
Febra, frisoane, tuse si dureri in piept… Daca prezentati astfel de simptome consultati urgent medicul specialist: poate fi vorba de pleurezie.
Pleurezia reprezinta inflamarea pleurei (acea membrana subtire care acopera plamanii si imbraca cutia toracica). Pleura are doua foite, cea exterioara imbraca cutia toracica, iar cea interna (numita si pleura viscerala) acopera plamanii. Spatiul ingust dintre cele doua foite contine o cantitate de lichid cu rol de lubrifiere. Cand pleura se inflameaza, cele doua foite se freaca una de cealalta provocand dureri in piept, asa numita durere pleurala.
Riscul de a dezvolta complicatii ale pleureziei creste odata cu varsta si mai ales daca aveti si alte probleme medicale cum ar fi boli cardiace, emfizem, bronsita cronica sau diabet.
DURERI TORACICE SI DIFICULTATI RESPIRATORII
Cel mai important si cel mai frecvent simptom al acestei afectiuni il constituie durerea toracica, de obicei cu un debut brusc, si dificultatea de a respira (dispnee). Aceasta durere este prezenta continuu, dar se poate agrava in timpul respiratiei si cand tusiti, poate iradia in umar sau la nivelul abdomenului. Durerea poate fi sub forma unei senzatii de arsura sau disconfort.
Atunci cand cauza e o infectie virala, pot aparea si simptome precum febra, durere de cap, durere musculara.
Inflamarea pleurei poate provoca uneori acumularea de lichid in cavitatea pleurala (sindromul lichidian pleural), afectiune manifestata prin febra, durere toracica si tuse seaca si care in foarte multe cazuri poate fi asociata si cu alte afectiuni precum insuficienta cardiaca sau afectiuni ale ficatului sau rinichilor.
Alte simptome ale acestei afectiuni sunt lipsa poftei de mancare, scaderea in greutate, insuficienta respiratorie, o tuse sacaitoare care poate fi uscata sau productiva, uneori se poate expectora si sange.
CAUZELE PLEUREZIEI
Printre cauzele acestei afectiuni se numara infectiile virale aparute la nivelul aparatului respirator inferior, poliartrita reumatoida, pancreatita, lupusul sau poate fi chiar o complicatie a unei operatii pe cord.
Pleurezia poate fi cauzata de infectii, rani sau tumori sau poate fi o complicatie a unor boli precum pneumonia, tuberculoza sau abcesul pulmonar. In unele cazuri, pleurezia are drept cauze afectiuni ale tractului gastrointestinal, in special ale ficatului si pancreasului, care pot inflama diafragma si pleura care o protejeaza.
Exista si cazuri cand apare in mod spontan, fara sa fie vorba de o problema de sanatate anterioara.
METODE DE DIAGNOSTICARE
Intrucat semnele acestei afectiuni sunt multiple, este nevoie de un examen fizic complet, o radiografie toracica pentru a fi examinate cat mai bine aceste semne si o serie de alte teste pentru a inlatura alte posibile cauze.
Medicul, prin simpla ascultare cu stetoscopul, poate identifica alte afectiuni ale plamanilor precum astm, emfizem sau pneumonie sau unele afectiuni sau malformatii cardiace. O radiografie, o electrocardiograma si unele analize de laborator sunt de asemenea necesare pentru o identificare corecta a bolii.
In cazul in care medicul suspecteaza o boala autoimuna, cum ar fi lupus sau artrita reumatoida, sunt necesare analize suplimentare.
Daca este insa vorba de sindromul lichidian pleural, se ia, folosind un ac, o proba de lichid din cavitatea pleurala si se trimite spre analiza la laborator.
Preventie: Pleurezia are drept cauza principala infectiile, care nu pot fi evitate. Dar pot fi evitate durerile puternice printr-o diagnosticare precoce si un tratament cu antiinflamatoare.
TRATAMENT
Tratamentul se stabileste in functie de cauza care a determinat boala: Daca e vorba de o infectie bacteriana, medicul indica un tratament cu antibiotice.
Simptomele bolii pot fi ameliorate prin repaus, odihna, uneori fiind indicata purtarea unui bandaj adeziv in jurul pieptului.
In cazuri de durere pleurala, se poate administra aspirina, ibuprofen sau un altfel de tratament antiinflamator nesteroidian (AINS). Daca este prezenta o durere severa este nevoie de un tratament al tusei sau durerii prezente.
Calmantele pot fi de un real ajutor in cazul tusei care provoaca durere. De asemenea, medicatia antiinflamatorie sau chiar medicamentele pe baza de cortizon sunt foarte eficiente in ameliorarea inflamatiei si durerii.
In cazul sindromului lichidian pleural, trebuie eliminat lichidul folosind un tub care se introduce prin zona toracica.
Exista unele masuri pe care le puteti lua si acasa pentru a ameliora simptomele acestei afectiuni, in special durerea care de multe ori poate fi foarte puternica. Ibuprofenul sau aspirina pot ameliora durerea si inflamatia. O buna metoda ar fi sa stati culcati pe partea unde simtiti durerea si sa limitati efortul fizic.
Consultant: Ileana Dediu,
Medic pneumofiziolog
Institutul de Pneumofiziologie M. Nasta
buna ma numesc valeriu si asi vrea un sfat cat mai urgen .am fost diagnosticat un urma cu 10 ani cu pancreatita cronica si de aproximativ o saptamana am dureri in piept cu tot cu coaste le din lateral ce ma sfatuiti sa fac .mai ales dimineata am dureri mai intese cand ma trezesc poate sa fie de vina pancreatota si pseudochistul pancreatic pe care al am din aceias data la care am fost diagnosticat cu pancreatita cronica ? de fapt am fost operat de pancreatita acuta un urma unei lovituri puternice in stomac primita la varta de 15 ani dupa care am ramas cu pancreatita cronica urmata de pseudochist pancreatic ma puteti ajuta cu un sfat va si fii foarte recunoscator .
Buna ziua,
Avand in vedere ca pancreatita este o afectiune extrem de serioasa care daca nu este tratata cum trebuie poate pune viata in pericol va sfatuiesc sa mergeti la medic periodic pentru a va face analize si pentru a face o ecografie. In ceea ce priveste durerea din piept, dupa felul in care o descrieti nu pare a fi legata de pancreas insa nu este exclus ca acesta sa fie de vina. Cu alte cuvinte mergeti la medic pentru a elucida cauza durerii si pentru a face un control amanuntit. Patologia pancreatica presupune control anual ( uneori chiar mai des) cu analize de sange si monitorizare ecografica.
Dr. Alin Popescu
Buna ziua,
Am si eu o problema, de ceva timp cand alerg, dupa vreo 10 minute incepe sa ma doara in zona toracica, durerea accentundu-se mai ales atunci cand inspir. Iar daca ma opresc din alergat dupa cateva minute durerea se opreste. Mentionez ca durerea nu apare la orice efort fizic fie el si mai intens ci doar la alergare probabil din cauza agitatiei, topaielilor…
Multumesc!
Buna ziua,
Avand in vedere simptomele descrise de dumneavoastra cred ca ar fi bine sa va vada un medic. N ar fi rau sa faceti o radiografie cord-pulmon si o electrocardiograma pentru a exclude eventuale afectiuni cardio-pulmonare. In alta ordine de idei este de preferat sa nu va mai fortati organismul, efortul fizic trebuind sa fie moderat in limita gradului de antrenament. In cazul in care apare durere este bine sa va orptiti.
Dr. Alin Popescu
Oare care sunt sansele ca dupa 5 ani sa imi spui si mie ce ai facut pana la urma cu problema aia ?
buna ma numesc ionela si sas vrea un sfat de citeva luni simt o durere in torace mai mult in partea din spate un fel de arsura fara nici un fel de tuse despre ce ar putea fi vorba ?daca-mi puteti da un sfat as fi foarte recunoscatoare.
Buna ziua,
Durerea dumneavoastra ar putea fi data fie de o problema a coloanei vertebrale fie datorita unei afectiuni pulmonare (chiar daca spuneti ca nu a fost tuse). Va sfatuiesc sa demarati investigarea cauzei acestei dureri prin efectuarea unei radiografii de torace (fata si plaman). In acest fel se vor putea vedea plamanii (si daca exista procese patologice la nivelul lor) cat si coloana cervico-toraco-lombara (curburile acesteia si posibilele tasari vertebrale care ar explica durerea de care mentionati).
Dr. Alin Popescu
buna ma numesc claudiu si am 34 de ani si de mai bine de o luna am o durere toracica pe partea stanga cu tuse uscata,am facut o prima radiografie care nu a evidentiat nimic dar durerea a continuat am fost din nou la pneumolog care mi a facut o alta radiografie la o luna distanta si tot nimic mi a zis ca durerile pot fi de la coloana sau de colonul iritabil de care sufar de mai bine de 2 ani,am fost la un neurolog care mi a zis ca durerile nu vin de la coloana sa baza pe un rmn facut la coloana acum 2 ani de zile si care mi a zis sa fac o tomografie la plamani,am facuto si pe aceaea si nimic am fost la pneumolog din nou unde mi a facut si o spirografie care a iesit buna dar durerea si tusea continua,am fost si la urgenta unde mi au facut o noua radiografie si nimic mi au zis ca la plamani nu am nimic dar tusea continua si uneori ma infund si ma doare in spate pe partea stanga analize de sange au iesit bune le am repetat foarte des in ultimi doi ani datorita colonului iritabil ,am mai facut o colonscopie o endoscopie unde mi au zis ca am o gastrita dar nu poate fi sursa dureri mele ce imi recomandati .am incercat cu ceai de ceapa si nuca nimic .
Buna ziua,
Va recomand sa mergeti la un consult ORL pentru a vedea daca toata simtomatologia dumneavoastra (tusea seaca) este data de o posibila afectare a cailor respiratorii superioare.
Dr. Alin Popescu
Buna seara…de o saptamana ma confrunt cu o problema pe care pana in prezent nu am m-au avut-o niciodata…simt o intepatura in zona pieptului si a spatelui (mai exact in zona plamanilor)durerea/intepatura…nu stiu exact cum sa o denumesc…tine cam o ora de cand incepe…insa nu in fiecare zi..poate o data la doua zile..tin sa specific sa am 19 ani..sunt fumatoare..nu stiu daca asta are vreo importanta..dar tineam sa specific..si sunt ingrijorata de posibilele cauze…va rog sa imi raspunde-ti la mesaj…multumesc anticipat!o seara placuta!
Buna seara,
Este bine ca ai mentionat fumatul , cu atat mai mult cu cat fumatul este un factor de risc pentru numeroase afectiuni (indiferent de varsta). Iti recomand sa mergi al medic pentru efectuarea unei elecrocardiograme si a unei radiografi de plamani pentru a exclude o posibila boala de plamani sau de inima. Si nu in ultimul rand renunta la fumat!
Dr. Alin Popescu
Va multumesc frumos.Am sa va urmez sfatul.
buna seara…de o luna si jumatate ma confrunt cu pleurezie.am facut 4 punctii si dupa fiecare punctie mi s-a trimis lichidul la control.Nu am tbc si nici lichidul nu e cu puroi.mentionez ca am stat internata 3 saptamani.intrebarea mea este….ce pot sa fac sa nu mai mi se faca lichid acolo?astept niste sfaturi referitoare la boala si sa-mi spuneti cam cat timp trebuie sa astept ca sa ma vindec complect.multumesc anticipat
Buna ziua,
Pleurezia nu este o boala in adevaratul sens al cuvantului ci o consecinta a altor afectiuni. In general la persoanele tinere fara alte probleme de sanatate aparitia de lichid in pleura se datoreaza infectiilor bacteriene sau virale. Cu alte cuvinte o banala pneumonie poate duce la aparitia pleureziei. Aceasta acumulare de lichid in pleura secundar unei pneumonii nu se resoarbe imediat fiind nevoie de cateva saptamani bune pentru vindecarea completa. In cazul varstnicilor pleurezia poate aparea in contextul unei decompensari cardiace (edem pulmonar cardiogen, insuficiensa cardiaca decompensata sau chiar trombembolism pulmonar). Fac aceste precizari legate de varsta si aparitia pleureziei deoarece nu ati precizat ce varsta aveti si daca mai exista si alte comorbiditati. Nu trebuie omis faptul ca mai exista cateva cauze de pleurezie ( cauze rare) si anume bolile autoimune ca poliartrita reumatoida si lupusul.
Dr. Alin Popescu
multumesc pt raspuns.da sunt tanara si in acest an am avut pneumonie si dupa o luna pleurezie.iar dp cateva luni iar am facut pleurezie….deci am racit de 3 ori intr-un an la plamani(o pneumonie si 2 pleurezii) de aceea sunt umpic speriata…imi este frica sa nu-mi revina din nou…acum nu m-ai am lichid doar imi este inflamata pleura…dar as vrea sa stiu ce am voie sa fac si ce nu….in concediu unde m-as putea duce pt refacerea plamanului sau ce tratament de refacere sau de intarire pot sa fac.
Buna seara,
Nu spune nimeni sa nu mergeti in concediu insa ar fi bine sa evitati in aceasta perioada frigul si umezeala. Imbracati-va bine, respectati orele de masa, mancati multe fructe si legume si luati suplimente de vitamine si minerale si nu il ultimul rand dormiti 8 ore pe noapte. Odihna si un regim de viata echilibrat va vor ajuta sa va refaceti organismul si astfel veti putea trece peste aceasta problema pulmonara cu bine.
Dr. Alin Popescu
multumesc pt sfaturi.
Buna seara de vreo 2 luni ma confrunt cu o durere foarte mare in spate in ambele parti ale coloanei am fost la medic si mia dat niste antiinflamatoare dar degeaba durerea persista si parca pe zi ce trece devine mai puternica ce pot sa fac.multumesc foarte mult
Buna seara,
Avand in vedere cele relatate de dumneavoastra cred ca este indicata o radografie de coloana toraco lombara pentru a vedea astfel care este cauza acestor dureri (in cazul in care durerea este secundara unei patologii de coloana vertebrala). Aceasta radiografie da informatii si despre plamani lucru ce ajuta la punerea unui diagnostic corect.
Dr. Alin Popescu
sunt claudiu ,mentionez ca am facut si bronhoscopie care nu a evidentiat nimic decat putin mucos,am fost si la orl si nimic larigengele si faringele normale,ce credeti ca as mai putea incerca
Buna ziua,
Am avut si eu pleurezie acum 1 an si 6 luni, am urmat tratament medicamentos si am facut si gimnastica de recuperare aproximativ 2 luni. Dupa incheierea tratamentului medicul a spus ca plamanii sunt un stare normala si a mentionat sa nu fac plaja. Eu as vrea sa stiu daca pot face sport (aerobic, fitness , zumba etc ).
Buna ziua,
Cel mai bine va poate raspunde medicul pneumolog dupa o evaluare amanuntita (analize de sange si radiografie pulmonara, probe ventilatorii).
Dr. Alin Popescu