Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Saptamana 35 de sarcina

25 septembrie 2014
Share

Saptamana 35 de sarcina este perioada in care organismul viitoarelor mamici se pregateste de momentul mult asteptat – nasterea. Bebelusul probabil ca nu are prea mult spatiu de miscare in aceasta perioada, avand in vedere dimensiunea sa in saptamana 35: mai mult de 45 cm lungime si mai mult de 2,5 kg.

Din lipsa de spatiu, bebelusul nu mai dispune de acelasi confort si, prin urmare, nu poate face aceleasi salturi ca inainte. Insa numarul loviturilor cu picioarele ar trebui sa ramana la fel.

Rinichii sai sunt complet dezvoltati in saptamana 35 de sarcina, iar ficatul poate procesa niste produse ramase. In mare parte, dezvoltarea fizica de baza este completa – bebelusul va petrece urmatoarele saptamani luand in greutate.

 

Cum se schimba viata mamei in saptamana 35 de sarcina?

In saptamana 35 de sarcina, uterul mamei este mult marit, ajungand pana sub cutia toracica, ceea ce inseamna ca exista si o cantitate mai mare de lichid amniotic. Uterul marit apasa pe alte organe interne, de aceea este posibil sa simtiti nevoia de a urina mai des si va puteti confrunta cu arsuri la nivelul esofagului sau cu alte tulburari gastrointestinale. Daca nu intampinati aceste probleme, va puteti numara printre putinele norocoase mamici.

De aici incolo, este recomandat sa faceti o vizita ginecologului saptamanal. Uneori, intre saptamana 35 si 37 de sarcina, medicul ginecolog va recolta secretie vaginala pentru a identifica Streptococccul de grup B (apare foarte frecvent la femeile gravide in trimestrul al treilea de sarcina si nu reprezinta un motiv de ingrijorare, pentru ca dispare cu ajutorul unui tratament antibiotic). Recoltarea de secretie vaginala se face cu ajutorul unui betisor cu vata si nu doare deloc. Streptococcul de grup B este inofensiv pentru adulti, insa poate ajunge la bebelus in timpul nasterii si poate cauza complicatii grave, precum pneumonie, meningita sau o infectie a sangelui. Pentru ca 10-30% dintre femeile gravide sunt infectate cu aceasta bacterie si nu stiu, este foarte important sa o identificati la timp. Daca bacteria este identificata, veti primi antibiotice intravenos in timpul travaliului, ceea ce va reduce semnificativ riscul de infectie a bebelusului.

Saptamana 35 este un moment bun de planificare a nasterii. Aveti timp sa decideti cine va participa la nastere, ce metode de ameliorare a durerii vreti sa incercati, precum si locul in care vreti sa stea bebelusul dupa ce vede lumina. Nasterea este un moment imprevizibil uneori si planul s-ar putea sa nu fie de folos, insa luarea deciziilor din timp si comunicarea acestora personalului medical va poate scapa de anxietate.

 

Bagajul pentru maternitate: cand il facem si ce trebuie sa contina?

Saptamana 35 de sarcinaEste recomandat sa incepeti pregatirile in saptamana 35 de sarcina, pentru a evita panica dinainte de eveniment si, bineinteles, pentru a nu uita ceva acasa. Pe langa lucrurile de igiena personala (lenjerie intima, tampoane, prosop, sapun etc.), nu uitati sa luati tot ce este necesar pentru bebelus (scutece, o sticluta cu ulei de corp, lapte praf, servetele umede). De asemenea, puneti intr-un loc sigur din bagaj portofelul si actele ce trebuie sa includa buletinul (original si copie), carnetul de sanatate, adeverinta de la serviciu si dosarul de analize din timpul sarcinii.

Dr. Roxana Mateescu

Medic rezident geriatrie si gerontologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.