Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Laringita, o urgenta pediatrica

9 martie 2022
Share

Infectiile cailor respiratorii superioare au o incidenta crescuta la copii, putand aparea chiar de mai multe ori in primul an de mers in colectivitate. Infectiile acute ale laringelui reprezinta o urgenta pediatrica prin asfixia pe care o pot produce.

Susceptibilitatea la obstructia laringiana la sugari si copiii mici rezulta din dimensiunile reduse ale laringelui si din tendinta edemului inflamator de a se extinde in toata regiunea.

Tabloul clinic

Obstructia inflamatorie a laringelui determina un tablou clinic particular si caracteristic. Acesta se manifesta prin:
tuse aspra bitonala (tuse laringiana); disfonie (voce ragusita); stridor inspirator (zgomot aspru la inspiratie).
Forme de laringita acuta
In functie de localizarea procesului infectios, de amploarea spasmului laringian, de prezenta sau absenta detresei respiratorii, se descriu mai multe forme de boala, dar doua sunt mai importante: crupul viral si epiglotita.
1. Crupul viral (laringita edematoasa subglotica, laringita nebacteriana laringo-traheica) este forma cea mai comuna a laringitei acute. Etiologia este virala, iar virusurile cel mai frecvent implicate sunt: virusurile gripale, paragripale, adenovirusurile, virusul sincitial respirator, virusul rujeolic, herpes simplex. Aceasta forma este mai frecventa la sexul masculin si apare frecvent intre 6 luni si 3 ani, de obicei seara sau noaptea. Contextul epidemiologic al crupului viral este familial, iar debutul este progresiv: initial apare ca o infectie nazo-faringiana care se extinde inferior, atingand apogeul dupa 2-4 zile. Starea generala este relativ buna, cu febra usoara. Tusea este aspra latratoare, vocea ragusita, stridorul discret, insa nu exista tulburari de deglutitie (disfagie) si nici sialoree (salivatie abundenta). Recidivele bolii sunt frecvente, iar prognosticul este bun.

2. Epiglotita (laringita supraglotica) este o mare urgenta pediatrica si afecteaza copiii intre 2 si 7 ani! Afectiunea este foarte grava, cu evolutie fulminanta, uneori dramatica. Epiglotita este o infectie bacteriana severa, agentul etiologic frecvent implicat fiind Haemophilus Influenzae tip B. Boala nu are context epidemiologic (in familie nu exista alti bolnavi cu semne de insuficinta respiratorie). Debutul este brutal, in interval de 3- 4 ore, in plina stare de sanatate aparenta. Epiglotita apare in anotimpul rece, cu febra ridicata, 39,5-40 grade, si stare generala alterata. Copilul refuza sa bea lichide si sa manance, vocea si tusea ii sunt estompate si evita sa vorbeasca (vorbire dureroasa). Stridorul inspirator este mai putin sonor si este insotit de batai ale aripilor nasului si depresie inspiratorie a regiunii toracice superioare. Din cauza tulburarilor de deglutitie, saliva se scurge din gura. Copiii au o pozitie caracteristica: copilul mic sta cu capul in hiperextensie, iar copilul mare adopta pozitia sezanda aplecat cu trunchiul catre inainte. Insuficienta respiratorie este rapid progresiva, iar efortul depus pentru asigurarea oxigenarii epuizeaza bolnavul paralel cu accentuarea cianozei si alterarea starii de constienta.

Mergeti la spital de urgenta daca copilul are:

• febra peste 39 grade, dificultati de inghitire, saliveaza abundent;
• respiratia devine dificila cand este linistit;
• copilul se invineteste dupa tuse sau devine palid;
• este agitat, iritabil sau delireaza;
• pentru orice motiv de nesiguranta sau ingrijorare.

Tratamentul crupului viral…

In cazul crupului viral linistirea bolnavului este esentiala, umidificarea si incalzirea aerului inspirat sunt masuri folosite pe scara larga care scad inflamatia corzilor vocale si ajuta respiratia.
Se poate folosi baia cu aburi dand drumul la dus cu apa fierbinte in baie, eventual si cu geamul deschis pentru a crea aburi. Copilul va fi tinut in aceasta atmosfera timp de 10 – 30 minute. Umidificati atmosfera din camera prin folosirea de prosoape ude asezate pe calorifer sau pe soba sau folositi un nebulizator daca aveti; Dati copilului lichide simple si calde; Daca febra depaseste 38,5 pot fi administrate medicamente antitermice; Interziceti fumatul in preajma copilului. Crupul este in general o boala usoara, insa se poate inrautati rapid si neprevazut mai ales noaptea, din aceasta cauza nu ezitati sa solicitati consult medical. Aceasta forma de laringita nu necesita antibioterapie decat in situatia in care febra este considerata ca semn de suprainfectie. Medicul va institui si celelate masuri de tratament daca este necesar.

… si al epiglotitei
Cum am mai spus, epiglotita este foarte grava, de aceea bolnavul trebuie spitalizat de urgenta in sectia de terapie intensiva. Oxigenoterapia se indica la toti bolnavii pe timpul transportului, la internare fiind preferata intubatia nazo-traheala si la nevoie traheostomie pentru asigurarea permeabilitatii cailor aeriene. Antibioterapia este obligatorie si trebuie aplicata de urgenta.

Nu ezitati sa cereti consult medical daca copilul respira cu dificultate, are stridor cand este linistit, devine agitat si irascibil.

Dr. Silvia Ionescu
Medic neonatolog
[email protected]

#tags   \  
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.