Revista care te menține sănătos

Boli infecțioase

A „explodat” numarul cazurilor de rubeola

7 iulie 2017
Share
A „explodat” numarul cazurilor de rubeola

Medicii trag un semnal de alarma asupra rubeolei (pojarel, pojar german), intrucat numarul cazurilor a crescut alarmant in ultima perioada. Principalul motiv pare a fi lipsa vaccinarii, insa nu este exclus sa contacteze virusul chiar si persoanele care au fost deja „injectate”, explicatia data de medici fiind ca acestea nu s-au imunizat complet.

Adolescentii si tinerii, cei mai predispusi la rubeola

Rubeola i-a afectat in ultima perioada in special pe tineri si adolescenti, care au facut ultimul rapel in jurul varstei de 7 ani, insa cum vaccinul asigura imunitatea pentru aproximativ opt ani, de aceasta data virusul nu i-a ocolit. Printre persoanele predispuse se mai numara copiii mici (de un an – un an si cateva luni), cei care au apucat sa faca doar prima doza sau doamnele care doresc sa devina mame. Mai mult, este bine de stiut ca, tot in aceasta perioada, pot aparea si infectii acute ale cailor aeriene respiratorii, insotite de eruptie rubeoliforma. Simptomatologia este identica, iar medicii pot face diferenta intre acestea si rubeola printr-un test de sange.

Bubitele „palesc” in ordinea in care apar

Iata cum puteti recunoaste rubeola. Eruptia se caracterizeaza prin maculo-papule discrete, de culoare roz-rosu, ce apar initial pe fata, pe gat, pe scalp si apoi progreseaza si se generalizeaza, leziunile putandu-se uni. Bubitele, care persista cateva zile si „palesc” in aceeasi ordine in care au aparut, sunt nepruriginoase si mai intense pe suprafata flexoare a bratelor si membrelor inferioare. De asemenea, rush-ul (eruptia) poate fi insotit sau precedat de febra intre 38,5°C si 39°C, dureri musculare sau faringita. La unii pacienti se pot mari ganglionii la nivelul fetei sau subratelor, poate aparea cefalee sau conjunctivita.

In plus, se pare ca adultii si adolescentii fac forme mai grave de rubeola decat copilul mic, deoarece, in cazul acestora, eruptia apare si pe intestin, se pot deshidrata din cauza febrei si pot aparea complicatii.

A „explodat” numarul cazurilor de rubeola

Prima masura profilactica pentru rubeola este vaccinarea cu ROR (vaccin contra rubeolei, oreionului si rujeolei). Daca, totusi, se intampla sa ia virusul, este necesar ca pacientii sa se adreseze de urgenta medicului. Tratamentul este simptomatic si se asociaza cu respectarea regulilor igieno-dietetice si izolarea la domiciliu. De asemenea, este bine de stiut ca, desi bubitele pot trece in cateva zile, pacientul poate transmite virusul altor persoane in urmatoarele doua saptamani. In plus, nu trebuie uitat faptul ca in timpul rubeolei scade rezistenta organismului la infectii si pot aparea alte probleme, de exemplu guturaiul.

Potrivit unui raport al Ministerului Sanatatii, numarul cazurilor de rubeola a crescut in 2011 de aproape trei ori fata de anul 2010. Astfel, daca acum doi ani au fost inregistrate 350 de cazuri la nivel national, anul trecut au fost confirmate nu mai putin de 1.064. In 2012, cifrele au luat-o insa razna. De exemplu, la camera de garda a Institutului de Boli Infectioase „Prof. Dr. Matei Bals”, in luna ianuarie s-au prezentat 531 de pacienti cu rubeola, in februarie 798, iar intre 1 si 14 martie au fost inregistrate 412 cazuri.

Atentie! Copiii sub un an sau cei care prezinta forme grave trebuie tratati in clinici de boli infectioase.

#tags   \   ,
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.