Revista care te menține sănătos

Nutriție

Ce principii alimentare trebuie respectate in post

6 decembrie 2013
Share

Postul reprezinta acea perioada mai lunga sau mai scurta din an, care precede o sarbatoare insemnata si in timpul careia credinciosii nu au voie sa consume carne sau produse provenite de la animale si pasari, ci doar roadele pamantului si ale pomilor. Renuntand, asadar, la carne, oua si produse lactate, riscam sa ne privam organismul de o cantitate importanta de nutrienti. Exista, insa, cateva principii alimentare ce trebuie respectate in post si care pot elimina intr-o oarecare masura carentele nutritionale inerente acestei perioade.

Descoperiti in randurile de mai jos ce principii alimentare trebuie sa respectam in post pentru o digestie optima si ce alimente inlocuiesc carnea, ouale si produsele lactate.

 

Principii alimentare in post

Prima regula care trebuie respectata este cea a celor patru-cinci mese zilnice (trei mese principale si una-doua gustari). In acest fel, la fiecare dintre cele patru-cinci mese se consuma o cantitate de alimente mai mica decat s-ar consuma daca am avea numai doua mese pe zi, spre exemplu. In plus, distanta dintre mese fiind de doar 2.30 – 3 ore, nu va mai aparea senzatia de foame, digestia va fi optimizata, astfel incat nu ne vom mai confrunta cu senzatia de balonare, greata sau cu orice alt tip de probleme de tranzit intestinal.

Gustarile nu trebuie confundate cu desertul. Ele constau fie in fructe proaspete (nu mai mult de 300 g/zi), fie in fructe in coaja lemnoasa (un pumn), si se iau la distanta de cateva ore de la o masa principala, intrucat, consumate imediat dupa masa, ingreuneaza foarte mult digestia. Mancati mai consistent dimineata si la pranz, iar seara luati o masa usoara cu minimum 3 ore inainte de culcare. Daca masa de pranz a fost destul de consistenta, cel mai probabil nu veti mai simti nevoia unei gustari pana la cina.

Privilegiati alimentele de post bogate in proteine vegetale si in calciu! In randurile care urmeaza veti gasi o selectie de alimente de post bogate in nutrienti. Nu uitati sa va hidratati! Daca va place apa minerala, consumati-o cu incredere in aceasta perioada! Reprezinta o sursa importanta de calciu, 100 ml de apa minerala continand 25 mg calciu.

 

Proteinele vegetale inlocuiesc proteinele animale

Prima categorie de alimente la care trebuie sa renuntam in post, carnea, ne priveaza de proteinele animale. Totusi, proteinele vegetale au avantajul ca nu cresc colesterolul si ii furnizeaza organismului grasimi „bune”. Dintre alimentele bogate in proteine vegetale, amintim: legumele, leguminoasele, cerealele, semintele oleaginoase si fructele in coaja lemnoasa.

  • Dintre legume, ciupercile inlocuiesc cu succes carnea, fiind o sursa importanta de proteine vegetale de calitate superioara.
  • Dintre leguminoase, fasolea, asemenea carnii, este bogata in carbohidrati cu eliberare lenta, fiind astfel un furnizor important de energie pentru muschi si creier. Alte leguminoase bogate in proteine sunt lintea, nautul, mazarea, soia, din care se pot pregati mancaruri de post delicioase si sanatoase.
  • Cerealele, bogate in proteine, pot fi consumate la micul dejun impreuna cu lapte de soia sau lapte de migdale. Puteti folosi grau, porumb, orez, ovaz, secara sau quinoa. Adaugati-le si o lingurita sau doua de miere de albine, si veti obtine un mic dejun sanatos, satios si care va va furniza energia necesara intregii zile.
  • Fructele in coaja tare sau semintele oleaginoase reprezinta gustarea ideala intre mese. Un singur pumn de migdale, nuci, fistic, alune sau de seminte de dovleac sau floarea-soarelui ne ofera necesarul de proteine vegetale, dar si senzatia de satietate timp de cateva ore.

 

Surse de calciu in perioada postului

A doua categorie de alimente a caror lipsa din alimentatie ne priveaza corpul de data asta de calciu o reprezinta lactatele. Alimente de post bogate in calciu sunt insa si anumite legume si leguminoase, dar si fructele in coaja tare.

  • Dintre legume, spanacul contine 210 mg calciu per 100 g, varza – 150 mg calciu per 100 g, iar 100 g ceapa contin 20 mg calciu. Bogate in calciu mai sunt algele, broccoli si sparanghelul.
  • Dintre leguminoase, soia contine cea mai mare cantitate de calciu – 102 mg calciu/100 g soia fiarta. Un aport insemnat de calciu asigura si laptele de soia sau branza tofu. Cantitati importante de calciu aduc si fasolea alba (70 g calciu/100 g), fasolea verde (177 mg calciu/100 g) si lintea (50 mg calciu/100 g).
  • Fructele in coaja lemnoasa sunt atat de bogate in calciu, incat consumul lor regulat previne osteoporoza. Migdalele contin 240 mg calciu la 100 g. 100 g nuci contin 170 mg calciu, 100 g alune –140 mg calciu si 100 g fistic – 110 mg calciu.

Pe langa toate aceste surse de proteine si calciu, nu uitati sa consumati orice tip de legume si fructe care optimizeaza digestia si imbunatatesc tranzitul intestinal. Combinati toate aceste alimente in functie de inspiratie, fara a uita de principiile alimentare enumerate mai sus, si veti depasi perioada postului nu doar curati spiritual, dar si sanatosi!

 

Text: Oana Anghel

Surse: arehn.asso.fr; sante-az.aufeminin.com

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.