Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Ce schimbari ma vor afecta in timpul sarcinii?

27 septembrie 2006
Share

Este intrebarea pe care aproape orice gravida tinde sa si-o puna din momentul in care ea simte si vede ca de fapt, odata cu confirmarea sarcinii, ceva incepe sa se schimbe si unele lucruri nu mai sunt ca pana atunci.

Emotional, femeia incepe sa fie marcata in aceasta perioada atat de o sensibilitate mai accentuata cat si de un sentiment de anxietate, ambele cauzate de modificarile hormonale majore declansate in corpul ei. Fizic, problemele sunt generate de perspectiva schimbarilor corpului ei ca urmare a cresterii „burticii”. Ambele transformari urmeaza sa aiba conotatii si accente diferite pe parcursul celor trei trimestre de sarcina, dar in principal ele sunt strans legate de sanatatea viitorului copil si de modul in care femeia va face fata sarcinii si nasterii.

In primul trimestru de sarcina femeia este marcata inca de la inceput de o stare de oboseala mai crescuta. Tot acum apar senzatiile de greata si voma. Aceste manifestari nu sunt strict legate de modul in care femeia se alimenteaza si in general s-a constatat ca ele pot fi ameliorate prin: evitarea sculatului brusc din pat dimineata, „rontairea” unor biscuiti sau luarea unor mese mici si dese daca apar in cursul zilei.

Tot in aceasta perioada, datorita schimbarilor hormonale specifice dar adaugand la acestea si o alimentatie usor defectuoasa, se poate constata si aparitia unor stari de slabiciune, lesin, ameteli sau inflamarea si sangerarea gingiilor.

Peste toate aceste „mici probleme” de sarcina, de cele mai multe ori, femeia trece fara prea mare greutate. Dorinta ei de a avea un copil este o motivatie destul de mare in raport cu discomfortul care poate aparea.
Al doilea trimestru de sarcina sta sub semnul ameliorarii semnelor de care pomeneam mai sus, asistand chiar la disparitia lor. Urmeaza o perioada de „liniste” chiar daca femeia incepe sa se confrunte cu situatii noi.
Sub aspect emotional „primele miscari fetale”, descrise diferit de viitoarele mamici, marcheaza distinct un moment extrem de important in relatia femeii cu viitorul ei copil. Din acest moment ea capata constiinta vietii si existentei fiintei care palpita in ea.

Burtica devine tot mai vizibila iar fatul este foarte activ pe parcursul urmatoarelor luni. Tot in acest trimestru apar si modificarile evidente la nivelul sanilor. Ei incep sa se mareasca iar „sfarcul” si areola mamara din jurul lui incep sa se inchida la culoare.

Femeia poate constata acum cu surprindere chiar si aparitia unor mici „picaturi galbene” care incep sa se scurga uneori din sani si care nu reprezinta altceva decat colostrul, cel care va asigura hrana nou-nascutului in primele zile dupa nastere. De obicei, purtarea in aceasta perioada a unui sutien confortabil, ca si luarea unor masuri de protectie pentru a impiedica aparitia unor pete pe imbracamintea de zi cu zi constituie modalitati de protectie specifice, astfel incat femeia sa nu fie pusa sa treaca prin situatii jenante.

Datorita burticii care creste, se schimba si centrul de greutate al corpului femeii, motiv pentru care ea incepe sa simta unele dureri destul de incomode la spate coloana vertebrala, cervicala sau lombara, precum si la nivelul bazinului -pelvisului. De obicei ele pot fi contracarate prin adoptarea unor posturi corespunzatoare si evitarea statului prea indelungat in picioare. Practicarea regulata, de cel putin 3 ori pe saptamana, a unor exercitii de gimnastica specifice starii de graviditate poate contribui foarte mult atat la binele fizic general al femeii cat si la pregatirea ei pentru nastere.

Foarte frecvente in aceasta perioada sunt si crampele sau „carceii” la picioare urmare a unui deficit de calciu care poate aparea acum datorita consumului masiv generat de cresterea fatului. O alimentatie nu pentru doi, ci doar suplimentata cu vitamine, calciu si fier poate evita aparitia acestei tulburari.

Si nu in ultimul rand as aminti pentru aceasta perioada si „arsurile” care se simt uneori in capul pieptului si care intra clar in categoria semnelor de discomfort din sarcina. Exista diferite motivatii care incearca sa explice cauzele ce genereaza arsurile. Folosirea acupuncturii, a remediilor homeopate sau a fitoterapiei contribuie mult la ameliorarea lor fara a fi nevoie sa se apeleze la medicamente.

Cel de al treilea trimestru de sarcina afecteaza femeia datorita senzatiei din ce in ce mai persistente de „greutate in miscari”.
Presiunea tot mai mare cu care uterul incepe acum sa apese pe organele din bazin ca si asupra vaselor de sange si nervilor duce la aparitia tot mai frecventa a senzatiei de urinat ca si a durerilor suparatoare de picioare, a hemoroizilor si nu in ultimul rand a varicelor. Aparitia lor trebuie cat mai mult evitata atat printr-o alimentatie bogata in fructe si vegetale cat si prin miscare si exercitii de gimnastica specifice.
Sfarsitul acestui trimestru este marcat la cele mai multe gravide de „culbuta” sau „rasturnarea copilului” cum se spune popular, precum si de „coborarea” fatului care incepe sa se pregateasca pentru nastere.

Pe parcursul sacinii mai pot aparea si alte probleme, cum ar fi: masca de sarcina de pe fata, linia mai inchisa la culoare de pe mijlocul burticii, vergeturile pe sani, stomac, fese sau coapse, pofta de mancare pentru anumite alimente sau aversiunea pentru altele ori contractiile uterine nedureroase.

Toate aceste schimbari in sarcina mai mult sau mai putin placute sunt insa finalmente estompate de bucuria fertilitatii exprimata prin sentimentul maternitatii (si de ce nu al paternitatii) care incepe sa se contureze in aceasta perioada, atingand punctual culminant in momentul NASTERII COPILULUI!
Vania Limba
Moasa
ACTIVE CENTER&HENRIETTE CLUB
Tel.: 092.288.856, 310.14.18, 413.84.08

Nota pentru articolul «Ce schimbari ma vor afecta in timpul sarcinii?»:5.00/ 5 (4 voturi)
#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.