Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Virusul sincitial respirator Pericol pentru imunitatea scazuta

3 iulie 2009
Share

Gravitatea unor boli depinde in primul rand de sistemul imunitar al individului. Astfel, pentru unii, gripa poate fi mortala, in timp ce pentru altii, hepatita poate fi depasita fara prea mari probleme. Infectia cu virusul sincitial respirator isi regleaza gravitatea tot in functie de puterea de aparare a organsimului. Astfel, virusul poate provoca moartea in cazul copiilor, batranilor sau al celor cu un sistem imunitar precar.

Virusul sincitial respirator (VSR) se instaleaza la nivelul plamanilor si in general al tractului respirator. Aceste infectii sunt foarte comune. Majoritatea copiilor sufera de aceasta boala inainte de a implini 3 ani. Adultii nu sunt nici ei feriti de probleme. Daca pacientul nu sufera de alte afectiuni precum cele pulmonare sau cardiace, infectia se comporta ca o simpla raceala si poate fi tratata lejer, fara a necesita spitalizare. Cei care sunt supusi unor riscuri puternice sunt copiii nascuti prematur, adultii si batranii care au o stare de sanatate precara. Pentru a evita infectarea, singura solutie este sa ne pastram un sistem imunitar puternic. Primavara este de mare ajutor, prin readucerea in alimentatia zilnica a fructelor si legumelor proaspete.

Risc crescut la copiii nascuti prematur
Copiii nascuti inainte de termen prezinta un risc foarte mare de a contacta virusul sincitial respirator. Aproximativ 3% dintre acestia mor anual in Romania, fiind mai predispusi la contactarea virusului pentru ca au un sistem imunitar nedezvoltat. Un risc crescut in dezvoltarea complicatiilor in caz de infectare il au si persoanele cu boli pulmonare cronice, familiile numeroase unde virusul se poate raspandi cu lejeritate, fumatorii, persoanele care sufera de sindromul Down si cele infectate cu HIV.

Virusul sincitial respirator este responsabil de aproape 90% dintre bronsiolitele din copilarie si 40% dintre pneumonii. Astfel de epidemii sunt specifice perioadelor reci ale anului. Contactate in copilarie si netratate corespunzator, pot duce la aparitia astmului bronsic in perioada adulta.

Simptome mai puternice decat ale gripei
In prima faza, virusul sincitial instalat prezinta, la pacientii sanatosi, simptome asemanatoare gripei: febra, nas infundat, tuse uscata, febra scazuta, dureri de gat, dureri de cap, stare de oboseala generalizata. Ulterior, infectia se transmite la nivelul aparatului respirator inferior. La copiii sub 3 ani febra poate sa creasca, tusea poate sa fie severa, iar respiratia greoaie si zgomotoasa. Uneori poate fi observata cianoza sau mai exact, o colorare generala a pielii spre albastru, explicata prin lipsa de oxigen in organism. In unele cazuri, virusul nu prezinta aceste simptome clasice ale infectiei tractului respirator. Suspiciunea apare deci si daca copilul are un apetit scazut, este letargic si irascibil. Persoanele cu sistem imunitar puternic se vindeca intr-o saptamana, maximum doua.

Cine si cum pune diagnosticul
Majoritatea infectiilor cu acest virus nu ridica probleme si pot fi tratate la domiciliu. Daca exista astfel de simptome in cazul copiilor si al batranilor, este necesar controlul medical. Acesta poate fi efectuat de catre medicul de familie sau, in cazurile mai grave, de un specialist in boli infectioase. In stabilirea diagnosticului, acesta va tine cont de perioada anului, de simptome, va asculta plamanii si va cere o radiografie pulmonara in cazul in care exista suspiciunea de pneumonie. In unele cazuri este monitorizata saturatia de oxigen a sangelui cu ajutorul unui electrod cutanat sau sunt efectuate teste de sange care sa ateste existenta unei infectii, prezenta virusurilor, bacteriilor sau a altor microorganisme. Pe baza diagnosticului se va stabili gravitatea bolii si medicul va prescrie un tratament in functie de situatie.

Netratarea aduce complicatii
In caz de prezentare tardiva la medic, principalele complicatii ce apar in cazul copiilor sunt otitele si pneumoniile, provocate de flora cocica secundara. Tot in cazul copiilor de varste foarte mici poate sa apara astmul bronsic, miocardia, artrita reumatoida sau lupusul sistemic. Este bine sa evitam complicatiile, pentru ca acestea sunt mult mai greu de tratat decat infectia cu virusul sincitial.

Tratamentul virusului sincitial respirator
Pentru formele usoare ale bolii, tratamentul cu antibiotice nu aduce vindecarea pentru ca infectia cu virusul sincitial este una de tip viral. Medicul poate prescrie insa o medicatie care sa reduca febra si sa amelioreze respiratia. Atunci cand apar complicatii, se recomanda antibiotice. In cazurile severe este necesara internarea, pentru a elimina riscul sufocarii. Copiii de varste foarte mici sunt de cele mai multe ori conectati la aparate de ventilatie mecanica. In acelasi scop sunt folosite si alte medicamente care faciliteaza oxigenarea plamanilor. Acestea se utilizeaza insa doar sub supraveghere medicala.

Formele usoare se trateaza acasa
Daca medicul a stabilit ca este vorba de o forma usoara a bolii, care nu necesita internare, exista anumite lucruri pe care trebuie sa le facem in cadrul ingrijirii la domiciliu.
Pastrati umiditatea aerului din camera. Daca nu aveti un umidificator sau un vaporizator, puneti un vas cu apa pe calorifer! Incercati sa pastrati pozitia ridicata a bolnavului pentru a facilita respiratia. Chiar si in timpul somnului capul trebuie sa ramana ridicat. Consumul de lichide este foarte important pe perioada bolii. Evitati expunerea la substante alergenice: fum de tigara, praf, polen etc. Text: Irina Chelarescu
Consultant: Dr. Claudiu Ilie, Medic pediatru

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.