Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Vitamina D, zincul și seleniul ar putea crește răspunsul imunitar în lupta anti-COVID-19

Mircea Doaga; Sursa: telegraph.co.uk
10 decembrie 2020
Share
Vitamina D, zincul și seleniul ar putea crește răspunsul imunitar în lupta anti-COVID-19

Elementele nutritive cheie existente în multe dintre alimentele pe care le consumăm în fiecare zi ar putea contribui la creșterea capacității organismului în lupta anti-COVID-19, ba chiar ar îmbunătăți răspunsul în cazul vaccinurilor împotriva coronavirusului.

Mai multe studii care au avut drept subiect pacienți bolnavi de COVID-19, dar și cercetări asupra altor forme de infecții virale sugerează că zincul, seleniul, vitamina D și probioticele, substanțe nutritive care întăresc sistemul imunitar pot reduce severitatea simptomelor în cazul infecțiilor cu noul coronavirus, contribuind inclusiv la scăderea ratei de internare în secțiile de terapie intensivă și la reducerea ratei mortalității.

Importanța nutriției și rolul acesteia în lupta anti-COVID-19 au reprezentat subiectul principal al unei conferințe virtuale desfășurate recent și organizată de British Nutrition Foundation, la care au participat zeci de oameni de știință și specialiști în domeniu.

Deși mai trebuie aprofundate, primele rezultate ale cercetărilor privind nutriția au reliefat aspecte extrem de interesante. De exemplu, potrivit unor studii ale cercetătorilor germani, pacienții care au supraviețuit COVID-19 au avut niveluri mai ridicate de seleniu în organism, comparativ cu cei care au decedat din cauza infectării cu SARS-CoV-2.

La rândul său, un studiu italian a constatat că probioticele au redus din severitatea simptomelor provocate de COVID-19, tot acestea contribuind și la scăderea ratei mortalității. De asemenea, un studiu spaniol a evidențiat faptul că nivelurile sănătoase de zinc din organism sunt legate de rate de supraviețuire mai mari în fața formelor severe de COVID-19. În plus, o altă cercetare a constatat că 82,2% dintre pacienții spitalizați cu coronavirus aveau deficiență de vitamina D.

Surse de seleniu, zinc și vitamina D

Elementele nutritive care au făcut obiectul studiilor citate se găsesc în alimente pe care le consumăm zi de zi. De exemplu, seleniul este un nutrient prezent în carnea de curcan, în sardine, ouă, nuci de Brazilia, ficat și rinichi. Nucile obișnuite, codul și cerealele integrale conțin, de asemenea, seleniu.

Zincul este un mineral prezent în carne, mai ales în carnea de păsări de curte, dar și în brânză, crustacee și semințe. Carnea de vită, spanacul și lactatele sunt, de asemenea, surse de zinc. Pentru asigurarea unui mediu bacterial sănătos la nivel intestinal, este indicat consumul regulat de fructe și legume, care poate fi completat cu probiotice.

Deși alimentele nu reprezintă cea mai eficientă metodă de a obține întreaga cantitate de vitamina D necesară organismului, sursele bogate în această vitamină sunt: lactatele, ficatul, gălbenușul, peștele (hering, macrou, somon, sardine, ton), uleiul de pește, sucul de portocale. Evident, sursa principală de vitamina D estre expunerea la soare, dar, în sezonul rece, specialiștii spun că se poate apela la suplimentele cu vitamina D – 1.000 de UI (unităţi internaţionale) pe zi.

nutrienti, COVID-19, coronavirus, seleniu, zinc, vitamina d, probiotice, suplimente vitamina d, dieta anti-COVID,

Organism mai rezistent în caz de infectare

„Nutriția este foarte importantă, dar nu atât pentru creșterea nivelului de protecție împotriva infectării cu COVID-19, ci mai degrabă pentru creșterea toleranței organismului față ​​de această boală”, explică Mike Gleeson, profesor emerit de biochimie la Universitatea Loughborough din Marea Britanie. „Toleranța înseamnă o scădere a puterii infecției atunci contractezi virusul, astfel încât să ai simptome mai puțin severe și să îți revii mai repede. Acesta este rolul posibil al nutriției. Vorbim despre compuși care pot optimiza răspunsul imun sau pot declanșa acțiuni antiinflamatorii sau antioxidante benefice”, a precizat acesta. De altfel, profesorul Gleeson a atras atenția că nimic din ceea ce mâncăm nu poate opri infectarea cu SARS-CoV-2. „Acest virus este atât de contagios încât va trece de barierele noastre imunitare. Dar un sistem imunitar puternic vă va ajuta în mod cert să luptați mai eficient cu virusul”, a declarat acesta.

Prof. Gleeson a explicat și cum acționează acești nutrienți în lupta cu virusurile: infecția va fi mai puțin severă dacă există un nivel optim de seleniu în organism, zincul ajută la prevenirea proliferării virusurilor, iar vitamina D joacă un rol-cheie în imunitatea generală. „Știm din studiile referitoare la răceala obișnuită că, având un nivel scăzut de vitamina D, este mai probabil să contractați o infecție virală”, spune profesorul Gleeson.

Ajutor pentru vaccinul anti-COVID-19

Pe de altă parte, potrivit specialiștilor, un nivel optim de seleniu și vitamina D în organism ajută nu doar în lupta cu coronavirusul, dar și în răspunsul organismului la vaccinul anti-COVID. „Știm că, în cazul vaccinului împotriva virusului gripal, seleniul și vitamina D sunt legate de răspunsuri mai puternice ale anticorpilor la vaccinare. Deci, are sens să creștem nivelul acestor elemente din organism și să fim pregătiți pentru momentul în care vom avea cu toții șansa de a beneficia de vaccinul anti-COVID-19”, a explicat prof. Gleeson.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.