Revista care te menține sănătos

Digestie

Scapati de arsurile la stomac!

26 iulie 2018
Share

Mesele copioase, consumul excesiv de alimente picante, bauturile alcoolice si acidulate, somnul agitat, stresul sunt cateva dintre cauzele arsurilor la stomac. De asemenea, arsurile pot fi un simptom al refluxului gastro-esofagian, boala care se produce atunci cand relaxarea sfincterului esofagian inferior se produce intr-un alt moment decat cel al inghitirii alimentelor si se mentine deschis pe o perioada indelungata.

Aproximativ 90% dintre persoane sufera de arsuri la stomac, cel putin o data in viata. In cazul celor care au arsuri frecvente si de o intensitate mare, este recomandat sa se consulte un medic de specialitate. De asemenea, daca este cazul, se recomanda schimbarea stilului de viata, care are un rol extrem de important in tratamentul contra arsurilor stomacale.

 

Aveti grija ce alimente consumati, pentru a evita arsurile la stomac!

Exista cateva alimente care sunt contraindicate atunci cand aveti arsuri stomacale. Printre acestea, se numara: rosiile, usturoiul si ceapa, menta, branza grasa, nucile, chips-urile si snacks-urile, cofeina, alcoolul, bauturile acidulate. Astfel de alimente relaxeaza sfincterul si muschii dintre stomac si esofag, aparand astfel senzatia de arsura.

De asemenea, evitati prajelile, carnea grasa fiarta, otetul din salata, lamaia din limonada, grepfrutul sau marele. Pe de alta parte, puteti consuma alimente bogate in proteine (carne, peste, pasare), lactate (lapte, branza slaba, produse degresate) si fructe, indicate fiind bananele, deoarece reduc aciditatea stomacala si elimina complicatiile gastrointestinale. Si mierea este recomandata in caz de arsuri, putand fi consumata inainte de fiecare masa.

 

Ceaiul de galbenele si musetel – remedii naturiste pentru arsuri stomacale

Ceaiurile de galbenele si de musetel sunt indicate in caz de arsuri la stomac, deoarece calmeaza mucoasa stomacului. Pentru prepararea ceaiului de galbenele aveti nevoie de 40 g planta la 1 litru de apa rece. Amestecul se fierbe aproximativ 15 minute, dupa care se filtreaza si se beau cel mult 3 cani pe zi, maximum 2 saptamani. Cura se reia doar dupa 6 saptamani. In ceea ce priveste ceaiul de musetel, aveti nevoie de 30 g planta la 1 litru de apa. Ceaiul se lasa la infuzat timp de 30 de minute, dupa care se strecoara si se beau intre 1 si 3 cani pe zi, intre mese.

Remedii la fel de eficiente pentru arsurile la stomac sunt si ceaiurile de lemn-dulce si busuioc. Pentru preparea ceaiului de lemn-dulce aveti nevoie de 1-2 lingurite de radacina rasa care se lasa la macerat intr-o cana cu apa rece, timp de 12 ore. Se bea o cana pe zi, timp de 3-4 saptamani. Ceaiul de busuioc se bea la sfarsitul fiecarei mese, nu mai mult de o cescuta. Acesta se prepara din 30 g planta si 1 litru de apa fiarta. Ceaiul se lasa la infuzat 10 minute, dupa care se filtreaza si se bea.

 

Sfaturi utile pentru a evita arsurile la stomac

  • Mancati putin si des, mestecati incet pentru a ajuta stomacul sa digere mai repede alimentele ingerate. De asemenea, nu consumati alimente inainte de a va culca, pentru ca blocati activitatea stomacala normala.
  • Dupa ce ati mancat, nu va intindeti imediat in pat, asteaptati cel putin 2 ore. Intre timp, puteti face putina miscare pentru a permite stomacului sa sintetizeze mai bine si mai rapid alimentele, evitand astfel blocajele.
  • Daca dormiti pe partea stanga, se amelioreaza senzatia neplacuta de arsura, potrivit unui studiu publicat in The Journal of Clinical Gastroenterology. Persoanele care au participat la studiu au consumat mancaruri grase, pentru ca arsurile sa isi faca aparitia. Imediat dupa masa, unii dintre ei au dormit pe o parte, altii pe cealalta, fiindu-le masurat gradul de aciditate. Cercetatorii au ajuns la concluzia ca a dormi pe partea stanga face ca gravitatia sa amelioreze senzatiile neplacute. De asemenea, persoanele care sufera de arsuri la stomac pot dormi pe spate, cu umerii si capul mai sus decat corpul.
  • Desi este considerata nesanatoasa, guma de mestecat poate fi benefica in cazul in care suferiti de arsuri stomacale. Guma de mestecat produce saliva, care are rolul de a neutraliza acidul din stomac.

 

Elena Diaconu

Nota pentru articolul «Scapati de arsurile la stomac!»:3.50/ 5 (18 voturi)

11 comentarii pentru articolul “Scapati de arsurile la stomac!”

  1. p**s**r**na spune:

    de la 18 ani am ulcer duodenl cu nisa iar de 4ani am sclerodermie ,poliartrita si reflux gastroesofagian care i-mi provoaca multe necazuri,nu pot maqnca mai nimic,mentionez ca acum am 53 de ani.

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Pentru remedierea simptomelor suparatoare cauzate de ulcerul duodenal si de refluxul gastro-esofagian va sfatuiesc sa aveti in vedere urmatoarele:
      -mancati putin si des (3 mese pe zi si 2 gustari)
      -evitati mesele copioase si alimentele grase
      -mancati doart carne de pui, curcan, peste evitand carnea rosie si produsele cu un continut inalt de grasime
      -cumparati produse lactate cu cel mai mic procent de grasime
      -cina sa nu fie mai tarziu de ora 19
      -dupa pranz nu va intindeti imediat, lasati sa treaca 45 de minute dupa masa pentru a va face siesta
      -interzis pentru mancare tip fast food, alcool, tigari, bauturi carbogazoase, condimente si mancaruri iuti
      – cat mai putina cafea
      -nu mancati repede (trebuie sa alocati cel putin 20 de minute unei mese), mestecati bine mancarea
      -nu consumati apa sau alte lichide la masa
      Dr. Alin Popescu

  2. A**e**_**n**cu spune:

    salve eu ma inbalonez chiar daca maninc putin nu am dureri la stomac nu maninc gras maninc mai mult verdure nustiu nu beau macar o gura de bere nustiu care e cauza va multumesc anticipat

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Responsabile de balonare si senzatia de discomfort abdominal nu sunt numai berea si mancarurile grase. Incercati sa evitati legumele care in urma fermentatiei dau balonare. Printre acestea se numara: mazarea, fasolea boabe, varza, conopida. De asemenea trebuie sa aveti grija sa mancati fructele la cel putin ora distanta de la ultima masa.
      Dr. Alin Popescu

    2. M**i**R**an spune:

      Invata romaneste si -ti trece!

    3. T**i**r**i** spune:

      La tine e grav…..cred ca nu sunt remedii….

  3. W** spune:

    asa ,si daca ai saliva acida mestegi guma ca prostul. Este incomplet acest site

  4. m**m spune:

    Buna ziua. Am auzit ca un vârf de cutit de bicarbonat pus pe limba si inghitindul elimina arsurile stomacale. Este adevărat? Va rog sa-mi raspunderi cat mai repede. Multumesc

    1. farmaciata spune:

      Buna ziua,
      Cred ca mai degraba ar fi eficiente pastilele cu bicarbonat sau Omeprazolul care scade aciditatea gastrica si amelioreaza senzatia de arsura la stomac.
      Dr. Alin Popescu

  5. N**V**au spune:

    Cred ca nu sunteti zdraveni sa recomandati guma de mestecat in ulcer/gastrita…Asta e o ineptie!
    Oameni buni, nu mestecati guma daca aveti gastrita/ulcer…concomitent cu secretia salivara se secreta si suc gastric in mod reflex…iar secretia salivara se declanseaza in mod reflex la randul ei in timpul actului masticator. Stomacul nu stie ca ce mesteci e guma si el „crede” ca daca secretia salivara s-a produs atunci o sa cada si mancarea pe esofag in stomac si produce acid gastric sa se pregateasca pt digestie…
    …si ghici ce? Mancarea nu mai cade ca noi mestecam de fapt guma… si uite asa ne trezim cu o cantitate considerabila de acid in stomac care va accentua si mai tare durerile…e vorba aceea ca „ma autodiger”. Cam asta se intampla.
    Nu-mi vine sa cred ce recomandati aici…

    Pentru mmmm si bicarbonatul lui…zic sa nu incerci asa ceva. 1. poate crea fenomen de rebound – daca stomacul simte ca e prea alcalin inauntru raspunde cu si mai mult acid ca sa il neutralizeze. Ph-ul din stomac trebuie sa fie acid, orice s-ar intampla. 2.Daca se intampla sa faci alcaloza (sistemic) din cauza bicarbonatului, asta e mai greu de tratat decat acidoza. Nu te juca cu bicarbonatul, sunt atatea tampoane gastrice in farmacii…

  6. D**a**o**iz spune:

    cauzele arsurilor la stomac sunt multiple, stresul si alimentatia incorecta se numara printre cele mai importante. Apa alcalina ajuta la ameliorarea problemelor gastrice si spun acest lucru din experienta. Am urmat o cura cu apa alcalina Calipso, am renuntat la toate alimentele acide si mi-am echilibrat foarte bine organismul. Mancam prost, mancam pe fuga, iar reclamele ne fac sa cadem prada multor tenatii, ne creaza false dorinte si uite asa ne facem rau singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Utilizam datele tale in scopul corespondentei si pentru comentarii online. Pentru a citi mai multe informatii apasa aici.

Sunt de acord cu politica de confidentialitate

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.

Sunt de acord cu politica de confidențialitate