Revista care te menține sănătos

Afecțiuni respiratorii

Cum puteti tine sub control astmul in sezonul rece

Dr. Roxana Mateescu, medic specialist geriatrie și gerontologie, medicină estetică și anti-aging, [email protected]
21 septembrie 2022
Share
Cum puteti tine sub control astmul in sezonul rece

In cazul celor mai multe persoane, crizele de astm pot sa apara cu o frecventa mai mare in sezonul rece. Acest lucru se intampla din doua motive: petrecerea unui timp mai indelungat in casa si inhalarea aerului rece atunci cand iesiti afara.

In casa, exista numerosi factori care pot genera crizele de astm, precum mucegaiul, praful si parul de animale. Iata cum puteti tine sub control astmul in sezonul rece.

Rezervă online şi ridică din cea mai apropiată farmacie Catena Naturalis Bronhosuport – 7 plante + miere; sirop antitusiv, care susţine sănătatea şi buna funcţionare a sistemului respirator, protejează mucoasa bronşică şi ajută la obţinerea unui confort respirator.

Observati factorii declansatori din casa ai crizelor de astm

Atunci cand inhalati un lucru care poate declansa criza de astm, caile aeriene de la nivelul plamanilor se pot ingusta si ingreuna cu mucus. Din acest motiv, puteti avea simptome precum tuse, respiratie suieratoare si chiar dispnee (senzatia de „lipsa de aer”).

Cum facem fata alergiilor atunci cand avem astm

  • Limitati timpul petrecut alaturi de animale. Daca aveti in casa o pisica sau un caine, aveti mai multe sanse de a declansa crizele de astm. Incercati sa nu lasati animalele sa stea in dormitor, pentru a evita anumite riscuri.
  • Optati pentru lenjeria de pat antialergica. Acarienii care se gasesc cu precadere in salteaua de pat, perne si pilote pot fi tinuti la distanta cu usurinta. Asigurati-va ca acestea sunt antialergice si optati pentru lenjerie de pat confectionata din materiale cat mai naturale (bumbac, in).
  • Mentineti casa uscata si la o temperatura mai scazuta. Acarienii si mucegaiul nu se dezvolta propice atunci cand temperatura este mai scazuta si aerul uscat. Acestea prefera mediul cald si umed. Pentru a mentine aerul cat mai uscat in casa, este recomandat sa instalati o ventilatie in baie si, daca este cazul, sa reparati orice scurgeri de apa ale tevilor.

Evitati gripa si raceala

Gripa si raceala sunt mai frecvente pe timpul iernii si pot declansa crizele de astm. Puteti scadea riscul aparitiei gripei si racelii astfel:

  • Evitati contactul cu persoanele bolnave. Daca un membru al familiei sau un coleg are gripa, raceala sau alte afectiuni respiratorii, pastrati distanta.
  • Spalati-va pe maini. Spalatul pe maini in mod regulat, de mai multe ori pe zi, evita patrunderea virusurilor si a bacteriilor in corp atunci cand mancati sau atingeti gura, nasul ori ochii.
  • Faceti vaccinul antigripal. Vaccinul antigripal protejeaza impotriva gripei si a racelii si este recomandat in special batranilor si persoanelor cu afectiuni respiratorii.

Protejati-va de aerul rece

Inhalarea aerului rece poate declansa crizele de astm. Din acest motiv, este recomandat sa:

  • Va protejati fata. In timpul sezonului rece, este recomandat sa va acoperiti gura si nasul cu un fular sau o esarfa pentru a evita inhalarea aerului rece.
  • Faceti exercitii fizice in interior. Joggingul pe timp de iarna este benefic, insa nu si in cazul persoanelor ce sufera de astm. Efortul depus impreuna cu inhalarea aerului rece pot declansa o criza. Este recomandat sa faceti exercitii fizice la o sala de fitness sau chiar acasa.

Primul ajutor in caz de criza de astm

astm

Nu neglijati mersul la medic

Persoanele care sufera de astm urmeaza, de cele mai multe ori, tratament de lunga durata pentru a tine sub control aceasta afectiune si trebuie sa aiba la indemana o medicatie care asigura ameliorarea rapida a simptomelor. Insa, uneori, unele persoane opresc tratamentul fara avizul medicului, mai ales atunci cand simptomele dispar.

In timpul sezonului rece, asigurati-va ca mergeti periodic la medic pentru a va procura toate medicamentele de care aveti nevoie. In plus, discutati cu medicul in legatura cu modul in care puteti tine sub control simptomele astmului, daca aceste sfaturi nu v-au ajutat.

Astmul nu trebuie neglijat niciodata, cu atat mai mult iarna. Asigurati-va ca in incaperile in care stati nu sunt factori declansatori ai astmului, protejati-va de aerul rece si luati tratamentul, exact asa cum vi l-a prescris medicul.

Menține-te
sănătos
în fiecare lună

Utilizăm datele tale în scopul corespondenței și pentru comunicări comerciale. Pentru a citi mai multe informații apasă aici.