Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Somn linistit pentru micutul dumneavoastra

30 mai 2007
Share

Somnul neintrerupt este o necesitate vitala a nou-nascutului, fiind foarte important pentru dezvoltarea fizica si emotionala, deoarece in timpul somnului se secreta hormoni ce stimuleaza cresterea.

Pentru bebelusi somnul este la fel de important ca si hrana. Somnul copiilor pentru parinti reprezinta momentul in care se linistesc si se concentreaza mai mult asupra lor (ore de relaxare si regenerare).

Numarul orelor de somn de care are nevoie un nou-nascut este determinat de temperamentul si personalitatea lui, precum si de activitatea zilnica a acestuia. Orele de somn corespunzatoare varstei sunt cu aproximatie urmatoarele:

nou nascut: 16-18 ore pe zi; 3 saptamani: 15-18 ore pe zi; 6 saptamani: 15-16 ore pe zi; 4 luni: 9-12 ore pe noapte si 2-3 ore de 2 ori pe zi; 6 luni: 10-11 ore pe noapte si 2-3 ore de 2 ori pe zi; 9 luni: 10-12 ore pe noapte si 1-2 ore de 2 ori pe zi; 1 an: 10-11 ore pe noapte si 1-2 ore de 2 ori pe zi; 18 luni: 10-12 ore pe noapte si 1 ½ ore pe zi.

Deci, un nou-nascut doarme in medie 16 ore pe zi. Adoarme dupa ce se hraneste si se trezeste dupa 3-4 ore din nou sa manance. In cursul primelor saptamani, cand copilul are nevoie de mese dese, noptile intrerupte sunt inevitabile.

La inceput, sugarii nu fac nicio diferenta intre noapte si zi. Succesiunea zilelor si a noptilor este ciudata. Multi sugari isi fac rapid un program de mese si somn; de la 3 luni au deja o perioada destul de lunga de somn neintrerupt in cursul noptii. Pe la 6 luni copilul doarme cea mai mare parte a noptii. Pe la 9 luni copilul incepe sa spuna cand vrea sau nu sa doarma, poate sa incerce sa evite somnul chiar si atunci cand este cu adevarat obosit.

 

Motivul pentru care sugarul se trezeste noaptea

Primul plans al sugarului nu ridica intotdeauna o problema. Trebuie sa asteptati o vreme si daca continua mergeti la copil sa descoperiti motivul si sa rezolvati problema.

1) In primele luni somnul este strans legat de mesele lui. Daca credeti ca se trezeste de foame schimbati ora mesei de seara.

2) Daca pare insetat in cursul noptii, trebuie sa-i dati seara la culcare apa fiarta si racita.

3) Somnul nelinistit poate fi cauzat si de scutecele care nu protejeaza suficient de bine impotriva umezelii; de aceea este indicat sa folositi scutece cu putere de absortie mare.

4) Daca micutul nu este obisnuit sa adoarma singur, incercati sa petreceti cat mai putin timp cu adormitul. Puteti lasa copilului obiecte familiare (de exemplu o esarfa, o jucarie, o paturica). Incercati sa nu-l leganati de fiecare data cand se culca – aceasta poate determina refuzul de a se culca in patul lui.

5) Intunericul poate fi alt motiv pentru care copilul se trezeste – lasati o lampa de veghe cu lumina difuza pe patul copilului.

6) Sugarul se poate trezi uneori din cauze neprevazute cum ar fi: eruptie dentara sau o vreme deosebit de calda.

Daca i-au fost satisfacute toate nevoile banuite, iar plansul persista si nu puteti intelege de ce, sau are cosmaruri in continuu, cereti sfatul medicului.

Rutina de seara

Pastrarea unui program de somn corect este o buna obisnuinta. Se prefera inainte de a merge la culcare:

· Sa va jucati cu copilul 10-15 minute;

· Sa ii faceti o baie cu apa calda (are un efect de linistire si relaxare);

· Sa il masati usor;

· Sa ii puneti un scutec nou si o pijama;

· Sa ii administrati o masa inainte de a merge la culcare;

· Sa il puneti sa doarma singur in patutul lui;

· Sa ii spuneti o poveste sau un cantec de leagan inainte de culcare, mai ales daca povestea se repeta la fiecare sfarsit de zi.

 

Caseta: Daca sugarului pare sa-i fie somn, dar refuza sa doarma nu trebuie sa-l fortati. Este bine sa il preocupati cu ceva, sa va jucati cu el pentru a-si consuma astfel energia si sa adoarma mai usor. De asemenea, este foarte importanta modalitatea si cuvintele pe care le folositi cand explicati copilului ca este vremea de culcare – nu treceti de la o extrema la alta.

 

Solutii la problemele legate de somnul sugarului

1) Nu il imbracati foarte gros, caldura excesiva poate sa duca la supraincalzire. Verificati temperatura cefei intelegand daca ii este cald sau nu.

2) Este recomandat ca sugarul sa doarma fara perna, mai ales daca este foarte mic.

3) Daca este obisnuit sa doarma cu una din jucariile lui favorite, verificati daca aceasta este la indemana.

4) Jucariile muzicale, prin sunetul si miscarea lor, relaxeaza sugarul.

5) Lasati o lumina de veghe peste noapte daca nu-i place intunericul.

6) Puneti-i scutece absorbante de unica folosinta.

7) Adoptati un plan facand astfel placuta ora de somn. Repetati programul de mai multe ori multe nopti la rand. Fixati o limita pentru timpul pe care il petreceti cu copilul inainte de culcare.

Multi copii plang uneori in somn sau se trezesc pentru cateva momente, insa adorm repede la loc daca nu-i deranjati. Totusi, daca mergeti in camera copilului, incercati sa-l puneti inapoi la culcare cu minimum de manevre si nu-l mai deranjati cu verificari inutile.

Silvia Ionescu

Medic neonatolog

E-mail: [email protected]

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.