Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Scolioza la copii. Beneficiile unui diagnostic precoce

Oana Zaharia; Surse: treatingscoliosis.com, hopkinsmedicine.org, orthoinfo.aaos.org, nhs.uk, childrenshospital.org, hopkinsmedicine.org
19 aprilie 2024
Share
Scolioza la copii. Beneficiile unui diagnostic precoce

Scolioza este o afecțiune caracterizată prin curbarea anormală a coloanei vertebrale, în formă de „C” sau „S”, de multe ori cu cauze necunoscute. Există mai multe tipuri de scolioză care afectează copiii și adolescenții, dar cea mai cunoscută e cea idiopatică – un tip de scolioză care se manifestă la copiii cu vârste între 10 și 12 ani.

E foarte important să duceți copilul la controale medicale în mod regulat, ca să puteți depista și diagnostica afecțiunea cât mai devreme. Dacă scolioza la copii e detectată la o vârstă fragedă, doctorul îi poate stabili pacientului un plan de tratament care să stopeze deformarea coloanei în timpul perioadelor de creștere.

Ce cauze are si cum apare scolioza la copii?

Este important să vă amintiţi că nu sunteți de vină dacă copilul dumneavoastră a fost diagnosticat cu scolioză. Mulți părinți au impresia că ar fi putut face ceva ca să prevină scolioza, dar adevărul e că scolioza la copii nu are cauze foarte clare. De obicei, e detectată întâmplător, în timpul consultațiilor medicale de rutină. Doctorii spun că nu este declanșată de anumite comportamente sau activități – cum ar fi o postură incorectă sau transportul unui rucsac greu. Cercetările arată că și genetica are un rol în dezvoltarea scoliozei la copii. Un procent semnificativ dintre copiii diagnosticați cu scolioză au și alte cazuri de scolioză în istoricul familiei.

Comandaţi online pe www. catenapascupas.ro corsetul ortopedic toraco-lombo-sacral pentru copii. Corsetul este recomandat pentru lombalgii şi după intervenţii chirurgicale. Orteza medicală este indicată şi în caz de hernie de disc şi pentru susţinerea coloanei dorso-lombare în caz de cifoză şi scolioză toracolombosacrală.

Care sunt manifestarile clinice în caz de scolioză?

Deoarece coloana vertebrală se poate deforma în multe feluri, scolioza la copii prezintă simptome diferite la fiecare copil în parte. Unele simptome comune includ:

  • o înălțime inegală a umerilor;
  • un umăr e mai proeminent decât celălalt;
  • un braț e mai lung decât celălalt când copilul stă în picioare;
  • înălțime inegală a șoldurilor.
scolioza la copii, scolioză, copii, corset,

Care sunt beneficiile unui diagnostic precoce de scolioză la copii?

Diagnosticarea timpurie a scoliozei la copii este o parte importantă a unui tratament de succes, care se stabilește în funcție de severitatea și locația curburii. Atunci când e diagnosticată devreme, scolioza la copii se poate gestiona destul de ușor și un procent infim dintre copiii cu scolioză necesită o intervenție chirurgicală. Dar monitorizarea este esențială, mai ales pe parcursul perioadelor de creștere a copilului. La fete, aceste perioade de creștere au loc între 10 și 14 ani, iar la băieți între 12 și 16 ani.

Care sunt opțiunile de tratament pentru scolioza la copii?

Mulți părinți presupun automat că va fi nevoie de tratament, dar adevărul este că un procent foarte mic dintre cazurile de scolioză la copii necesită tratament sau operație. Tratamentul poate avea mai multe scopuri, în funcție de locația și severitatea curburii:

  • stoparea sau încetinirea deformării coloanei;
  • prevenirea sau scăderea durerilor;
  • prevenirea sau gestionarea problemelor respiratorii cauzate de curbură;
  • îmbunătățirea posturii;
  • creșterea calității vieții.

După ce scolioza la copii a fost diagnosticată, primul pas e monitorizarea pacientului. Asta înseamnă vizite la doctor odată la câteva luni.

Dacă nu se îmbunătățește curbura, următorul pas este purtarea unui corset care să stopeze progresul deformării. Tipul de corset depinde de severitatea curburii. Copilul cu scolioză trebuie să poarte corsetul în fiecare zi timp de un anumit număr de ore recomandat de doctor. De multe ori, copilul se poate simți jenat că trebuie să poarte corsetul. De aceea, s-ar putea să aibă nevoie de încurajarea dumneavoastră sau de câteva ședințe de consiliere cu un psiholog. În orice caz, majoritatea cazurilor de scolioză la copii se rezolvă eficient prin purtarea acestui corset. Iar copilul trebuie să înțeleagă că e vorba de un efort temporar.

Dacă nici corsetul nu a oprit progresul curburii, doctorul poate recomanda fizioterapia sau operația. Cel mai răspândit tip de operație pentru scolioza la copii e fuziunea spinală, prin care coloana e îndreptată și întărită cu ajutorul unor șuruburi sau tije de metal. Instrumentele medicale folosite rămân în corp și de obicei nu cauzează niciun fel de probleme.

E normal ca un caz de scolioză la copii să stârnească anxietăți în familie și, de aceea, e recomandat să vă alăturați unei comunități sau un grup de suport specializat în scolioza la copii, ca să puteți schimba sfaturi cu părinții altor copii, care se confruntă cu aceeași problemă.

scolioza la copii, scolioză, copii, corset,

Complicațiile scoliozei netratate la copii

Dacă scolioza la copii e ignorată, pot apărea mai multe complicații, cum ar fi:

  • dureri și disconfort;
  • deformarea tot mai mare a coloanei;
  • probleme de mobilitate;
  • probleme digestive;
  • deteriorarea plămânilor sau a inimii.

Scolioza la copii – sfaturi importante pentru prevenție

Cercetările arată că genetica are un rol important în dezvoltarea scoliozei la copii. Dacă știți că aveți pe cineva în familie cu scolioză, e bine să îi comunicați doctorului de familie acest lucru când duceți copilul la o consultație. În orice caz, acesta e un factor asupra căruia nu aveți prea mult control.

În schimb, separe că dezechilibrele musculare și postura greșită pot contribui la progresul curburii coloanei. Întărirea mușchilor prin sport ajută enorm coloana vertebrală și scad riscul de scolioză la copii. Învățați copilul să stea corect la birou și să se aplece corect când ridică obiecte grele, pentru că postura bună reduce tensiunea din coloana vertebrală.

În concluzie, nu vă lăsați descurajați. Majoritatea cazurilor de scolioză la copii au un final fericit, iar copiii sau adolescenții diagnosticați cu scolioză au, de obicei, vieți normale și active.

Foro: shutterstock.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.