Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Mare atenție la preeclampsie!

Dr. Brîndușa Cimpoca, medic specialist obstetrică-ginecologie, Clinica Nativia, www.nativia.ro
17 iunie 2021
Share
preeclampsia, tensiune arterială, sarcină,

Preeclampsia este o complicaţie a sarcinii caracterizată prin tensiune arterială crescută și semne de deteriorare a altor organe, cel mai adesea ficat și rinichi

Preeclampsia afectează între 2% și 8% din sarcinile la nivel mondial și apare rar înainte de săptămâna 20 de sarcină. Majoritatea cazurilor apar între 24 și 26 de săptămâni sau spre sfârșitul perioadei de gestație, majoritatea gravidelor prezentând doar simptome ușoare. Totuși, aceste date nu trebuie să ne inducă în eroare înspre a aborda preeclampsia cu superficialitate, având în vedere că agravarea acestei boli poate duce la complicații severe și chiar la decesul fătului sau al mamei.

Preeclampsia, simptome

În general, cu cât preeclampsia se dezvoltă mai devreme în sarcină, cu atât aceasta va fi mai severă până la finalul acesteia. Așadar, medicii obstetricieni acorda mare atenție la semnele și simptomele timpurii ale preeclampsiei în procesul de monitorizare a gravidelor:

Tensiunea arterială crescută (hipertensiune arterială): TA > 140/90 mmHg sau mai mare, identificată în două ocazii, la distanță de cel puțin 4 ore, după 20 de săptămâni de gestație, la o femeie cu o tensiune arterială normală anterior.

Sau tensiune arterială de 160/100 mmHg sau mai mare. Hipertensiunea severă poate fi confirmată într-un interval scurt (de ordinul minutelor) pentru a facilita terapia antihipertensivă în timp util.

Împreună cu aceste valori ale tensiunii arteriale, se mai constată unul sau mai multe dintre următoarele semne și simptome de afectare altor organe: proteine în urină (rinichi); durere în cadranul superior drept sau durere epigastrică (ficat), edem pulmonar; de asemenea, pot avea loc modificări ale analizelor de sarcină, inclusiv sindrom hemolitic-uremic sau purpură trombotică trombocitopenică (o tulburare rară a coagulării sângelui).

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar CardioVita, recomandat pentru reducerea oboselii şi menţinerea tensiunii arteriale în limite normale.

preeclampsia, tensiune arterială, sarcină,

Semne că preeclampsia s-a agravat

Pe măsură ce preeclampsia progresează, aceasta poate provoca:

 • dureri de cap severe (cefalee severă);
 • tulburări de vedere, cum ar fi estomparea sau vizualizarea luminilor intermitente (fotofobie);
 • arsuri în bară, la nivelul stomacului;
 • durere chiar sub coaste;
 • greață sau vărsături;
 • creșterea excesivă în greutate cauzată de retenția de lichide;
 • senzație de rău;
 • creșterea bruscă a edemului: umflarea picioarelor, gleznelor, feței și mâinilor.

Complicaţiile preeclampsiei

Având în vedere că preeclampsia se vindecă numai prin nașterea copilului, odată cu apariția primelor simptome se impune începerea imediată a administrării medicației care să țină sub control tensiunea arterială și să prevină instalarea complicațiilor grave, precum:

 • convulsii (eclampsie)
 • Sindromul HELLP (o tulburare combinată de coagulare a ficatului și a sângelui)
 • accident vascular cerebral
 • moarte fetală intrauterină

Deși aceste complicații sunt rare, trebuie să luăm în calcul și impactul pe care preeclampsia îl poate avea asupra copilului nenăscut. Principalul semn este creșterea lentă. Acest lucru este cauzat de o cantitate redusă de sânge care trece prin placentă către copil. Astfel, bebelușul în creștere primește mai puțin oxigen și mai puțini nutrienți decât ar trebui, ceea ce îi poate afecta dezvoltarea. Această situație poartă numele de restricție de creștere intrauterină.

Diabetul gestațional legat de calcificarea arterelor coronare

Ce se întâmplă după naștere

Starea pacientei se îmbunătățește, de obicei, imediat după nașterea bebelușului; însă, în unele cazuri, complicațiile se pot dezvolta câteva zile mai târziu. Pentru a monitoriza această situație, tensiunea arterială va trebui verificată în mod regulat după externarea din maternitate. Este posibil ca rezultatele acestor verificări să impună continuarea administrării tratamentului medicamentos timp de câteva săptămâni, pentru a ține sub control tensiunea arterială, până la normalizarea sa.

La 6-8 săptămâni de la naștere este recomandată o examinare postnatală pentru a verifica progresul pacientei în relație cu preeclampsia și a decide dacă tratamentul trebuie continuat sau poate fi suspendat în siguranță.

Nota pentru articolul «Mare atenție la preeclampsie!»:5.00/ 5 (2 voturi)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate