Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Lichidul amniotic si rolul sau in dezvoltarea fatului

20 iulie 2016
Share

Lichidul amniotic se afla in cavitatea amniotica. Acest lichid este transparent si joaca un rol foarte important in dezvoltarea normala a fatului. Se produce in primul trimestru de sarcina, ajungand in sacul amniotic prin transferul de fluide din sistemul circulator. Lichidul amniotic protejeaza fatul de traumele fizice (daca se intampla cumva sa va accidentati), reprezinta un scut impotriva infectiilor, contine hormoni, dar este si o sursa importanta de nutrienti.

Dupa primele 16 saptamani de sarcina, lichidul amniotic rezulta din filtrarea urinei si secretiei pulmonare fetale. Fatul inghite lichidul amniotic care este prelucrat prin rinichi si excretat continuu.

Rolul lichidului amniotic

Lichidul amniotic are roluri multiple. In primul rand, absoarbe socurile pentru ca fatul sa fie protejat in cazul in care va loviti, cadeti etc. Apoi, ajuta la controlul temperaturii, izoland fatul si mentinand o temperatura constanta. Lichidul amniotic contine anticorpi, de aceea tine infectiile la distanta. Prin respiratie si inghitirea lichidului amniotic, fatul isi dezvolta sistemul digestiv si plamanii. De asemenea, cu ajutorul lichidului din sacul amniotic, fatul are libertatea de a se misca, astfel incat sistemele muscular si osos au posibilitatea de a se dezvolta corespunzator. Si tot lichidul amniotic previne compresia cordonului ombilical prin intermediul caruia se transmit hrana si oxigenul din placenta fatului care se dezvolta.

Nivelul de lichid amniotic

In conditii normale, nivelul de lichid amniotic este cel mai ridicat in saptamanile 34-36 de sarcina, aproximativ 800 ml. Nivelul scade pe masura ce se apropie momentul nasterii, pana la aproximativ 600 ml in saptamana cu numarul 40. Exista conditii care pot determina prezenta unei cantitati mai mari sau mai mici de lichid amniotic decat in mod normal. Oligohidramniosul apare atunci cand lichidul amniotic este prezent intr-o cantitate prea mica, in timp ce polihidramniosul reprezinta acumularea excesiva de lichid amniotic.

Oligohidramniosul sau nivelul redus de lichid amniotic

Un nivel scazut de lichid amniotic este prezent la un numar redus de sarcini. Problema are mai multe cauze, printre care hipertensiunea arteriala, desprinderea placentei, preeclampsie, diabet, lupus, existenta unei sarcini multiple, defecte congenitale cum ar fi anomaliile rinichilor, fatul care nu se misca atat cat ar trebui sau o sarcina care a depasit termenul. Daca nivelul lichidului amniotic este prea mic, s-ar putea sa fie nevoie de cezariana pentru a proteja mama si bebelusul. Cand problema se instaleaza in ultimul trimestru de sarcina, exista risc de complicatii la nastere (compresia cordonului ombilical).

Polihidramniosul sau nivelul ridicat de lichid amnioticsecundara 2

Prezenta unui nivel mult prea ridicat de lichid amniotic se numeste polihidramnios; apare in urma unor tulburari gastrointestinale, a unor tulburari cerebrale sau la nivelul sistemului nervos, problemelor de ritm cardiac fetal, infectiilor, anomaliilor pulmonare fetale, hidropsului fetal (edem sever), sindromului transfuziei twin to twin (afecteaza gemenii), Rh-ului incompatibil, diabetului gestational. Printre simptomele pe care le resimte mama se numara durerile abdominale, dificultatile de respiratie etc. De asemenea, pot aparea travaliul prematur, ruptura prematura a membranelor, hemoragie post-partum etc. Polihidramniosul se rezolva, de obicei, fara tratament. Ambele conditii trebuie monitorizate.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Medicalnewstoday.com; Mayoclinic.org; Medlineplus.gov

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.