Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Durere de cap în sarcină. Factori de risc și cauze

Andrei Cioată; Surse: ncbi.nlm.nih.gov, sciencedirect.com
14 martie 2024
Share
Durere de cap în sarcină. Factori de risc și cauze

Sarcina reprezintă o perioadă definită de schimbări atât de ordin biochimic, cât și fiziologic și, de asemenea, structural. Drept urmare, femeile însărcinate sunt mult mai predispuse la patologii specifice, cum ar fi hipertensiune, durere de cap în sarcină, dureri de spate, colestază. De obicei, femeile se confruntă cu durere de cap în sarcină de tip primar, cum ar fi migrena și cefaleea de tip tensional. Aceste tipuri de cefalee au tendința de a se ameliora de-a lungul sarcinii, fiind cu mult mai intense în primul trimestru de sarcină. Este important de reținut că, de cele mai multe ori, o durere de cap în sarcină este benignă, și nu are un impact negativ asupra evoluției sarcinii.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Benesio MaxiTonic. Contribuie la revigorarea şi tonifierea organismului şi la îmbunătăţirea calităţii vieţii. Conţine o combinaţie unică de 24 de ingrediente active.

Durere de cap în sarcină, factori de risc

Etiologia durerilor de cap primare este multilaterală, dar deseori implică expunerea mediată la factori de risc, cum ar fi consumul excesiv de cafea, deshidratarea, stresul, oboseala, insomnia, administrarea anumitor medicamente. Majoritatea tipurilor de durere de cap în sarcină sunt cele primare, care nu se asociază unei patologii subiacente. De altfel, când este prezentă doar durere de cap în sarcină, fără alte simptome care pot ridica suspiciunea altui diagnostic, nu este cazul de îngrijorări exacerbate. Totuși, când o durere de cap în sarcină este însoțită și de alte semne, cum ar fi fotofobie intensă, greață, vărsături și sincopă, ar putea fi vorba despre o complicație.

Cu toate acestea, spre deosebire de populația generală, există mai mulți factori de risc care pot predispune o femeie însărcinată la durere de cap în sarcină.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil Dermastil. Prima gamă pediatrică, cu omega-3, 6 şi 9, provitamina B5 şi vitamina E, ce protejează filmul hidrolipidic al pielii nou-născuţilor şi copiilor

sarcina, durere de cap în sarcină, durere de cap, sarcină,

Principalii factori de risc

  • Preeclampsia: definește apariția hipertensiunii arteriale în sarcină, la femei care aveau statut normotensiv înaintea sarcinii. Printre altele, poate duce la durere de cap în sarcină, precum și la tulburări de vedere, dureri epigastrice, edem.
  • Tromboză venoasă cerebrală: riscul de tromboză venoasă cerebrală crește în timpul sarcinii. Sarcina se consideră a fi o stare protrombotică grefată pe cadrul multifactorial al modificării fiziologice subiacente, care conduce la creșterea factorilor procoagulanți. Simptomele tind să apară în cel de-al treilea trimestru, frecvent fiind descrise drept durere de cap în sarcină, edem papilar, stare psihologică alterată.
  • Apoplexia hipofizară: deși este un fenomen rar, hiperplazia masivă a lactoforelor în timpul sarcinii determină o creștere a glandei pituitare cu până la 130%. Astfel, există riscul asociat sarcinii de apoplexie hipofizară, tradusă prin durere de cap în sarcină cu debut brusc, foarte severă, dureri de greață, vărsături. Iar în unele cazuri simptome vizuale, stare mentală foarte alterată și chiar comă.
  • Hemoragia subarahnoidiană: deseori, este secundară rupturii unui anevrism sau apare drept urmare a unei malformații arterio-venoase. În timpul sarcinii, se crede că există un risc mai crescut de ruptură a anevirsmului. Debitul cardiac crescut și creșterea volumului sangvin în special în cel de-al III-lea trimestru de sarcină cresc riscul ca anevrismul să se rupă. În mod clasic, se prezintă cu durere de cap în sarcină, greață, vărsături, rigiditate la nivelul gâtului, fotofobie, sincopă.
  • Disecția arterială: disecția arterei vertebrale și arterei carotide sunt principalele cauze, mai ales în rândul adulților tineri, de accident vascular cerebral. În rândul femeilor însărcinate, se prezintă cu durere de cap în sarcină unilaterală, dureri de gât, și semne de ischemie. Este speculat faptul că în timpul sarcinii crește riscul de disecția arterială spontană. Concentrația mare de progesteron asociată sintezei scăzute de colagen slăbesc rezistența peretelui arterial și, în aceeași măsură, stresul crescut asupra peretelui vasului sangvin (volum intravascular și debit cardiac crescute) sunt implicate în disecția arterială spontană.

Drept urmare, există mai mulți factori de risc care pot predispune o femeie însărcinată la durere de cap în sarcină. În cazurile descrise mai sus, este vorba în special despre cefaleea secundară, asociată unei afecțiuni medicale subiacente. Cu toate acestea, s-a concluzionat faptul că femeia însărcinată este mult mai probabil să se confrunte cu durere de cap în sarcină de tip primar. Mai mult decât atât, o durere de cap în sarcină tinde să apară în primul trimestru, dar se ameliorează pe măsură ce sarcina progresează. Nu este neobișnuit ca o femeie însărcinată să acuze episoade recurente de cefalee. Dar în majoritatea cazurilor acestea sunt benigne: nu prezintă complicații.

sarcina, durere de cap în sarcină, durere de cap, sarcină,

Durere de cap în sarcină – principalele cauze medicale

Majoritatea femeilor însărcinate se confruntă cu cefalee primară de-a lungul sarcinii. Totuși, se observă și o serie de fenomene mai puțin așteptate. De exemplu, femeile care sufereau de migrene înainte de sarcină tind să prezinte o îmbunătățire, chiar o rezoluție completă, a durerii de acest tip. În cele ce urmează, vor fi prezentate principalele tipuri de durere de cap în sarcină, precum și motivele care consolidează apariția acestora.

Migrenele

Deși sunt documentate cazuri în care femeile cu migrenă preexistentă experimentează o foarte însemnată ameliorare a durerii, există și cazuri în care o durere de cap în sarcină apare în forma migrenei fără aură. Se consideră a fi un fenomen clasic al primului trimestru de sarcină. În jur de 25% dintre femeile însărcinate descriu acest tip de durere de cap în sarcină. O altă formă de durere de cap în sarcină, migrena cu aură, debutează sau se agravează în timpul sarcinii. Se știe faptul că migrena este influențată de modificările ciclice ale hormonilor reproductivi. Deoarece pe parcursul sarcinii fluctuațiile hormonale se reduc, în unele cazuri semnele se îmbunătățesc.

Cefaleea de tensiune

Reprezintă cea mai frecventă formă de cefalee primară. Calitatea durerii resimțite este frecvent descrisă drept senzația de presiune, strângere. Peste 25% dintre femeile care se confruntă și cu durere de cap în sarcină prezintă această formă de cefalee primară. De fapt, în multe cazuri, se pare că sarcina chiar îmbunătățește simptomele durerii, întrucât hormonii feminini modulează activitatea și concentrația serotoninei și endorfinelor, implicate în fiziopatologie.

În cele din urmă, este important de menționat că cefaleea în sarcină poate apărea dintr-o gamă variată de motive. Unele circumstanțiale, cum ar fi stresul, insomnia, emoțiile puternice, la cele de natură medicală. Dacă durerea de cap devine deosebit de violentă și nu se ameliorează, fiind însoțită și de alte simptome, este necesar consultul medicului de specialitate. În astfel de cazuri, ar putea fi vorba despre anumite complicații asociate sarcinii.

Foto: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.