Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Bronșiolita: când este cazul să mergeţi la spital?

Dr. Roxana Claudia Mateescu, medic specialist geriatrie-gerontologie
30 mai 2023
Share
Bronșiolita: când este cazul să mergeţi la spital?

Bronșiolita este o infecție virală frecventă la orice vârstă, dar afectează în special sugarii și copiii cu vârsta mai mica de 2 ani. Este o inflamație a bronhiolelor (căile respiratorii mici din plămâni), care poate provoca dificultăți de respirație, respirație șuierătoare și tuse. Bronșiolita este una dintre principalele cauze de spitalizare în rândul sugarilor. Iar formele severe de bronşiolită pot pune în pericol viața.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena suplimentul alimentar Imunovit gummy, special creat pentru susţinerea sistemului imunitar la copii.

Care sunt cauzele si factorii de risc ai bronșiolitei: cât de contagioasă este?

Bronșiolita este cel mai des cauzată de virusul sincițial respirator (VSR). Alte virusuri care pot provoca bronşiolită sunt rinovirusul, adenovirusul și virusul gripal. Virusul sincițial respirator este foarte contagios și se poate răspândi prin contact direct cu o persoană infectată sau prin atingerea suprafețelor contaminate. Virusul poate supraviețui pe suprafețe timp de câteva ore, ceea ce face ca acesta să se răspândească ușor.

Factorii de risc ai bronșiolitei cuprind:

  • Vârsta. Cel mai frecvent apare la sugari și copii mici, de obicei sub vârsta de 2 ani. Explicaţia, sistemul lor imunitar nu este complet dezvoltat, ceea ce îi face mai sensibili la infecții.
  • Anotimpul. Bronșiolita este o boală sezonieră, cele mai multe cazuri apărând în lunile de toamnă și de iarnă.
  • Expunerea la virusuri, în special la virusul sincițial respirator.
  • Factorii de mediu. Expunerea la fumatul pasiv, poluarea aerului și alți factori de mediu pot crește riscul de a dezvolta bronșiolită.
  • Condiții medicale subiacente. Afecțiunile cardiace și pulmonare slăbesc sistemul imunitar, iar lupta împotriva infecțiilor este mai dificilă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

bronșiolita, bronșiolită, virus, tuse, respiraţie, virusul sincițial respirator,

Bronşiolita, principalele simptomele

Simptomele bronșiolitei apar de obicei la 2-3 zile după expunerea la virus și pot dura până la două săptămâni. Simptomele inițiale sunt asemănătoare cu cele ale unei răceli obișnuite, nas care curge sau înfundat, tuse și febră ușoară. Pe măsură ce infecția progresează, se pot dezvolta simptome mai severe, cum ar fi:

  • respirație rapidă sau dificultăți de respirație;
  • respirație șuierătoare;
  • colorarea buzelor sau a pielii cu nuanțe albastre (cianoză).

Atenţie! În cazurile severe, bronșiolita poate duce la insuficiență respiratorie, care este o afecțiune ce pune viața în pericol și care necesită asistență medicală imediată.

Tratamentul bronșiolitei

Nu există un tratament specific pentru bronșiolită, deoarece este o infecție virală care trebuie să-și urmeze cursul. Cu toate acestea, există câteva lucruri care pot fi făcute pentru a atenua simptomele și pentru a preveni complicațiile. Acestea includ:

  • menținerea unei hidratări optime;
  • utilizarea unui umidificator pentru a ușura respirația;
  • administrarea de antitermice pentru febră și/sau antiinflamatoare pentru a ameliora disconfortul;
  • odihnă.

În cazurile severe, poate fi necesară spitalizarea. Terapia cu oxigen, aspirarea și alte măsuri de susținere pot fi folosite pentru a facilita respitația.

Cum poate fi prevenită bronșiolita

Cel mai bun mod de a preveni bronșiolita este de a evita expunerea la virus. Acest lucru poate fi o provocare, deoarece virusul sincițial respirator este foarte contagios și poate fi răspândit înainte de apariția simptomelor. Cu toate acestea, există mai multe lucruri care pot fi făcute pentru a reduce riscul de infectare:

  • spălarea frecventă a mâinilor cu apă și săpun;
  • evitarea contactului apropiat cu persoanele care sunt bolnave;
  • acoperirea gurii și a nasului atunci când tușiți sau strănutați;
  • dezinfectarea suprafețelor.

În plus, anumite grupuri de copii pot prezenta riscuri mai mari de a dezvolta bronșiolită severă:

  • sugarii născuți prematur, deoarece aceștia pot avea un sistem imunitar mai slab;
  • sugarii cu afecțiuni medicale subiacente, cum ar fi boli cardiace sau pulmonare;
  • bebelușii care merg la creşă sau care au frați mai mari, deoarece pot fi expuși la mai mulți germeni.
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.