Revista care te menține sănătos

Coronavirus

Primele teste arată că vaccinul împotriva coronavirusului este sigur şi eficient

Alin Claudiu Popescu; surse: nejm.org, time.com; sursă foto: forbes.com;
9 noiembrie 2020
Share
Primele teste arată că vaccinul împotriva coronavirusului este sigur şi eficient

Rezultate încurajatoare ale vaccinului mRNA-1273 împotriva SARS-CoV-2, virusul ce duce la COVID-19, în urma primelor teste efectuate pe oameni. Compania Moderna Therapeutics, cea care a produs vaccinul, anunţă că nu au existat reacții adverse grave asociate cu vaccinul, la niciun nivel de dozare, şi că toţi participanţii au dezvoltat anticorpi la SARS-CoV-2.

Cele 45 de persoane participante la studiu au între 18 şi 55 de ani, iar testele au avut loc la Kaiser Permanente Washington Health Research Institute, Seattle, SUA, şi la Universitatea Emory, Atlanta, SUA. Primul participant, Jennifer Haller (foto), a fost vaccinat pe 16 mai 2020.

SARS-CoV-2, coronavirus vaccin, vaccin COVID-19, vaccin Moderna,

Sunt necesare două doze de vaccin, la distanţă de 28 de zile

Participanţii la studiu au fost împărţiţi în trei grupe şi au primit câte două doze de vaccin, la distanţă de 28 de zile. Primul grup a primit 25 μg (micrograme) de mRNA-1273, al doilea 100 μg şi al treilea, 250 μg. Jumătate dintre participanţi au resimţit efecte adverse, însă minore, precum oboseală, dureri de cap, frisoane sau dureri locale în locul în care a fost făcut vaccinul. Partea bună este că, în procent de 100%, organismele participanţilor au produs anticorpi împotriva coronavirusului.

Testele ulterioare au arătat că acești anticorpi neutralizează virusul la fel de eficient ca anticorpii prelevaţi de la persoane care au fost infectate în mod natural cu SARS-CoV-2 și recuperate. Răspunsul cel mai bun a fost după a doua doză de vaccin.

„Credem că sunt necesare două doze mRNA-1273, ceea ce este de așteptat în cazul acestui tip de vaccin, împotriva unui virus care nu a fost prezent până acum la populație. Sistemul imunitar trebuie să fie pregătit prin prima doză, pentru a răspunde mai puternic la a doua”, a declarat dr. Lisa Jackson, coordonatorul studiului, publicat în The New England Journal of Medicine.

Aceasta a fost prima fază a studiului. În faza a doua, vaccinul va fi testat pe 300 de persoane. De asemenea, Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA (FDA) a autorizat deja faza a treia, ce va implica aproximativ 30.000 de subiecţi umani.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.