Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Infecția parazitară cu oxiuri la copii – cauze, simptome, tratament

Alida Enache; surse: my.clevelandclinic.org, webmd.com, mayoclinic.org
26 mai 2023
Share
Infecția parazitară cu oxiuri la copii – cauze, simptome, tratament

Copilul dumneavoastră are parte de un somn agitat în ultima perioadă și se confruntă foarte des cu o senzație puternică de mâncărime în jurul anusului? Ei bine, este timpul să îl duceți la un control medical pentru că, cel mai probabil, a contractat o infecție parazitară intestinală. Este vorba despre enterobiază sau oxiuriază, o afecțiune cauzată de un tip de viermișori, care poartă numele de oxiuri.

De cele mai multe ori, infecția cu oxiuri la copii nu reprezintă un motiv de îngrijorare. Această afecțiune este destul de frecventă printre școlari, preșcolari și chiar și bebeluși. Se transmite cu ușurință de la o persoană infectată la alta prin ingestia ouălor parazitului. Este întâlnită, cel mai frecvent, în cadrul instituțiilor de învățământ pentru copii, cum ar fi școlile, grădinițele sau creșele.

Infectarea se poate întâmpla pe fondul unei igiene mai puțin riguroase sau din neatenție. Simptomele afecțiunii includ mâncărime intensă în zona anală, în special în timpul nopții, iritație locală, insomnie, oboseală și, în cazuri mai severe, pierdere în greutate sau iritabilitate.

Diagnosticul unei astfel de infecții se poate face prin identificarea ouălor sau a viermilor în probe de excremente recoltate sau prin amprentă anală. Tratamentul constă în administrarea de medicamente antiparazitare.

Ce sunt oxiurii?

Oxiurii, cunoscuți științific sub numele de Enterobius vermicularis, sunt paraziți intestinali care infectează atât copiii, cât și persoanele adulte. Acești viermișori sunt mici, subțiri, de culoare alb-gălbuie. Masculii au o lungime de aproximativ 2-5 mm, iar femelele pot ajunge până la 8-13 mm.

Oxiurii trăiesc în intestinul gros, în cec. Se hrănesc cu conținut intestinal, adică bacterii și celule epiteliale. În timpul nopții, femelele migrează către zona anusului pentru a-și depune ouăle. Acest proces de migrație poate provoca mâncărimi intense, disconfort anal și, implicit, un somn agitat pentru copilul dumneavoastră.

Ouăle depuse de femelele adulte se atașează de pielea din jurul anusului, pe lenjeria de corp, pe lenjeria de pat și pe obiectele de uz comun, cum ar fi hainele sau prosoapele.

Infecția provocată de oxiuri poartă numele de oxiuroză sau enterobioză. Este foarte contagioasă, însă nu reprezintă o problemă gravă de sănătate. Totuși, în cazul în care un copil s-a infectat cu oxiuri, întreaga familie va primi tratament.

viermisori la copii, oxiuri, tratament viermi intestinali copii, cauze viermisori, simptome paraziti intestinali copii, preventie viermisori,

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy, special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.

Cum se produce infecția cu oxiuri la copii?

Infecția cu oxiuri la copii se transmite foarte ușor, prin înghițirea accidentală sau inhalarea ouălor viermișorilor. Acest lucru se poate întâmpla, de exemplu, atunci când micuțul dumneavoastră își atinge gura cu mâinile murdare.

Ouăle depuse de femelele oxiuri pot fi transferate pe obiecte și suprafețe de uz comun, precum lenjeria de pat, hainele, prosoapele sau jucăriile. Tocmai de aceea, dacă o persoană sănătoasă vine în contact cu ele și le înghite, se poate produce infectarea.

Odată ce au ajuns în intestinele gazdei, ouăle de oxiuri încep procesul de transformare. Vor deveni adulți în doar câteva săptămâni. Ulterior, oxiurii femele încep să depună alte ouă și va avea loc apariția primelor simptome.

Atunci când simte senzația de mâncărime, copilul este tentat să se scarpine în zona anusului. Astfel, ouăle de oxiuri care au fost depuse acolo se vor prinde de degetele lui și vor ajunge sub unghii. Ulterior, ele sunt aduse de către gazdă pe diferite suprafețe și chiar și în băutură sau alimente. Oxiurii pot trăi astfel timp de două-trei săptămâni, perioadă în care pot afecta atât persoane adulte, cât și alți copii.

De menționat este și faptul că oxiurii se transmit doar de la om la om. Animalele nu pot contracta acești paraziți, însă îi pot purta pe blana lor. Astfel, îi pot transmite unei persoane.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Genera Dolce Baby gel pentru duș ultradelicat, un produs special creat pentru a curăța și proteja pielea delicată a sugarilor, copiilor, dar și adulților.

Infecția parazitară cu oxiuri la copii – simptome

În general, infecția parazitară cu oxiuri la copii se manifestă printr-o senzație puternică de mâncărime în zona anusului. Totuși, în multe cazuri, acest simptom neplăcut poate fi însoțit de alte, precum:

  • insomnie;
  • somn agitat;
  • durere sau disconfort în zona anusului;
  • apariția unei erupții cutanate sau a unei iritații în jurul anusului;
  • scrâșnirea dinților;
  • stare constantă de neliniște;
  • dureri de stomac ocazionale;
  • iritabilitate;
  • greață;
  • lipsa poftei de mâncare;
  • mâncărime puternică, frecventă, în zona intimă, în cazul fetițelor;
  • secreție vaginală, în cazul fetițelor.

Este important de menționat că, în unele situații, infecția cu oxiuri la copii este asimptomatică. În astfel de cazuri, ea poate fi descoperită doar prin identificarea ouălor de oxiuri sau a viermilor în scaun sau pe lenjeria de pat. Aceștia apar sub forma unor firicele albe, subțiri.

Infecția parazitară cu oxiuri la copii – diagnostic

În cazul în care suspectați faptul că copilul dumneavoastră are o infecție cu oxiuri, este timpul să îl duceți la un control medical. Diagnosticul infecției cu oxiuri poate fi pus foarte ușor, cu ajutorul următoarelor metode:

Examinarea vizuală: În cazurile severe de infecție cu oxiuri la copii, viermișorii adulți pot fi vizibili în zona anală sau în materiile fecale.

Testarea cu bandă adezivă (amprenta anală): Aceasta este cea mai comună metodă de diagnostic a infecției cu oxiuri. Medicul utilizează o bandă adezivă transparentă specială, care este aplicată pe pielea din jurul zonei anale. Acest lucru se face seara, înainte de culcare sau dimineață, înainte de baie pentru că atunci oxiurii sunt foarte activi.

viermisori la copii, oxiuri, tratament viermi intestinali copii, cauze viermisori, simptome paraziti intestinali copii, preventie viermisori,

Infecția parazitară cu oxiuri la copii – tratament

Infecția parazitară cu oxiuri la copii poate fi tratată cu ajutorul medicamentelor antiparazitare, bazate pe derivați de benzimidazol. Unele dintre ele pot fi procurate pe bază de rețetă, în timp ce altele nu necesită prescripție.

De menționat este și faptul că nu doar cel mic va lua tratamentul medicamentos pentru oxiuri, ci întreaga sa familie. Mâncărimile și senzația de disconfort din jurul anusului provocate de oxiuri vor dispărea abia la o săptămână după ce a fost început tratamentul.

Este important ca pe parcursul tratamentului să se impună o igienă riguroasă. Părinții vor urmări îndeaproape obiceiurile copilului lor pentru a evita să se confrunte, din nou, cu o infecție cu oxiuri.

Oxiurii au un ciclu de viață de aproximativ șase săptămâni și tocmai de aceea trebuie respectate măsuri esențiale pentru prevenție.

Cum se previne infecția cu oxiuri?

Din fericire, infecția cu oxiuri poate fi prevenită cu ușurință. Tot ce trebuie să faceți este să vă asigurați că micuțul sau micuța dumneavoastră urmează cu strictețe câteva reguli de igienă personală. Iată cum poate fi evitată infecția cu oxiuri:

  • unghiile copilului sunt întotdeauna scurte și curate;
  • copilul îmbracă doar haine curate;
  • copilul face baie zilnic, își schimbă lenjeria de corp în fiecare zi;
  • copilul se spală pe mâini cât de des este nevoie. Spălatul pe mâini înainte de masă, după folosirea toalete și după joacă trebuie să devină un obicei.

De asemenea, și părinții pot să își protejeze copilul de o infecție cu oxiuri. Iată ce măsuri trebuie să luați:

  • mențineți o igienă personală riguroasă;
  • asigurați-vă că mâncarea este gătită bine;
  • spălați întotdeauna fructele și legumele cu apă curată;
  • spălați îmbrăcămintea și lenjeria copilului regulat, la temperaturi foarte ridicate;
  • spălați prosoapele copilului în apă fiartă;
  • asigurați-vă că întreaga locuință este igienizată corespunzător;
  • dezinfectați întotdeauna jucăriile copilului, mai ales dacă s-a jucat cu alte fete sau băieți;
  • asigurați-vă că mâinile sale sunt întotdeauna curate, înainte de a se pune la masă;
  • asigurați-vă că este îmbăiat zilnic, că are unghiile scurte și curate.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.