Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Ce ştim despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19

Mădălina Cristea; surse: healthline.com, gov.ro
10 martie 2021
Share
Ce ştim despre reacţiile adverse ale vaccinului anti-COVID-19

Ne aflăm în plină campanie de vaccinare anti-COVID-19, iar tema „reacţii adverse post-vaccinare” este una de actualitate. Iată care este situaţia.

În decembrie 2020, Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a aprobat vaccinul împotriva COVID-19 dezvoltat de BioNTech și Pfizer. La începutul anului, EMA a aprobat vaccinul creat de Moderna. În luna februarie, a urmat aprobarea vaccinului AstraZeneca. Al patrulea vaccin, Johnson & Johnson, de data aceasta cu injecţie unică, ar putea fi aprobat, în curând, în Uniunea Europeană. Până în prezent, vaccinurile deja aprobate par să aibă, în mare parte, efecte secundare ușoare care pot fi tratate cu medicamente fără prescripție medicală. În cazuri rare, au fost raportate reacţii alergice severe care au fost tratate cu succes.

Cel mai frecvent efect secundar raportat după vaccinare este durerea la locul injectării. De asemenea, după vaccinare, unii oameni au dezvoltat simptome de scurtă durată asemănătoare gripei, precum oboseală, dureri de cap, febră, stări de greaţă, frisoare şi dureri musculare. În unele cazuri, s-au raportat ganglioni limfatici umflaţi. Aceştia se prezintă sub o formă asemănătoare nodulilor, în zona axilei, aspect care îngrijorează femeile din pricina unei aparente similitudini cu unul dintre simptomele cancerului de sân.

Întrebări şi răspunsuri despre siguranţa vaccinului anti-COVID-19, vaccin ARN mesager

Reacţii adverse post-vaccinare anti-COVID-19, România

Potrivit datelor furnizate de președintele Comitetului național de coordonare a activităților privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2, Valeriu Gheorghiță, în cadrul unei conferinţe de presă, au fost raportate, la nivel național, până la data de 1 martie, 5.458 de reacții adverse post-vaccinale în urma administrării a 77.812 doze Moderna şi 139.890 doze AstraZeneca. Până în prezent, a fost identificat un singur caz de anafilaxie, la data de 21 februarie, în privinţa căruia personalul medical a acţionat cu succes.

Reacțiile raportate sunt clasificate ca fiind comune și minore. În 54% dintre cazuri s-a resimţit durere la locul de administrării, tumefacție, erupție cutanată, stare de oboseală, febră și frisoane. În 36% dintre cauzurile de reacţii adverse au fost raportate dureri musculare sau dureri articulare. În 35% dintre situații, cefalee, iar în 13% dintre cazuri, reacții digestive şi gastrointestinale.

Anafilaxia este o reacţie alergică severă care poate rezulta din vaccinări. Nu este întâlnită, în mod particular, doar în cazul vaccinării împotriva COVID-19. Spre exemplu, o dată la administrarea a 1.3 milioane de doze de vaccin antigripal se declanşează un şoc anafilactic.

Amprenta COVID-19 pe creier sub lupă. Concluzii ştiinţifice

Reacţii adverse post-vaccinare anti-COVID-19, SUA

Statistici mai ample în acest sens au fost furnizate, la începutul anului, de reprezentanţii Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din SUA. Potrivit raportului, au fost semnalate 21 de cazuri de anafilaxie asociate vaccinului Pfizer. Dintre acestea, 17 s-au manifestat în cazul unor oameni cu un istoric lung de alergii. De asemenea, au fost identificate 29 de cazuri de anafilaxie în rândul persoanelor vaccinate cu dozele Moderna. Nu a fost raportat niciun deces asociat cu anafilaxia provocată de unul dintre vaccinurile anti-COVID-19.

Nu în ultimul rând, vaccinarea „merge mână în mână“ cu respectarea măsurilor de siguranţă. Cel puţin deocamdată.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.