Revista care te mentine sanatos

Mama si copilul

Rujeola: simptome si complicatii

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie si gerontologie, medicina estetica si anti-aging, [email protected]
15 octombrie 2018
Share
principala_rujeola

Rujeola este o infectie virala foarte contagioasa si apare ca o eruptie la nivelul pielii, cu simptome asemanatoare racelii. Aceasta boala este cauzata de Morbillivirus si se transmite prin aer, tuse sau stranut.

Virusul care cauzeaza rujeola poate supravietui pana la doua ore pe diferite suprafete sau in aer si poate infecta aproape toate persoanele sensibile. Desi vaccinarea a redus semnificativ incidenta rujeolei in Europa, boala continua sa provoace cazuri frecvente in colectivitatile de copii nevaccinati. La nivel mondial, rujeola ramane o cauza principala de deces in randul copiilor, mai ales prin intermediul complicatiilor care pot aparea.

Factori de risc pentru rujeola

Rujeola poate aparea la orice categorie de persoane, insa mai frecvent la:

 • Persoanele nevaccinate, inclusiv daca efectueaza calatorii in tarile in curs de dezvoltare, unde rujeola este mai frecventa;
 • Persoanele cu deficit de vitamina A.

Care sunt simptomele

Simptomele apar dupa 10-12 zile de la momentul infectarii, dupa perioada de incubatie. Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ doua saptamani dupa infectie. Acestea includ:

 • Ochi rosii
 • Secretii nazale
 • Tuse
 • Febra mare, dupa care apare eruptia cutanata

Exista trei etape importante:

 • Perioada de incubatie. Incepe cu momentul infectarii si dureaza aproximativ 11 zile, timp in care nu exista simptome.
 • Instalarea simptomelor: congestie nazala, tuse, febra ce dureaza aproximativ trei zile, insotite de pete albe mici (pete Koplik), care apar in interiorul gurii. Copiii devin contagiosi cu patru zile inainte si patru zile dupa inceperea eruptiilor de la nivelul pielii.
 • Prezenta eruptiei cutanate: apar pete rosii pe fata, incepand cu linia parului si in spatele urechilor, dupa care se raspandesc pe gat, corp, brate, maini si picioare. Dupa aparitia eruptiilor cutanate, febra poate fi mai mare de 40 de grade Celsius. Dupa cateva zile, febra se reduce si eruptiile cutanate dispar.

Rujeola este o boala care se transmite de la om la om. Virusul rujeolic traieste in secretiile nazale si faringiene si se poate raspandi prin tuse si stranut. Aceasta poate fi o boala grava la toate grupele de varsta, insa poate fi destul de severa in cazul copiilor mai mici de 5 ani si la adultii cu varsta peste 20 de ani.

A „explodat” numarul cazurilor de rubeola

secundara_rujeola_inainte de Care sunt complicatiile rujeolei

Care sunt complicatiile rujeolei?

Rujeola poate duce frecvent la complicatii severe, precum infectiile pulmonare joase, infectii ale creierului si infectii bacteriene secundare – acestea din urma necesita tratament, antibiotice.

Complicatiile severe includ:

 • Pneumonie – diferite forme de pneumonie care, uneori, pot duce la decesul persoanei infectate.
 • Encefalita – inflamatia creierului care poate provoca varsaturi, convulsii si, in cazuri mai rare, coma sau chiar deces.
 • Panencefalita subacuta sclerozanta – este o complicatie rara, dar fatala, a rujeolei ce implica sistemul nervos central. Aceasta poate aparea la 7-10 ani dupa ce o persoana a fost infectata cu rujeola.

Complicatiile usoare includ infectii ale urechii, diaree, bronsite, laringite.

Rujeola poate fi prevenita prin vaccinare, ce ofera imunitate pe tot restul vietii. Vaccinul ROR, destinat imunizarii impotriva a trei boli infectioase care dau si numele vaccinului: rujeola, oreion si rubeola.

Nota pentru articolul «Rujeola: simptome si complicatii»:3.25/ 5 (4 voturi)

Lasa un comentariu

Adresa ta de e-mail nu va fi publicata. Campurile marcate sunt obligatorii *Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Mentine-te
sanatos
in fiecare luna

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comunicari comerciale. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Politica de confidentialitate