Revista care te menține sănătos

Ginecologie

Absenta menstruatiei, semn de sarcina?

30 mai 2007
Share

Va confruntati cu tulburari ale ciclului menstrual? Intarzierea este foarte mare, de cateva luni? Daca da, consultati medicul ginecolog cat mai curand posibil. Puteti fi una dintre numeroasele femei care sufera de amenoree.

Absenta menstruatiei (amenoreea) poate fi semnul unei sarcini sau a unor boli genitale sau endocrine. Amenoreea primara presupune lipsa instalarii ciclurilor menstruale pana la varsta de 16 ani. In schimb, atunci cand la femeia matura menstruatia nu apare timp de peste 90 de zile vorbim de amenoree secundara. Desigur, in acest din urma caz, primul lucru la care ne gandim este prezenta unei sarcini, desi exista o multitudine de motive care pot provoca tulburari ale ciclului menstrual. Investigarea si stabilirea cauzelor intarzierii menstruatiei cu ajutorul unui medic specialist sunt absolut necesare.

 

Cauze multiple ale lipsei menstruatiei

Mult mai frecvent intalnita decat amenoreea primara, cea secundara este declansata din mai multe motive:

  • sarcina – este cea mai des intalnita cauza a lipsei menstruatiei;
  • bolile cronice – dupa tratarea lor afectiunea poate disparea;
  • tulburari ale glandei endocrine;
  • menopauza precoce – inainte de 35 de ani;
  • tumori ovariene;
  • leziuni ale uterului datorate intreruperii de sarcina, cezarianei etc.;
  • contraceptivele pot determina tulburari ale ciclului menstrual.

De la incetarea administrarii pilulelor pot trece intre trei si sase luni pana la reglarea menstruatiei; unele medicamente (chimioterapice, antidepresive etc.) stresul – menstruatia se poate opri in urma unui stres puternic, insa se poate relua dupa trecerea perioadei de tensiune mentala sau emotionala; tulburarile hormonale, cum este sindromul ovarului polichistic (nivelul ridicat al estrogenilor si al androgenilor). In majoritatea cazurilor, ovarul polichistic este asociat cu obezitatea, acneea, pilozitatea faciala excesiva etc.; denutritia – tulburarile de alimentatie (anorexia sau bulimia) si, implicit, greutatea corporala prea mica duc la aparitia amenoreei; exercitii fizice intense – sport de performanta.

 

Afectiuni implicate in inducerea amenoreei primare:

leziuni ale tractului genital inferior si ale uterului (obstacole congenitale – existenta unor membrane care obtureaza tractul vaginal – imperforatia himenului); malformatii congenitale – in urma examenului clinic se stabileste existenta sau absenta caracteristicilor sexuale secundare, se examineaza cu mare atentie organele genitale externe si interne; anomalii hipotalamice sau leziunile hipofizare (glande endocrine situate la baza creierului). Efortul fizic intens, tulburarile de alimentatie sau stresul excesiv pot duce la dereglarea functiilor normale ale acestor glande; cauze psihogene la tinerele fete.

 

Mancati sanatos si nu va stresati

Mentinerea unui stil de viata sanatos este cea mai buna modalitate de a evita aparitia amenoreei. Nu trebuie decat sa urmati cateva reguli simple:

consumati alimente sanatoase; practicati o activitate fizica moderata; incercati sa reduceti stresul; eliminati cauza kilogramelor in plus sau in minus; echilibrati timpul de lucru cu cel de odihna.

 

Conduita terapeutica in caz de amenoree

Metoda de tratament se stabileste in functie de cauza amenoreei, diagnosticul fiind hotarat in urma unui examen medical, pe baza antecedentelor bolii si a simptomelor prezente. Primul pas al investigatiilor il reprezinta eliminarea ipotezei unei sarcini. Urmeaza o serie de testari ale sangelui, ale nivelului de hormoni si ale glandei tiroide.

In anumite situatii, ce tin de greutatea corporala sau efortul intensiv, o simpla recomandare de schimbare a stilului de viata poate fi suficienta. In alte cazuri (anomalii ale cailor genitale, boli endocrine), interventia poate fi de natura chirurgicala sau hormonala.

In momentul in care se intampla ca menstruatia sa nu apara pe o perioada indelungata de timp, este recomandat sa contactati un medic specialist, pentru ca indiferent de cauze amenoreea trebuie tratata.

 

Adina Radu

Consultant: Dr. Kaci Amal,

Clinica Marie Stopes International

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.