Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Ma pregatesc sa devin mamica

19 noiembrie 2006
Share

Peste 50% dintre sarcini nu sunt programate. Asta inseamna ca femeile nu isi dau seama ca sunt insarcinate decat dupa cateva saptamani. Un motiv mai mult decat suficient pentru a avea grija intotdeauna de sanatatea ta, avand in vedere ca micutul se bazeaza pe tine pentru a incepe o viata sanatoasa.

ANALIZE MEDICALE RECOMANDATE INANTE DE SARCINA

Potrivit dr. Daniel Popescu, medic ginecolog la Policlina cu Plata nr. 3 din Capitala (336.55.03), in ceea ce priveste analizele medicale pe care trebuie sa le faci, in primul rand se impune efectuarea grupului sanguin si a factorului Rh la ambii parteneri, analize foarte importante pentru a evalua riscurile de incompatibilitate (in cazul in care exista un asemnea risc, anticorpii pot trece transplacentar de la mama la fat, acesta putand suferi de anemie sau de afectiuni cerebrale). Pe locul doi se afla testele pentru depistarea bolilor cu transmitere sexuala (H.I.V. si SIDA). Mai sunt si alte analize uzuale, care se fac incepand cu a doua luna de sarcina si care sunt completate de examen ecografic:
Hemoleucograma (depisteaza afectiuni ale sangelui, in special anemia feripriva, betatalasemia minor sau a alte hemoglobinopatii); Transaminezele Hepatice (depisteaza afectiunile hepatice); Glicemia (pentru depistarea diabetului); Uree si Creatinina – ambele indicate in depistarea afectiunilor renale; Sumar de urina (pentru boli renale); Colesterol (arata nivelul grasimilor din sange);Calcemia (nivelul calciului in sange); Radiografie toracica (pentru depistarea tuberculozei).
In cazul in care iti programezi sarcina, este bine sa iti faci investigatii pentru anumite boli cu transmitere sexuala: chlamidia, mycoplasma, ureeplasma, gardnerella. Insa nu uita ca mai sunt si alti paraziti care se transmit prin alimente sau in urma contactului cu animalele de casa – toxoplasma, isteria.
Aceste analize nu au rolul de te panica. Ele sunt un aliat de nadejde in depistarea si tratarea unor afectiuni care, ignorate, pot afecta copilul. O parte din aceste analize sunt compensate de catre casa de asigurari de sanatate, motiv pentru care este necesar sa fii in evidenta unui medic de familie.

PREGATESTE HRANA PENTRU DOI

Atentie la ce mananci, astfel incat meniul tau sa contina zilnic: Fructe si legume – sapte sau mai multe portii de fructe si legume combinate dupa preferinta (trei portii de fructe si patru de legume). Recomandari: capsuni, pepene, portocale, papaya, tomate, varza, broccoli.
O portie de fructe = un mar, o banana, 1/2 cana de fructe taiate, 3/4 cana de suc din fructe.
O portie de legume = 1/2 bol de legume (crude sau gatite), 3/4 cana de suc din legume.
Cereale integrale – peste noua portii. Au un continut bogat in fier, complexul de vitamine B, minerale, proteine, fibrem acid folic. Recomandari: paine integrala, cerealele integrale pentru micul dejun, orez integral, porumb, germenii de grau.
O portie = o felie de paine, 1/2 cana cereale coapte, orez, o cana cereale pentru mic dejun.
Lapte si derivate – bogate in calciu si in vitaminele A, B si D. Recomandari: lapte si derivate cu un continut scazut sau nul de grasimi, legume de culoare inchisa, mazare uscata.
Proteine – femeile insarcinate au nevoie de 60 de grame de proteine, zilnic. Recomandari: oua, alune, legume uscate (fasole, mazare), nuci.
O portie = 56 – 84 grame de carne slaba, gatita – carne de porc, pui sau peste sau 1/2 cana de legume uscate, un ou, 1/2 cana tofu, 1/3 cana nuci.
Spune-i medicului daca fumezi sau bei alcool. Este greu sa renunti, dar este de dorit.Dormi suficient (cel putin 7 – 9 ore pe noapte) In limita posibilitatilor, controleaza… stresul. Stabileste limite fata de tine si fata de altii. Nu-ti fie teama sa spui „NU” atunci cand simti ca iti rapeste tot msi mult timp si energie. Fa cat mai multa miscare. Atunci cand vei ramane insarcinata nu vei mai putea sa „abuzezi” de corpul tau.

Mirela Dadacus

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.