipnee, tahicardie, hipotensiune, oligoanurie, urina inchisa la culoare; alterarea starii de constienta mergand pana la convulsii si coma.

Tratament
Gastroenterocolita acuta cu deshidratare peste 10% este considerata una dintre cele mai mari urgente pediatrice. Principiile tratamentului vizeaza rehidratarea si reechilibrarea hidroelectrolitica si acido-bazica. Se vor aplica tratamente igieno-dietetice si medicamentoase. Rehidratarea hidro-electrolitica si acido-bazica reprezinta elementul fundamental al tratamentului de urgenta in sindromul de deshidratare acuta peste 10%.

Deshidratarea la copiiTratamentul dietetic urmareste punerea in repaus a tubului digestiv pe o perioada minima, inceperea neintarziata a inlocuirii pierderilor digestive cu solutii de rehidratare orala, trecerea la dieta de tranzitie: morcov, orez, pulpa de mar, banana, faina de roscove.

Realimentarea se face treptat si progresiv, iar la sugarul cu diaree severa si prelungita se incepe cu formule de lapte delactozat. In cazul copilului de peste 6 luni hranit corect si diversificat, se incepe cu alimente fara lactoza si gluten de tip morcov, branza de vaci, carne fiarta. Trecerea la alimentatia corespunzatoare varstei se face de obicei in 5-7 zile.

Atunci cand parintii observa semne de deshidratare este indicat sa se prezinte neintarziat la medic.

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

Nota pentru articolul «Deshidratarea la copii»:4.44/ 5 (16 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.