Revista care te menține sănătos

Mama și copilul

Diabetul gestational sau diabetul din timpul sarcinii

21 noiembrie 2017
Share

Diabetul gestational este o forma de diabet care afecteaza femeile in timpul sarcinii. Ca si in cazul celorlalte tipuri de diabet, cel gestational actioneaza asupra modului in care celulele utilizeaza glucoza.

In mod normal, nivelul de zahar din sange este controlat de hormonul numit insulina. Insa, in timpul sarcinii, unele femei au un nivel de glucoza in sange mai ridicat decat in mod normal, pe care insulina nu il poate controla.

Diabetul gestational apare, de obicei, in al treilea trimestru de sarcina (dupa 28 de saptamani) si dispare dupa nasterea bebelusului. Poate afecta sarcina si sanatatea copilului, iar femeile cu diabet gestational prezinta un risc mai mare de a dezvolta diabet tip II mai tarziu in viata.

Simptomele diabetului gestational

Acesta nu prezinta simptome in mod obisnuit. Intre saptamanile 8 si 12 se face, de obicei, un test pentru a se depista nivelul glicemiei. Daca riscul de diabet gestational este crescut, atunci intre saptamanile 24 si 28 se vor face alte teste complete. Cu toate acestea, un nivel ridicat de glucoza in sange (hiperglicemie) poate duce la aparitia unor simptome precum gura uscata, senzatie permanenta de sete, oboseala, nevoia de a urina frecvent mai ales noaptea, infectii recurente, vedere incetosata.

De ce apare diabetul gestational

Cercetatorii nu cunosc exact cauzele aparitiei diabetului gestational. Dar pentru a intelege aceasta boala, ar trebui sa intelegeti cum afecteaza sarcina nivelul de glucoza. Organismul digera alimentele pe care le consumati pentru a produce glucoza care ajunge in fluxul sangvin. Ca raspuns, pancreasul produce insulina. Insulina este un hormon ce ajuta zaharul din sange sa ajunga din fluxul sangvin in celulele corpului, unde este folosit ca energie.

In timpul sarcinii, placenta care conecteaza fatul la rezervele organismului mamei produce niveluri crescute ale altor hormoni. Aproape toti acesti hormoni afecteaza modul in care insulina actioneaza in celule, fapt ce duce la cresterea glicemiei. Mici cresteri ale glicemiei in sarcina, mai ales dupa masa, sunt normale. Pe masura ce fatul se dezvolta, placenta produce din ce in ce mai multi hormoni de acest gen. In diabetul gestational, hormonii placentari duc la o crestere a nivelului de glucoza ce poate afecta si fatul.

Exista factori de risc?

Orice femeie poate dezvolta diabet gestational, insa printre factorii de risc se numara:

–        Obezitatea;

–        Varsta de peste 25 de ani;

–        Diabetul gestational prezent la prima sarcina;

–        Istoricul familial;

–        Daca ati nascut inainte un copil de peste 4.000 g;

–        Daca aveti hipertensiune arteriala;

–        Chiar si rasa poate fi un factor de risc: se pare ca femeile hispanice, cele din America, India sau Asia sunt mai predispuse sa dezvolte diabet gestational.

Cum va poate afecta diabetul gestational

Poate duce la nasterea unui bebelus foarte gras atunci cand glucoza din sange in exces, care traverseaza placenta, determina pancreasul bebelusului sa produca insulina in exces (macrosomie). Apoi, femeia insarcinata poate naste prematur, iar fatul poate avea probleme la nivelul aparatului respirator. Uneori, bebelusii femeilor cu diabet gestational dezvolta hipoglicemie la scurt timp dupa nastere.

decupat secundara paragraf tratament diabet gestationalCum se trateaza diabetul gestational

Este esential sa monitorizati si sa controlati nivelul de zahar din sange pentru a evita complicatiile. Apoi, dieta are un rol foarte important. O dieta sanatoasa in timpul sarcinii in cazul diabetului gestational se bazeaza pe fructe, legume, cereale integrale, in general alimente bogate in fibre si mai scazute in grasimi si calorii. De asemenea, carbohidratii rafinati sunt de evitat, inclusiv dulciurile. Si miscarea joaca un rol important, pentru ca ajuta organismul sa transforme glucoza in energie.

Tot exercitiile fizice cresc sensibilitatea celulelor la insulina, ceea ce inseamna ca organismul va produce mai putina insulina pentru a transporta zaharul. Mersul pe jos si pe bicicleta si inotul sunt recomandate in sarcina. Daca dieta si exercitiile nu isi fac efectul, s-ar putea sa fie nevoie de injectii cu insulina.

Ruxandra Dumitrescu

Surse: Babycenter.com; Nhs.uk; Mayoclinic.org

Nota pentru articolul «Diabetul gestational sau diabetul din timpul sarcinii»:4.00/ 5 (7 voturi)
Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.