Revista care te menține sănătos

Vitamine și minerale

Vitamine şi minerale ce ameliorează simptomele afecţiunilor respiratorii

Dr. Paula Bejenaru, medic specialist ORL, doctorand UMF „Carol Davila”, Sanador, Bucureşti, [email protected]
21 octombrie 2021
Share
Vitamine şi minerale ce ameliorează simptomele afecţiunilor respiratorii

Rinitele, rinosinuzitele şi boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC), cu multiplele lor subtipuri, reprezintă tulburările des incriminate în afectarea stării de bine personale. Numeroase cercetări au arătat că suplimentele nutritive pe bază de vitamine, minerale etc. pot ameliora simptomele, uşura gestionarea bolii sau scădea prevalenţa. Dar pentru a vă bucura de beneficiile lor, trebuie să vă sfătuiţi cu specialistul.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina C 1000 mg plus Zinc de la Naturalis, recomandată pentru îmbunătăţirea imunităţii, protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.

BPOC este un termen colectiv pentru o multitudine de afectări cronice precum bronşită, astmul persistent sau emfizemul pulmonar. Deoarece schema de tratament este pe termen lung, cercetările clinice şi analizele sistematice au demonstrat că există anumite suplimente care pot ameliora simptomatologia într-un control mai bun al bolii. Rolul nutriţiei este indiscutabil în orice boală, mai ales în cele respiratorii, unde din cauza efortului respirator poate fi necesar un surplus de până la 430-720 de calorii pe zi. Malnutriţia este frecventă în rândul acestor pacienţi, cu interferenţă în prognosticul pe termen lung. În momentul de faţă, nu există un tratament curativ pentru BPOC. Societatea Americană de Pneumologie recomandă o dietă bogată în grăsimi, dar săracă în carbohidraţi pentru pacienţii cu afectare respiratorie.

Vitamine utile persoanelor cu BPOC

Vitamina D a fost intens studiată pentru implicaţiile asupra sistemului imunitar. Astfel, a fost sugerat că persoanele care au BPOC asociază un nivel scăzut de vitamina D, iar suplimentarea ei poate fi de folos într-o mai bună funcţionare a plămânilor. Aceste suplimente pot proteja şi împotriva acutizărilor moderate sau severe. În urma cercetărilor, s-a demonstrat că un nivel scăzut de vitamina C în organism este în conexiune cu creşterea dificultăţii respiratorii, dezvoltarea mucusului şi a wheezing-ului (respiraţie şuierătoare). De asemenea, o utilizare pe termen lung a vitaminei E, prin rolurile sale multiple antioxidante şi regenerative în organism, poate fi de folos în prevenirea BPOC şi în scăderea episoadelor de acutizare în boala stabilă. Ipoteza că un aport crescut de vitamina A asociază o scădere de 52% a riscului de BPOC a fost demonstrată în urma unui studiu sistematic din 2010.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Multivitamine şi Minerale Naturalis, un mix de 17 vitamine şi minerale esenţiale pentru buna funcţionare a organismului.

BPOC, suplimente, vitamina D, vitamina C, vitamine,

Atenţie la minerale!

Magneziul susţine o bună funcţionare pulmonară, însă anumite medicamente din schema terapeutică a BPOC pot interveni în absorbţia acestuia. De asemenea, acesta poate cauza efecte secundare. Funcţia pulmonară poate fi susţinută şi de calciu, iar tratamentul bolilor pulmonare poate asocia pierderi ale acestui mineral. Un aport crescut de acizi graşi de tipul Omega-3 poate reduce inflamaţia pacienţilor cu BPOC. Asocierea unei diete alimentare bogată în fibre poate prezenta un risc scăzut de dezvoltare a BPOC.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Vitamina D3 2000 UI, de la Naturalis, vitamină esenţială pentru menţinerea sănătăţii oaselor şi dinţilor, dar şi pentru buna funcţionare a sistemului imunitar.

Rinosinuzita şi nutrienţi utili

Rinosinuzita cronică este o patologie cu substrat inflamator ce poate asocia sau nu modificări ale mucoasei din nas – dezvoltarea de polipi nazali. Ca în orice patologie cronică, a fost intens studiată implicarea suplimentelor nutritive în ameliorarea simptomelor sau prevenirea agravării. Un nivel scăzut al vitaminei D poate asocia un risc de 33% mai mare de a dezvolta rinosinuzită acută. În plus, studii recente au demonstrat că un nivel scăzut de vitamina D la pacienţii cu rinosinuzită cronică cu polipi nazali poate implica o relaţie de cauzalitate. Utilizarea suplimentelor pe bază de Omega-3, în combinaţie cu formule cu multivitamine şi minerale, printre care şi seleniu, au asociat în unele studii o scădere a episoadelor de rinosinuzite la copii.

vitamine

Ajutor suplimentar în rinitele alergice

Vitamina E este un antioxidant puternic, cu un rol în calmarea sistemului imunitar implicat în reacţiile alergice. Prin acest efect imunologic ajută la ameliorarea simptomelor în rinită, având rol protector în rândul adulţilor cu „febra fânului”. Vitaminele A şi D prezintă rol antiinflamator natural asupra mucoaselor respiratorii, pe când vitamina C reduce inflamaţia şi răspunsul alergic. Din punct de vedere nutriţional, sunt studii care afirmă că utilizarea uleiului de peşte (cu rol în menţinerea hidratării epiteliului respirator), în combinaţie cu suplimentarea cu vitamina D, complex de vitamine B şi tratament cu antihistaminic şi spray nazal cu antiinflamator poate oferi o îmbunatăţire a ameliorării simptomelor şi scăderea frecvenţei reactivărilor. Totuşi, studiile sunt în derulare în ceea ce priveşte dovedirea eficacităţii utilizării vitaminei C sau a vitaminei D.

vitamine

Ce minerale ne ajută

Un studiu din Japonia asupra felului în care alimentaţia este implicată în influenţarea rinitei alergice a concluzionat că un aport alimentar crescut în alge de mare, calciu, magneziu şi fosfor poate fi asociat cu o scădere a prevalenţei (numărul de cazuri într-o anumită populaţie). Deficitul de zinc a fost asociat frecvent cu alergiile, chiar şi cu dermatita atopică şi astmul. Acesta poate contribui la o bună funcţionare a sistemului imunitar, la sinteza proteinelor în corp, la vindecarea rănilor şi la o ameliorare a simptomelor alergiilor. Tot în rinita alergică, o posibilă asociere benefică a efectelor o prezintă suplimentarea tratamentului şi a alimentaţiei cu beta-glucan (un antiinflamator ce se poate găsi în ovăz), lactobacili, resveratrol, turmeric.

Dureri în piept, respiraţie dificilă? De vină poate fi inflamaţia plămânilor

Sfatul specialistului

Prin caracterul cronic şi progresiv, BPOC necesită o monitorizare regulată, tratamentul fiind suport în uşurarea simptomelor. Complicaţii serioase pot fi evitate prin vaccinarea regulată împotriva virusurilor respiratorii sezoniere. Vizita la medic trebuie realizată la intervale bine delimitate, mai ales când simptomele nu mai pot fi ţinute sub control cu tratamentul actual. Utilizarea suplimentelor pe bază de vitamine, minerale etc. trebuie să fie discutată cu specialistul.

Atenţie! Interacţiunile mineralelor cu anumite medicamente sau prin efectele adverse cauzate de o dozare greşită impun o administrare în urma recomandărilor specialistului.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.