Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Diabetul zaharat si sarcina

1 iunie 2008
Share

Diabetul gestational este diabetul descoperit pentru prima data cand o femeie ramane insarcinata si este de obicei diagnosticat in al doilea sau al treilea trimestru de sarcina.

Nu au fost identificate cauze specifice ale diabetului gestational, dar se crede ca modificarile hormonale din timpul sarcinii induc rezistenta tesuturilor mamei la insulina, rezultand valori mari ale glicemiei. Modificarile hormonale si cresterea in greutate sunt parte a unei sarcini sanatoase, dar aceste transformari ingreuneaza capacitatea organismului de a tine pasul cu nevoile pentru un anumit hormon numit insulina. Cand acest lucru se intampla, organismul gravidei nu obtine energia de care are nevoie din hrana pe care o consuma.

Diabetul zaharat este depistat in momentul in care valoarea glicemiei (numita si glucoza din sange) este prea mare – peste 110g/dl. Diabetul gestational afecteaza intre 2 si 8% dintre femeile gravide, depinzand de populatia studiata.

Factori de risc pentru diabetul gestational

Pentru a va afla riscul de diabet gestational bifati factorii de risc din chestionarul urmator:

  • Am un parinte, frate sau sora cu diabet;
  • Am varsta mai mare de 25 de ani;
  • Sunt supraponderala;
  • Am mai avut diabet gestional inainte de nastere sau am dat nastere unui copil ce a cantarit peste 4.000 g;
  • Mi s-a spus ca am „prediabet” sau toleranta alterata la glucoza, o situatie in care nivelul glucozei este mai mare decat in mod normal, dar nu suficient pentru diagnosticul de diabet;
  • Apartenenta la grup etnic cu risc crescut (afro-americani, asiatici-americani).

Daca ati bifat oricare dintre acesti factori, trebuie sa intrebati medicul despre testele ce pot diagnostica diabetul gestational. Prezentati risc inalt daca sunteti obeza sau supraponderala, daca ati mai avut diabet gestational inainte, daca aveti un puternic istoric familial de diabet sau daca a fost depistata glucoza in urina (glicozurie).

Aveti un risc mediu de diabet gestational, daca ati bifat unul sau mai multi factori de risc si aveti un risc mic daca nu ati bifat niciunul dintre acesti factori.

Cand voi fi testata daca am diabet gestational?

Doctorul va decide momentul in care trebuie sa fiti testata pentru diabet in functie de factorii de risc.
Daca prezentati risc inalt, glicemia va fi verificata la prima vizita la medic. Daca rezultatul este normal, atunci veti fi retestata intre saptamanile 24 si 28 de sarcina; Daca aveti risc mediu pentru diabet gestational, veti fi testata intre saptamanile 24 si 28 de sarcina; Daca prezentati risc mic, medicul poate decide ca nu aveti nevoie sa fiti testata.

 

Metode de diagnosticare a diabetului gestational

In functie de riscul pe care il prezentati, puteti avea nevoie de unul sau mai multe din urmatoarele teste:

Glicemia „a jeun”: inainte de acest test, medicul va va cere sa nu mancati si sa nu beti nimic (exceptand apa) pentru cel putin 8 ore. O varianta ar fi ca testarea glicemiei sa fie realizata oricand in timpul ziliei; asa-numitul test „random” al glicemiei. Aceste teste pot diagnostica diabetul gestational la unele femei, dar sunt necesare si alte teste pentru a exista certitudinea ca alte gravide diabetice nu vor ramane nediagnosticate.

Testul de toleranta orala la glucoza: timp de cel putin 3 zile inainte de acest test ar trebui sa mancati normal, iar cu cel putin 8 ore inainte de test sa nu mancati si sa nu beti nimic. Va va fi testata glicemia la inceputul testului, apoi veti bea o bautura indulcita cu o anumita cantitate de glucoza (100 g), dupa care glicemia va fi testata din nou la 1 ora, 2 ore si 3 ore. Daca doua din cele patru glicemii testate sunt peste valorile normale, atunci aveti diabet gestational. Valorile normale la acest test sunt pentru glicemia de la inceputul testului < 95 mg/dl, pentru glicemia la 1 ora <180 mg /dl, pentru glicemia la 2 ore < 155 mg/dl, pentru glicemia la 3 ore < 140 mg/dl.

 

Efectele diabetului gestational asupra copilului

Necontrolat sau netratat, diabetul gestational poate insemna probleme pentru copil, cum ar fi:

  • risc de moarte intrauterina;
  • cresterea mortalitatii in timpul nasterii;
  • cresterea riscului de aparitie a malformatiilor congenitale si de greutate mare la nastere – macrosomia (peste 4.000g);
  • hipocalcemie; probleme respiratorii la nastere;
  • hipoglicemii la nou-nascut imediat dupa nastere care pot duce la convulsii,
  • icter neonatal prelungit.

Oricum, daca viitoarele mamici cu diabet adera la un program atent de supraveghere si control pentru diabetul gestational, au sanse mai mari de 95% de a naste un copil sanatos. Din pacate, atat mama, cat si copilul vor prezenta un risc crescut pentru diabet de tip 2 pentru tot restul vietii.

Alaptarea la san este recomandata pentru majoritatea nou-nascutilor, incluzandu-i si pe cei proveniti din mame care au avut diabet gestational. Riscul copilului alaptat la san de a dezvolta ulterior diabet zaharat tip 2 este mai mic si daca acesta isi mentine o greutate corporala sanatoasa.

Dr. Roman Mihaela
Medic rezident recuperare,
medicina fizica si balneologie

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.