Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cuprul, aliatul fierului in lupta contra anemiei

19 septembrie 2011
Share

Stiati ca, in majoritatea cazurilor, cantitatea de fier pe care nou-nascutii o au in organism se termina dupa primele luni de viata? Asa se si explica datele furnizate de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit carora, in Romania, anemia feripriva (din cauza lipsei de fier) apare la circa 40% dintre copiii de pana la 5 ani.

Anemia reprezinta diminuarea cantitatii de hemoglobina din sange, aceasta fiind substanta din globulele rosii care transporta oxigenul de la plamani la toate celulele corpului. Fara suficient fier, corpul produce globule rosii mai mici si mai putine, astfel incat organismul nu mai este oxigenat normal.

Realizati un test de analize copilului pentru a depista posibila lipsa de fier

Este recomandat sa-i faceti micutului cateva analize pentru a va asigura ca totul este in regula. Este vorba de: sideremie (fierul seric), hematocrit si hemoglobina. Aveti insa grija, deoarece, in cazul in care valorile nu sunt normale, suplimentele cu fier nu sunt suficiente pentru tratarea anemiei. In ultima perioada s-a tot vorbit despre rolul-cheie pe care cuprul il joaca in metabolismul fierului, astfel incat cele doua trebuie luate „la pachet”.

Cuprul, important in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos

In timp ce deficienta de fier este responsabila de apariția anemiei, cuprul are un rol important in dezvoltarea creierului si a sistemului nervos. In plus, studiile arata ca lipsa cuprului din organismul gravidei e responsabila de nasterea prematura a bebelusilor sau a copiilor slab dezvoltati, a celor cu probleme de inima ori anomalii ale creierului. In aceste conditii, cuprul si fierul nu sunt recomandate doar copiilor, ci si femeilor insarcinate, celor care alapteaza sau care au tulburari ale menstruatiei.

Cuprul poate fi asimilat din fasole, seminte, nuci sau cereale

Cuprul poate fi gasit fie in farmacii, sub forma de suplimente, fie organismul il poate asimila direct din unele alimente precum: nucile, fasolea, semintele, cerealele, carnea sau ciocolata. Dintre sursele naturale de fier amintim: galbenusul, cerealele integrale sau ciupercile, dar si radacina de patrunjel, smochinele, stafidele, spanacul, urzicile, cartofii fierti in coaja sau migdalele.

Slabiciune, oboseala, dureri de cap, cateva semne ale anemiei feriprive

In multe cazuri, anemia este nediagnosticata, avand consecinte grave asupra sanatatii. Iata cateva dintre semnele acesteia, pentru a o recunoaste mai usor: stare de slabiciune, oboseala si lipsa rezistentei la efort, respiratie anevoioasa in timpul exercitiilor, dureri de cap, dificultati in concentrare, irascibilitate sau stari de ameteala. In randul copiilor, anemia feripriva se manifesta diferit. Acestia nu se dezvolta cum trebuie si incep sa mearga sau sa vorbeasca mai tarziu decat micutii de varsta lor, pot fi iritabili si prezinta deficit de atentie.

Potrivit OMS, anemia feripriva este cea mai prevalenta boala de nutritie din lume, afectand peste 25% din populatia generala, adica aproximativ 1,8 miliarde de oameni.

Text : Cristina Ionescu

Consultant: Dr. Marin Burlea,

PreSedintele Societatii Romane de Pediatrie

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.