Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cum resimte mamica miscarile fetale de-a lungul sarcinii

22 august 2014
Share

Primele miscari ale bebelusului in burtica mamei genereaza, cu siguranta, senzatii de neuitat, mai ales daca viitoarea mamica se afla la prima sarcina. Miscarile fetale debuteaza cu mult inainte ca mamica sa perceapa existenta lor, cam in a 7-a saptamana de sarcina, urmand ca aceasta sa devina constienta de ele abia intre a 18-a si a 20-a saptamana. Sa aflam, asadar, in cele ce urmeaza, cum evolueaza miscarile fetale de-a lungul celor 9 luni de sarcina.

 

Cum evolueaza miscarile fetale in primul trimestru de sarcina

Desi mamica nu poate simti miscarile fetale in aceasta perioada, ecografiile sunt o marturie a faptului ca acestea exista si se intensifica pe masura scurgerii timpului. Din saptamana a 7-a sau a 8-a, bebelusul incepe sa miste, sa se rasuceasca pe o parte si, in general, sa reactioneze prin diferite miscari atunci cand aude zgomote exterioare. In jurul celei de-a 9-a saptamani de viata, va incepe sa sughite, sa miste cate un brat sau cate un picior si sa inghita. Deja dintr-a 10-a saptamana, miscarile lui devin mai complexe: intoarce capul, isi duce mana catre fata, deschide gura si se intinde. In saptamana a 11-a, fatul incepe sa caste, iar in saptamana a 14-a, va misca pentru prima oara ochii.

Cam in aceasta perioada, mamicile care nu sunt la prima sarcina vor incepe sa simta primele miscari fetale. Cele care sunt la primul copil vor mai astepta aproximativ o luna pana vor simti ca bebelusul misca in interiorul lor. Cu cat sarcina avanseaza, cu atat miscarile vor fi mai frecvente, iar loviturile mai puternice. Acest aspect este, de altfel, cat se poate de logic, intrucat fatul creste iar spatiul se micsoreaza, deci loviturile lui nu vor mai fi in gol, ci direct in peretele uterin.

 

Miscarile fetale in a doua jumatate a sarcinii

De-a lungul acestei perioade, desi miscarile fetale vor fi intense, mamica nu le va simti pe toate, pentru ca unele dintre ele vor fi mult prea rapide.

Intre saptamanile 20 si 24, activitatea fatului va fi destul de intensa pe parcursul zilei si va include tumbe si lovituri de picioare. In urmatoarele 4 saptamani, daca va avea de-a face cu zgomote puternice si neasteptate, micutul va tresari. Incepand cu saptamana 29, desi miscarile fetale vor fi mai precise, amplitudinea lor va scadea din cauza micsorarii spatiului intrauterin. Incepand cu saptamana 30, mamicile ar trebui sa simta cam 10 miscari ale bebelusului in decursul a 24 de ore. Daca micutul pare sa nu se miste sau daca se misca mai putin decat de obicei, luati-va o pauza de 2 ore in care sa stati relaxate, timp in care ii veti monitoriza miscarile. In mod normal, ar trebui sa percepeti cel putin 6 miscari distincte in decursul celor 2 ore. Daca acest lucru nu se intampla, contactati de urgenta medicul care va supravegheaza sarcina sau prezentati-va la camera de garda.

 

Miscarile fetale in ultima luna de sarcina

Cum resimte mamica miscarile fetale de-a lungul sarciniiIncepand din saptamana 36, bebelusul se pregateste sa adopte pozitia definitiva, de regula cu capul in jos, apasand astfel perineul mamicii. Aceasta pozitie a fatului este mai frecventa la primipare, intrucat muschii uterini si cei abdominali ai acestor femei sunt tonifiati, fermi, putand mentine cu usurinta bebelusul fixat. Daca nu sunteti la prima sarcina, musculatura abdominala este mai laxa si nu tine copilul fixat, din acest motiv el continuand sa-si schimbe pozitia pana la nastere. Miscarile fetale in aceasta perioada se rezuma la lovituri de coate si de picioare, uneori destul de dureroase, in special in zona coastelor.

Intre saptamanile 36 si 40 copilul este deja mare si nu se mai poate rostogoli cu usurinta. Tot acum, isi dezvolta reflexul de a tine degetul mare in gura. Atunci cand i se intampla sa-si scape degetul din gura, isi va intoarce capul intr-o parte si-n alta (miscari foarte bine percepute de mamica) pana va reusi sa-si gaseasca degetul.

 

Oana Anghel

Sursa: babycenter.fr; naitreetgrandir.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.