Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Câinii dresaţi să detecteze bolnavii de COVID-19, mai eficienţi decât testele rapide

Dora Chelariu; sursa: dailymail.co.uk
6 noiembrie 2020
Share
Exclusiv online
Câinii dresaţi să detecteze bolnavii de COVID-19, mai eficienţi decât testele rapide

Încă de la începutul pandemiei, au fost efectuate teste în mai multe ţări cu privire la modul în care câinii dresaţi pot identifica bolnavii de COVID-19, în special asimptomaticii, care pot fi greu de identificat. Ultimele cercetări din Finlanda indică faptul că operaţiunile efectuate cu ajutorul câinilor au o mare rată de succes. Aceştia pot simţi un bolnav de COVID-19, chiar înainte ca acesta să dezvolte simptome.

Aeroportul Helsinki din Finlanda a fost locul în care au avut loc ultimele observaţii, câinii dresaţi folosindu-şi mirosul pe cei care tranzitează aeroportul.

Câinii dresaţi, mai utili în detectarea COVID-19 decât testele rapide

Specialiştii au fost surprinşi să descopere faptul că, la testele efectuate cu câini special dresaţi pentru detectarea bolnavilor de COVID-19, animalele opreau persoane aparent perfect sănătoase, care nu prezentau absolut niciun simptom care să indice infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Indivizii care nu au trecut de nasurile sensibile ale acestora, au fost apoi supuşi unui alt test rapid clasic, dar absolut toţi au avut un rezultat negativ.

Câteva zile mai târziu însă, persoanele aparent negative, care nu reprezentau la prima vedere niciun pericol pentru ceilalţi, au început să prezinte simptome specifice bolii.

Se ştie că nasul patrupezilor este cu până la 50 de ori mai sensibil decât cel al oamenilor şi poate detecta mirosuri imperceptibile pentru noi.

Studiile susţin că aceşti câini antrenaţi sunt mai utili în detectarea bolnavilor de COVID-19, chiar şi decât testele PCR.

Mirosuri imperceptibile care anunţă prezenţa bolii

Explicaţia constă în faptul că, persoanele bolnave secretă anumite substanţe imperceptibile, pe care câinii dresaţi le pot detecta instantaneu, iar în cazul identificării bolnavilor de COVID-19, se pare ca aceştia sunt mai eficienţi decât testele PCR disponibile.

Câinii pot percepe toate aceste transformări din corpul uman, înainte de apariţia unor simptome concrete. Mirosul secretat de corpul uman este influenţat de schimbări ale metabolismului şi se modifică la instalarea unei boli. Numeroase studii de acest fel au mai fost făcute şi pentru a depista formele timpurii de cancer şi par a fi eficiente şi în privinţa virusului SARS-CoV-2.

Deşi testele efectuate cu ajutorul câinilor au avut o rată foarte mare de succes, nu se ştie încă dacă această metodă va fi adoptată şi în alte locaţii sau de către alte instituţii, ca normă generală de testare.

câinii dresaţi COVID-19

Rată de succes de aproape 100%

La studiul efectuat pe aeroportul Helsinki din Finalda au luat parte 3 câini special dresaţi, care au avut o rată de succes de aproape 100% în identificarea persoanelor bolnave, dar aparent sănătoase, al căror test rapid efectuat pe loc a ieşit negativ.

Aceste teste PCR se folosesc în momentul de faţă pentru testare standard, însă cercetările recente au scos la iveală faptul că un astfel de test negativ se poate traduce într-un viitor rezultat pozitiv la doar o săptămână distanţă. Utilizate la scară largă în întreaga lume, noile date pun sub semnul întrebării acurateţea acestora în identificarea potenţialilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2.

În urma analizării rezultatelor obţinute, s-a constatat faptul că patrupezii special dresaţi ar putea fi de fapt cu până la 70% mai eficienţi decât un test rapid clasic.

Infecţiile sunt responsabile de schimbarea mirosului corpului uman, iar aceştia le pot identifica mai repede decât ar putea un test să o facă.

Se ştie cu siguranţă faptul că alte boli respiratorii provoacă modificări la nivelul mirosurile emanate de corp, iar aceste descoperiri arată faptul că şi COVID-19 se încadrează în acelaşi tipar. Metoda folosită în Finlanda ar putea revoluţiona felul în care se vor efectua testele de acum înainte, sunt de părere specialiştii.

Corpul uman îşi modifică mirosul bazat pe emiterea unor gaze, denumite compuşi organici volatili, care sunt emanate tot timpul, iar compoziţia acestora este determinată de reacţiile chimice care au loc în interiorul organismului. Dacă o persoană prezintă o infecţie sau se instalează în organism o boală, compoziţia acestor gaze se modifică, iar câinii, având un miros foarte sensibil, o pot identifica imediat.

Cum a decurs studiul

Subiecţii au fost rugaţi să tapoteze cu ajutorul unui şerveţel o porţiune de piele, care a fost trimis apoi la „verificat”, alături de alte şerveţele cu mirosuri specifice ale infecţiei cu SARS-CoV-2.

Dacă reacţia câinilor a constat în a încerca să îşi apropie cât mai mult nasul de şervel sau să latre la el, înseamnă că aceştia au indentificat un miros specific bolii, pe care au fost antrenaţi să îl descopere.

Concluzii

Câinii dresaţi special să detecteze mirosuri sunt deja obişnuiţi cu depistarea altor boli, precum cancer, epilepsie sau Parkinson, dar experinţii sunt de părere că aceştia pot fi de un real ajutor şi în cazul COVID-19.

Antrenamentul lor necesită însă timp şi este destul de costisitor, existând şi riscul ca aceştia să identifice şi pacienţi care s-au recuperat în urma infecţiei.

Dacă vor fi aprobaţi, este posibil ca patrupezii să fie amplasaţi în aeroporturi, unde vor scana aproximativ 250 de persoane pe oră, detectându-i rapid pe cei care nu prezintă încă simptome.

Câinii pot deveni o soluţie eficientă pentru spaţiile aglomerate şi tranzitate zilnic, iar Emiratele Arabe Unite au introdus deja această metodă de testare pentru călătorii care intră în ţară.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.