Revista care te menține sănătos

Coronavirus

A fost aprobat serul Johnson&Johnson, cel de-al patrulea vaccin împotriva COVID-19

Mădălina Cristea; sursă: europa.eu, nytimes.com
25 martie 2021
Share
A fost aprobat serul Johnson&Johnson, cel de-al patrulea vaccin împotriva COVID-19

Comisia Europeană a aprobat cel de-al patrulea vaccin sigur și eficace împotriva COVID-19. Serul a fost realizat în laboratoarele americane Janssen ale companiei Johnson&Johnson şi se va administra într-o singură doză. Autorizaţia a fost acordată de Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) în urma unei evaluări aprofundate a siguranței, eficacității și calității vaccinului.

„Vaccinul Janssen este al patrulea vaccin autorizat din portofoliul UE și ne va ajuta să consolidăm campania de vaccinare în al doilea trimestru al anului 2021. Acesta necesită o doză unică, ceea ce ne aduce cu încă un pas mai aproape de atingerea obiectivului nostru colectiv de a vaccina 70% din populația adultă până la sfârșitul verii”, a declarat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul unui comunicat de presă.

Vaccinul Johnson&Johnson este destinat persoanelor peste 18 ani. El poate fi depozitat în frigidere obişnuite, timp de până la trei luni. Cel mai mare avantaj al acestui ser constă în faptul că este administrat într-o singură doză. Spre deosebire de vaccinurile pe bază de ARN, el are la bază un adenovirus care transmite „instrucțiuni” din partea virusului SARS-CoV-2. Mai exact, este vorba despre introducerea în organism a unui virus inofensiv care le va permite celulelor să producă proteina specifică coronavirusului. Sistemul imunitar al persoanei vaccinate va recunoaște că această proteină nu ar trebui să se afle în organism și va reacționa prin mijloace de apărare naturale împotriva infecției COVID-19. 

Efecte adverse şi eficacitate

După efectuarea a peste 40.000 de studii clinice, vaccinul Johnson&Johnson a demonstrat o eficacitate de aproximativ 66% în prevenirea îmbolnăvirii. Efectele secundare ale administrării acestui ser au fost, de cele mai multe ori, ușoare sau moderate și au dispărut la câteva zile după vaccinare. Cele mai întâlnite reacţii adverse au fost: durere la locul injectării, dureri de cap, durere musculară, oboseală şi stări de greaţă.

Ce ştim despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19

Aprobarea vaccinului îi permite companiei americane Johnson&Johnson să introducă 200 de milioane de doze ale serului pe piaţa europeană, cu posibilitatea de a suplimenta stocul. Reprezentanţii acesteia anunţă că, până la finalul anului, ar putea produce un miliard de doze, la un preț de 10 dolari bucata. Cu toate acestea, prima livrare pe teritoriul Uniunii Europene nu va sosi mai devreme de luna aprilie.

Comisia Europeană a autorizat, până în prezent, introducerea pe piaţa condiţionată a patru vaccinuri împotriva COVID-19: Moderna, AstraZeneca, Pfizer/ BioNTech şi Johnson&Johnson. Încă trei vaccinuri, Novavax, CureVac și Sputnik V, sunt în curs de evaluare şi aşteaptă recomandări ştiinţifice din partea EMA, pas preliminar care ar putea duce la aprobarea lor.

Până momentul de faţă s-au vaccinat doar 6,5% dintre cei 450 de milioane de locuitori ai Uniunii Europene.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.