Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Obiceiuri sanatoase pentru copilul tau

18 decembrie 2011
Share

Esti parinte si tocmai de aceea incerci in fel si chip sa iti protejezi copilul de afectiunile specifice sezonului rece si nu numai. Copiii trebuie insa sa invete sa se mentina sanatosi si singuri, si mai trebuie sa stie ca microbii sunt responsabili de aparitia gripei si a racelii. Instruieste-ti copiii inca de mici asupra obiceiurilor sanatoase si explica-le pe intelesul lor lectiile corecte de igiena, astfel incat sa le urmeze in cea mai mare parte a timpului.

Pentru ca de obicei copiii deprind ceea ce vad in familie, trebuie sa ii dezveti de obiceiurile nesanatoase. Astfel, cel mai indicat este sa le arati regulile principale de igiena cat mai devreme posibil. Si pentru ca cei mici percep mai greu adevaratul sens al tuturor actiunilor, repetarea zilnica este cea care ii va determina incet dar sigur sa se fereasca de pericole.

1.Spalatul mainilor

Spalatul mainilor se afla in fruntea obiceiurilor sanatoase, iar aceasta actiune facuta de mai multe ori pe zi poate reduce numarul gripelor, precum si al altor infectii care apar la copii. Durerile in gat sau febra ar putea fi evitate prin curatarea mainilor mai ales in momentele-cheie, inainte de a manca, inainte de a merge in camera de joaca, dupa ce mangaie animalele, dupa ce stranuta sau dupa ce folosesc olita. Invata-ti copiii sa foloseasca apa calda si sapunul, sa-si frece mainile cel putin 20 de secunde, spaland foarte bine fiecare degetel in parte, iar la sfarsit, sa se clateasca foarte bine si apoi sa se usuce cu un prosop curat.

2. Aruncarea servetelelor folosite

Odata ce copilul a invatat cum sa se stearga corect la nas, instruieste-l ca, imediat dupa ce a terminat aceasta actiune, sa arunce servetelele pe care le-a folosit, sa nu cumva sa le lase pe masa sau pe podea, pentru ca unele bacterii pot supravietui chiar mai mult de doua ore. Asigura-te ca exista un cos de gunoi in fiecare camera in care copilul isi petrece timpul. 

3. Unele obiecte nu trebuie imprumutate!

Unele obiecte adapostesc germeni, asa ca cei mici trebuie sa stie ca exista anumite lucruri care pur si simplu nu sunt menite sa fie impartite cu ceilalti copii, in special peria de par, palariile, periutele de dinti, furculitele, fluierele sau paharele si, desigur, servetelele.

4. Invata-ti copilul sa lase jos capacul toaletei dupa utilizare

Trebuie sa-i inveti pe copii ca, de fiecare data dupa ce utilizeaza toaleta, sa lase capacul si, mai ales, sa nu stea in jurul toaletei atunci cand trag apa, deoarece microbii se imprastie in aer, iar imbolnavirea este iminenta. Asa ca, daca vrei sa ai copii sanatosi, invata-i cum sa lase usor, cu un deget, capacul toaletei si apoi sa se spele pe maini.

Ruxandra Raica

Sursa: www.everydayhealth.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.