Gastroenterologie

Sarbatorile, excesele culinare si problemele digestive

joi, 19 decembrie 2013
Share

Pentru fiecare dintre noi, sarbatorile reprezinta un motiv de bucurie, perioada in care se reuneste familia in jurul mesei traditionale si al bradului de Craciun. In acelasi timp, bucataria traditionala romaneasca abunda in preparate greu de digerat, care reprezinta un stres pentru sistemul digestiv.

Avand in vedere ca zilele de sarbatori urmeaza dupa o perioada de sase saptamani de post, stresul alimentar se dubleaza. Bucatele traditionale derivate din carnea de porc (toba, lebar, carnati, piftie, sarmale) bogate in grasimi saturate, amestecate cu legume prajite in uleiuri vegetale reprezinta o provocare pentru colecistul romanului, care in timpul postului nu a fost solicitat. Pe langa aceste alimente, salatele care au in compozitie multa maioneza si prajiturile cu crema pun la grea incercare pancreasul si colecistul, a caror secretie creste excesiv. Iar combinarea lor cu alcoolul, de obicei in cantitate mare, si cu bauturile carbogazoase (apa minerala, sucuri) ingreuneaza si mai mult digestia.

Perioada sarbatorilor debuteaza cu ajunul Craciunului si se incheie cu Sfantul Ioan, ceea ce inseamna un maraton culinar de 14 zile, cu mese bogate in grasimi saturate, oua si alcool, in combinatii inimaginabile. Unele dintre aceste mese se desfasoara la ore tarzii, suprasolicitand organismul.

 

Permis si interzis

Este destul de greu de intervenit in mentalitatea romaneasca in ceea ce priveste adaptarea regimului alimentar de sarbatori, in sensul scaderii aportului de grasimi saturate si alcool. Astfel, sanatatea are de suferit in urma afectiunilor digestive acute (colecistite acute, pancreatite, gastrite acute, sindroame dispeptice, enterocolite), iar camerele de garda devin neincapatoare. Cu toate acestea, exista cateva trucuri pentru a trece de aceasta perioada fara probleme de sanatate. De aceea, urmatoarele sfaturi sunt pertinente:

  • Mesele trebuie sa fie spatiate in timp, iar consumul alimentelor grase sa fie redus la minimum.
  • Bauturile carbogazoase sunt interzise. Balonarea rezultata din consumul lor ingreuneaza si mai mult digestia.
  • Consumul de alcool trebuie redus substantial.
  • Amestecul preparatelor greu digerabile in cadrul aceleiasi mese trebuie evitat. De asemenea, si consumul alimentelor dupa ora 12 noaptea.
  • Este bine ca dupa masa sa va faceti siesta: repaus digestiv, plimbari in aer liber.
  • Salatele traditionale cu maioneza ar trebui inlocuite cu salate de cruditati, iar dulciurile, cu fructe proaspete.

 

Sare in bucate, dar nu in exces

Consumata atat din mancarurile proaspat pregatite, cat mai ales din mezelurile si muraturile de sezon, sarea in exces face ca riscul episoadelor acute in cazul bolilor cardiovasculare sa creasca. Persoanele care au hipertensiune arteriala ar putea face mai des crize hipertensive in aceasta perioada. Pe langa sarea in exces, consumul de alcool si oboseala isi vor spune cuvantul. Alimentatia saraca in grasimi si sodiu este recomandata si in cazul bolnavilor cu afectare hepatica. In general, acestia ar trebui sa consume carbohidrati complecsi: cartofi sau paste in locul carbohidratilor simpli, cum sunt prajiturile sau bomboanele.

 

Sfatul specialistului

De asemenea, este bine sa aveti in casa si medicamente care sa va ajute la nevoie, cum ar fi:

  • Acceleratoarele de tranzit. Se administreaza o tableta cu jumatate de ora inainte de masa. Ajuta la stimularea motilitatii tubului digestiv si a drenarii biliare.
  • Orice medicament care contine enzime pancreatice. Se administreaza dupa fiecare masa. Ajuta digestia.
  • Drenantele biliare. Se administreaza dupa masa, pentru stimularea drenajului biliar.
  • Antispasticele, pentru calmarea spasmelor biliare sau intestinale.
  • Medicamente care atenueaza senzatia de balonare.
  • In ultima instanta, pentru senzatia de supra-plin se pot administra si laxative usoare.

Avand toate aceste sfaturi la indemana si pornind de la zicala „Cumpatarea este cea mai buna metoda de preventie”, va dorim sa va bucurati de sarbatori in tihna.

 

Dr. Gabriela Pasescu

Medic primar medicina generala,

Medicina de Familie

Centrul Medical Academica

www.academica-medical.ro

Nota pentru articolul «Sarbatorile, excesele culinare si problemele digestive»:5.00/ 5 (5 voturi)
tonica
2017-05-10T17:43:56+00:00
Mentine-te
sanatos
in fiecare luna
catena