Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Anticorpii anti-COVID-19 dispar după trei luni din organism

Alin Claudiu Popescu; surse: verywellhealth.com, medrxiv.org
9 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Anticorpii anti-COVID-19 dispar după trei luni din organism

În căutarea răspunsurilor legate de noul coronavirus, oamenii de ştiinţă anunţă că, în urma apariţiei mai multor studii, anticorpii IgG dispar din organismul pacienţilor infectaţi după maximum trei luni de la vindecare.

Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că un pacient infectat cu SARS-CoV-2 se poate reinfecta după această perioadă, lucru care pune sub semnul întrebării imunitatea pe termen lung. Atunci când SARS-CoV-2 ajunge în organismul uman, urmează reacţia de apărare. În primă fază anticorpii IgM încearcă să neutralizeze coronavirusul, însă fără rezultate remarcabile. În faza următoare anticorpii IgG îşi intră în rol. Încep să se dezvolte şi pot fi observaţi în organism după aproximativ 8 zile. Anticorpii IgG oferă protecţie pe termen mai lung împotriva reinfectării.

Imunitatea de grup mai este o soluţie?

Un studiu publicat în luna iunie 2020 a fost realizat pe baza datelor colectate din două spitale din Wuhan, China, pe 3.800 de cadre medicale expuse la contactul SARS-CoV-2, 1.500 de pacienţi confirmaţi cu COVID-19, 1.600 de pacienţi spitalizaţi cu alte afecţiuni şi 20.000 de localnici. Aproximativ 90% dintre pacienţii cu COVID-19 au avut anticorpi, în timp ce virusul era încă activ în organism. În schimb, doar 4% dintre cadrele medicale expuse zilnic la contactul cu SARS-CoV-2, multe dintre ele infectate, aveau anticorpi IgG în organism. De notat că, la momentul scrierii acestui material, studiul publicat pe platforma medicală MedRxiv nu a fost încă evaluat.

O altă cercetare, realizată la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii de Medicină din California, SUA, arată că anticorpii rămân în organismul uman după vindecarea de COVID-19 aproximativ 60 de zile. Noile studii aruncă un semn de întrebare şi asupra teoriilor legate de imunitatea de grup. La începutul pandemiei, mai multe ţări au fost tentate să nu ia măsuri drastice, bazându-se pe imunitatea de grup, unele chiar punând în practică acest plan, un exemplu fiind Suedia. Numărul infectărilor şi deceselor a fost însă destul de mare în ţara nordică. Doar timpul ne va spune dacă metoda Suediei a fost una potrivită.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.