Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Trimestrul 1 de sarcină – informații, întrebări și răspunsuri

Andrei Cioată; surse: ncbi.nlm.nih.gov, unicef.org, healthline.com, my.clevelandclinic.org, tommys.org, webmd.com
27 iulie 2023
Share
Trimestrul 1 de sarcină – informații, întrebări și răspunsuri

Trimestrul 1 de sarcină începe încă din momentul concepției, momentul în care spermatozoidul fecundează ovulul, și durează până la sfârșitul celei de-a treisprezecea săptămâni de gestație. Este o perioadă care presupune o serie de modificări biochimice și fiziologice pentru mămică, dat fiind faptul că acum poartă în burtică o nouă viață. Aceste schimbări apar ca urmare a gamei variate de modificări hormonale survenite la nivelul organismului matern, producându-se astfel cantități însemnate ale acestora, necesare pentru a susține sarcina. Trimestrul 1 de sarcină, după cum susțin multe viitoare mămici, se fac resimțite cele mai neplăcute simptome ale sarcinii.

Trimestrul 1 de sarcină – ce este?

Trimestrul 1 de sarcină este perioada temporală cuprinsă în intervalul dintre momentul când a avut loc fecundarea ovulului de către spermatozoid și sfârșitul celei de-a 13-a săptămâni. Pentru că uneori nu se cunoaște cu exactitate momentul fecundării, unii consideră că ar fi perioada din intervalul cuprins între ultima menstruație și cea de-a 13-a săptămână de gestație. Oricum ar fi, trimestrul 1 de sarcină este perioada în care se manifestă primele simptome care anunță sarcina, resimțite atât la nivel fizic, cât și la nivel emoțional. În mod obișnuit, o sarcină „dusă la termen” durează aproximativ 40 de săptămâni, fiind alcătuită din 3 trimestre specifice.

Deși ar putea suna confuz trimestrul 1 de sarcină începe din prima zi a ultimei menstruații avute (așa-numita „vârstă gestațională”). Pentru a se estima eventuala dată a nașterii, medicul adaugă 40 de săptămâni la prima zi în care ați avut ultima menstruație. Se are în vedere dinamica avută de procesul menstrual normal, însă pe fondul fecundării ovulului de către spermatozoid. Ovulul fertilizat călătorește către uter, se implantează în mucoasa acestuia, reprezentând și potențialul moment în care sângerarea de implantare – semn timpuriu al sarcinii – apare. Prin urmare, este foarte posibil să aflați că sunteți însărcinată deja în 3-4 săptămâni în momentul testării!

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Produsele Genera pentru igiena intimă, formulate cu extracte naturale care au efect antibacterian, antifungic şi antiinflamator.

primul trimestru de sarcina, trimestrul unu de sarcina, evolutia sarcinii, etapele sarcinii, informatii despre sarcina, evolutia fatului,

Trimestrul 1 de sarcină – care sunt schimbările din corpul mamei?

Trimestru 1 de sarcină vine la pachet cu o gamă complexă de schimbări fizice și emoționale în ceea ce o privește pe viitoarea mămică. Schimbările fizice sunt esențiale în special pentru a se putea susține sarcina, creșterea și dezvoltarea fătului. Acestea încep la scurt timp după ce a avut loc fecundația și, în trimestrul 1 de sarcină, se traduc prin:

  • schimbări la nivelul sistemului reproducător: modificări structurale extreme, cu hipertrofie celulară, uterul necesitând menținerea unei stări pasive necontractile (prin creșterea majoră a nivelului de progesteron). Creșterea placentei în trimestrul 1 de sarcină are drept rezultat remodelarea țesutului uterin și vascularizației. Uterul de la 70 de grame ajunge să aibă chiar 1100 de grame, capacitatea sa de volum crescând de la 10 mL la 5 L.
  • modificări cardiovasculare: debitul cardiac crește cu 30% până la 60%, cea mai mare parte a creșterii având loc în trimestrul 1 de sarcină. Debitul maxim este atins între intervalul 20-24 de săptămâni de gestație și se menține până la naștere. Rezistența vasculară sistemică va scădea și ea, ceea ce duce la scăderea tensiunii arteriale (cea sistolică scade cu aproximativ 5-10 mm Hg, iar cea diastolică scade cu 10-15 mm Hg) în trimestrul 1 de sarcină.
  • modificări pulmonare: diafragma se ridică, ceea ce va duce, în trimestrul 1 de sarcină, și la o scădere cu până la 5% a capacității totale pulmonare. Volumul curent va crește cu 30 până la 40%, scăzând volumul expirator de rezervă cu 20%.
  • modificări gastrointestinale: datorită nivelurilor crescute de estrogen, progesteron, de hCG (gonadotropină corionică umană), în trimestrul 1 de sarcină puteți manifesta grețuri, dar și simptome de vărsături, constipație, schimbări de stare, pofte neobișnuite, stare de oboseală.
  • modificări renale: sistemul renină-angiotensină-aldosteron este activat chiar din trimestrul 1 de sarcină, crescând reabsorbția de sodiu. Rata de filtrare glomerulară crește cu 50% încă din trimestrul 1 de sarcină, menținându-se până la naștere. Drept urmare, veți simți nevoia de a urina mult mai frecvent. Progesteronul reacționează pentru a reduce tonusul uretrei și peristaltismul și presiunea de contracție, dilatând ureterele.
  • modificări hematologice: încă din trimestrul 1 de sarcină, volumul hematiilor crește cu 20-30%, în timp ce volumul plasmei crește cu 45-55%, ceea ce duce la anemie diluțională, cu scăderea hematocritului. Numărul de celule albe crește major în trimestrul 1 de sarcină.

primul trimestru de sarcina, trimestrul unu de sarcina, evolutia sarcinii, etapele sarcinii, informatii despre sarcina, evolutia fatului,

Acestea sunt principalele modificări fiziologice care au loc în organismul mamei. De asemenea, în trimestrul 1 de sarcină se va confrunta și cu:

  • stări de amețeală;
  • creștere în greutate;
  • senzația de balonare și flatulență;
  • arsuri la stomac;
  • schimbări la nivelul sânilor;
  • schimbări ale comportamentului sexual;
  • stări emoționale puternice.

Rezervă online și ridică din cea mai apropiată farmacie Catena produsele Rilastil din gama Dermastil Pediatric, recomandate pentru îngrijirea adecvată a pielii copiilor care poartă scutec.

Trimestrul 1 de sarcină – etapele dezvoltării bebelușului

Trimestrul 1 de sarcină este foarte important pentru bebeluș, întrucât, la sfârșitul celei de-a 13-a săptămâni de gestație, (aproape) toate organele și sistemele vitale sunt formate. Prin urmare, este esențial ca viitoarea mămică să fie foarte precaută în trimestrul 1 de sarcină, deoarece este o etapă vitală în dezvoltarea fătului. În primele 13 săptămâni care descriu trimestrul 1 de sarcină fătul va trece prin următoarele schimbări:

  • săptămânile 1 și 2: concepția are loc, de obicei, la aproximativ două săptămâni de la ultima menstruație. Așadar, săptămânile 1 și 2, care reprezintă de fapt menstruația, fac parte chiar din sarcina însăși.
  • săptămâna 3: are loc fertilizarea (spermatozoidul și ovulul se unesc la nivelul uneia dintre trompele uterine și formează o entitate unicelulară numită zigot; dacă mai mult de un ovul este fertilizat sau dacă ovulul fertilizat se împarte în două, pot exista mai mulți zigoți).
  • săptămâna 4: are loc implantarea la nivelul mucoasei uterine (endometrului) a zigotului (în această etapă, este format din mai multe celule și poartă numele de blastocist, iar grupul de celule din interior devine embrionul, iar cel exterior dă naștere unei părți din placentă).
  • săptămâna 5: în săptămâna 5 din trimestrul 1 de sarcină crește nivelul de hCG, semnalând ovarelor să nu mai elibereze ovule și să producă mai mult estrogen și progesteron. În această etapă, embrionul este alcătuit din trei straturi, ectodermul dând naștere epidermei, urechilor interne, ochilor și sistemului nervos central și periferic. Inima și sistemul circulator primitiv se formează din mezoderm, din care se formează sistemul osos și o mare parte din sistemul reproducător. Din endoderm se dezvoltă plămânii și intestinele.
  • săptămâna 6: se închide tubul neural, din care se formează creierul și măduva spinării. Alte organe și inima încep să se formeze, se dezvoltă structurile necesare pentru ochii și urechile fătului, apar muguri mici care vor deveni brațe. Corpul, în trimestrul 1 de sarcină, va începe să capete o curbură în forma literei C.
  • săptămâna 7: se dezvoltă capul bebelușului, fața și creierul. Apar mugurii picioarelor și cei care au răsărit săptămâna trecută iau acum forma unor palete. Depresiunile care dau naștere nărilor devin vizibile și se formează un început de retină.
  • săptămâna 8: în trimestrul 1 de sarcină, după opt săptămâni, se formează nasul bebelușului. Încep să se formeze degetele, buza superioară, ochii devin evidenți, trunchiul și gâtul încep să se îndrepte. Până la sfârșitul acestei săptămâni, fătul are 11-14 milimetri.
  • săptămâna 9: apar degetele de la picioare, cresc brațele și apar coatele, pleoapele, iar capul, deși mărișor, are o bărbie încă slab formată.
  • săptămâna 10: în trimestrul 1 de sarcină, după 10 săptămâni, capul bebelușului devine mult mai rotund, coatele acestuia se îndoaie, degetele sunt mai lungi, pleoapele, urechile externe continuă să se dezvolte, iar cordonul ombilical este clar vizibil.
  • săptămâna 11: se dezvoltă organele genitale ale fătului, fața este lată, ochii larg despărțiți, pleoapele fuzionate. Apar mugurii viitorilor dinți, globulele roșii încep să se formeze chiar la nivelul ficatului bebelușului.
  • săptămâna 12: în trimestrul 1 de sarcină, după 12 săptămâni, se formează unghiile fătului, iar fața are un profil mai dezvoltat, intestinele se găsesc în abdomen.
  • săptămâna 13: în trimestrul 1 de sarcină se definitivează formarea organelor și sistemelor.

primul trimestru de sarcina, trimestrul unu de sarcina, evolutia sarcinii, etapele sarcinii, informatii despre sarcina, evolutia fatului,

Trimestrul 1 de sarcină – sfaturi și recomandări pentru viitorii părinți

Este foarte important ca în trimestrul 1 de sarcină să se țină cont de anumite aspecte, esențiale pentru dezvoltarea optimă și eficientă a fătului. Dincolo de viața de cuplu, mămica, îndeosebi, este cea care trebuie să fie foarte atentă:

  • alegeți un medic specialist cu care să colaborați pe întreaga durată a sarcinii.
  • mergeți la medic de îndată ce aflați că sunteți însărcinată.
  • medicul vă informa în legătură cu toate testele și investigațiile necesare a fi făcute pe întreg parcursul sarcinii, nu doar în trimestrul 1 de sarcină.
  • solicitați informații suplimentare privitoare la alte teste și examinări de care este posibil să aveți nevoie, dincolo de morfologiile fetale.
  • luați în considerare suplimentarea cu vitamine prenatale (cum ar fi acidul folic).
  • Întrebați-vă medicul ce medicamente cu sau fără prescripție medicală puteți lua pe perioada sarcinii.
  • hidratați-vă corespunzător și faceți schimbări în dieta dumneavoastră, astfel încât să evitați alimentele nesănătoase. Consumați multe fructe și legume.
  • renunțați la tabieturi nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și reduceți aportul de cofeină.
  • încercați să faceți exerciții fizice lejere, care nu vă solicită (yoga, pilates, stretching).

Trimestrul 1 de sarcină este foarte important atât pentru mămică, cât și pentru fătul aflat în plin proces de dezvoltare. Colaborarea permanentă cu un medic specialist este esențială pentru a se asigura toate investigațiile și testele de care atât dumneavoastră, cât și fătul, aveți nevoie, astfel încât totul să decurgă în deplină și maximă siguranță.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.