Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Cele mai importante simptome care anunță sarcina

Andrei Cioată; surse: mayoclinic.org, nhs.uk, webmd.com, betterhealth.vic.gov.au, my.clevelandclinic.org, healthline.com
13 iunie 2023
Share
Cele mai importante simptome care anunță sarcina

Suntem individualități biologice, motiv pentru care atât când vine vorba de anumite simptome asociate unei afecțiuni, cât și de simptome sarcină, organismul poate reacționa foarte diferit. În esență, o femeie însărcinată va trece, de-a lungul acestei perioade, printr-o serie de transformări și schimbări biochimice și morfologice. Prin urmare, simptomele de sarcină pe care o femeie însărcinată le poate prezenta pot să difere de la o persoană la alta. Totuși, există câteva semne și simptome de sarcină care pot fi ușor de observat de către viitoarea mămică.

Cu toate acestea, întrucât anumite simptome de sarcină pot semăna destul de mult cu simptomele care sunt prezente în perioada menstruală, există femei care nu își dau seama că sunt însărcinate decât după efectuarea unui test de sarcină. Trebuie reținut faptul că anumite simptome care par să indice o sarcină se pot datora și unei eventuale patologii. Așadar, faptul că sunt evidente mai multe simptome nu înseamnă, neapărat, că există și o sarcină prezentă. Certitudinea unei sarcini este indicată mai ales prin efectuarea unui test de sarcină sau prin investigațiile de specialitate.

Simptome sarcină – semne timpurii și importante care anunță sarcina

În cele ce urmează sunt prezentate mai multe simptome de sarcină pe care le puteți manifesta dacă sunteți însărcinată. De menționat este faptul că acestea pot fi diferite de la o femeie la alta, însă, de cele mai multe ori, prezența unei sarcini este indicată de către acestea.

Lipsa menstruației, pe fondul regularității perioadei menstruale

Cel mai timpuriu și fiabil semn al sarcinii este absența menstruației, în special dacă aveți ciclul menstrual regulat. Pe de altă parte, în cazul în care aveți ciclul neregulat, poate fi un semn înșelător. În această situație, se recomandă efectuarea unui test de sarcină. Atunci când are loc fertilizarea, organismul începe să producă hormoni care opresc ovulația și eliminarea mucoasei uterine. Totuși, lipsa perioadei menstruale se poate datora și stresului, deficitului caloric major, dezechilibrelor hormonale, exercițiilor fizice intense. Lipsa menstruației se înscrie în categoria de simptome de sarcină evidente doar atunci când știți că aveți ciclu menstrual regulat.

Sângerarea de implantare

Printre cele mai importante simptome sarcină se numără și sângerarea de implantare, care apare la 1-2 săptămâni din momentul fertilizării. Se datorează faptului că embrionul (rezultat în urma fecundării ovulului de către spermatozoid) se atașează de mucoasa uterină. Sângerarea aceasta este ușoară, foarte diferită față de sângerarea datorată menstruației:

  • durează mult mai puțin (1-3 zile);
  • este mult mai ușoară și nu conține cheaguri de sânge;
  • se prezintă sub forma unor pete de sânge;
  • culoarea sângelui are o tentă maronie;
  • pot fi prezente sau nu crampe ușoare;
  • nu toate femeile însărcinate prezintă acest tip de sângerare, dar este absolut normal.

Sângerarea de implantare este absolut normală și nu ar trebui să ridice urgențe medicale. Totuși, dacă sângerarea este abundentă și se manifestă prin dureri exacerbate, s-ar putea să nu fie vorba despre simptome sarcină, ci despre prezența unei patologii. Anumite simptome sarcină prezente pot fi înșelătoare pentru viitoarea mămică, dar nu trebuie trecute cu vederea.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsul Rilastil Stretch Marks cremă prevenire și contracarare vergeturi, recomandat pentru creșterea elasticității pielii și lupta împotriva deteriorării acesteia.

Schimbări la nivelul sânilor

Prezența unei sarcini presupune o serie de modificări hormonale și biochimice. Încă din primele zile ale implantării, sânii devin mai sensibili, pot crește în dimensiuni, ceea ce se poate întâmpla și înainte de menstruație. De asemenea, unele femei se pot confrunta și cu mâncărimi sau chiar cu furnicături. Aceștia se simt mai grei, iar areolele își schimbă culoarea și pot ieși în relief. În cele mai multe cazuri, se observă și faptul că vasele de sânge de la acest nivel devin vizibile.

Senzația de greață, cu sau fără vărsături

Frecvent, femeile însărcinate se pot confunda cu senzația de greață și cu vărsături. Acestea pot apărea în orice moment al zilei, nu doar dimineața, și apar la 1-2 luni după fertilizare. Cu toate acestea, grețurile se pot manifesta mult mai devreme sau chiar niciodată. Cel mai probabil, ele se datorează schimbărilor hormonale care au loc la nivelul organismului. Grețurile și vărsăturile sunt simptome de sarcină pe care nu toate femeile însărcinate le prezintă.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

simptome sarcina, semne sarcina, cand apar primele semne de sarcina, manifestari sarcina, sangerarea de implantare,

Necesitatea de a urina mult mai frecvent

Încă din momentul fertilizării, cantitatea de sânge a viitoarei mămici începe să crească. Astfel, în ultima perioadă a sarcinii o femeie are cu aproximativ 2 litri mai mult sânge. Drept urmare, este necesar ca rinichii să filtreze sângele pentru a elimina deșeurile suplimentare sub formă de urină. În primele săptămâni, urinarea frecventă se înscrie în categoria de simptome sarcină care pot indica fidel existența acesteia.

Constipația și senzația de balonare

Chiar dacă senzația de balonare și constipația nu sunt în mod exclusiv simptome sarcină, putând fi asociate și anumitor afecțiuni gastrointestinale, ele se pot manifesta în prima perioadă a unei sarcini, dar și pe parcursul acesteia. Din cauza nivelului crescut de progesteron, digestia se pare că este încetinită, ceea ce se traduce prin probleme la nivelul tranzitului intestinal. Este un semn relevant în special atunci când nu există un istoric al recurenței acestor stări.

simptome sarcina, semne sarcina, cand apar primele semne de sarcina, manifestari sarcina, sangerarea de implantare,

Poftele alimentare și creșterea apetitului

Este obișnuit ca printre cele mai frecvente simptome de sarcină să se numere și poftele alimentare, precum și un apetit crescut. Pe perioada sarcinii, organismul trebuie să își regleze consumul de energie, în sensul creșterii acestuia, pentru a întreține și asigura dezvoltarea corespunzătoare, în conformitate cu evoluția sarcinii, a fătului. De asemenea, unele femei observă că, intempestiv, manifestă o oarecare repulsie pentru alimentele pe care în trecut le consumau cu plăcere. Deși aceste simptome sarcină mai puțin evidente, pot indica existența sarcinii.

Oboseală și modificări ale stării de spirit

Alte simptome timpurii de sarcină, dar ușor de trecut cu vederea, sunt senzația de oboseală, dar și modificarea frecventă a stărilor de spirit. Pe parcursul sarcinii, oboseala tinde să se amelioreze, iar nivelurile crescute de progesteron pot induce o stare de somnolență și letargie. Schimbările de dispoziție se traduc prin iritabilitate, emoții profunde, uneori chiar și stări anxioase. Acestea se pot datora schimbărilor hormonale care au loc în organism.

Alte simptome sarcină care pot fi prezente

Există și simptome sarcină care pot apărea la câteva săptămâni după fertilizare. Printre acestea se pot regăsi:

  • durerile de spate;
  • dificultăți în respirație;
  • apariția de hemoroizi;
  • dureri de cap;
  • senzația de arsură la stomac;
  • mâncărimi ale pielii;
  • furnicături la nivelul mâinilor și amorțirea acestora;
  • prezența unui gust metalic în gură, în special în primele zile;
  • crampe abdominale și altele.

Aceste simptome de sarcină sunt relativ mai rare, nefiind întocmai relevante printre semnele care anunță o sarcină. Anumite patologii se pot traduce și prin astfel de manifestări. Pentru a exclude posibilitatea ca aceste simptome sarcină să se datoreze unei afecțiuni subiacente, este important să vă adresați mai ales medicului specialist.

simptome sarcina, semne sarcina, cand apar primele semne de sarcina, manifestari sarcina, sangerarea de implantare,

Simptome sarcină – cum să le acordați atenție

De cele mai multe ori, o sarcină este programată de către părinții care își doresc un copil. Astfel, este mult mai probabil ca viitoarea mămică să acorde o atenție sporită acestor simptome sarcină și modului în care se manifestă. Totuși, pentru a confirma sau infirma prezenței unei sarcini, în lipsa sau în prezența anumitor simptome sarcină, se recomandă efectuarea unui test la domiciliu sau a unei consultații de specialitate la medicul ginecolog.

În cele din urmă, gama de simptome sarcină manifestate în perioada timpurie a fertilizării poate fi deosebit de diferită de la o persoană la alta. Din acest motiv, pentru a face o legătură directă și de cauzalitate între aceste simptome sarcină și prezența unei sarcini, se recomandă efectuarea unui test de sarcină – la domiciliu sau la cabinetul medicului ginecolog. Dacă rezultatul primit este unul pozitiv, înseamnă că, într-adevăr, simptomele se datorează prezenței sarcinii!

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.